Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Prime drinking period i faze razvoja piva
bosniamaj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Aug 2015
Reputation: 1 Location: Tesanj
Prime drinking period i faze razvoja piva
Na mail mi je došao post sa homebrewacademy. Iinteresantan je članak.

Riječ je o Prime drinking period - PDP (najbolje vrijeme da se pije), kada pivo daje najbolji rezultat što se tiče okusa, arome...

Radi se o IPA od Breakside brewery, koja redovno osvaja nagrade i oduševljava sudije. Interesantno je kakve sve izazove imaju proizvođači zahmeljenih piva, pogotovo oni koji distribuiraju dosta Smile

Članak: http://beervana.blogspot.ba/2016/06/engi...lasts.html

Citat:
Quote:If you take Wanderlust as an example, the first fifteen days is all Mosaic and then it goes through this adolescence and between day 15 and 30 and what’s happening is this weird interference with Mosaic dropping out, but around day 30 the Amarillo starts to come forward and it becomes this new beer around day 30. When you have that beer from day 30 to 45, it has a little bit of tropical dankness, but essentially all that Mosaic character is gone and it becomes more bright, citrus peel, marmalade. I like to think how a hoppy beer is going to last on a shelf, and I don’t mind it going through this evolution.


Drugi članak govori o interesantnoj praksi ostavljanja 5 boca piva i isprobavanja u različitim fazama nakon PDP-a, kako bi se došlo do rezultata kada je pivo najbolje i kako bi se unaprijedilo.

Članak 2: http://homebrewacademy.com/the-5-bottle-rule/

Ne znam da li neko od vas već praktikuje nešto ovako?

Naravno, treba se natjerati da se ne dira pivo Big Grin burence
Rise up this mornin',
Smiled with the risin' sun.
Find Odgovori
zuzko Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 177
Joined: Mar 2014
Reputation: 3 Location: sarajevo
RE: Prime drinking period i faze razvoja piva
Ja sam na zadnjem druženju i to u nedelju,kada su se strasti malo smirile ,izvadio tri ohlađena Stouta pravljenih po istom receptu.Označio sam ih sa X,Y i Z.Jedan je bio flaširan prije 1 godine i pet dana,drugi prije 5 mjeseci i tri dana a treći prije 24 dana.Može se reći da su degustaciji prisustvovali sve sami asovi.
I naravno potpuno oprečna mišljenja.Ovo sam napravio jer sam primjetio da mi se više sviđaju friškija piva (Stouti) i pored preporuka iskusnijih da ova vrsta treba duže odstojati.U svoju odbranu kažem da je to američki Stout ,dakle mašala zahmeljen.
Find Odgovori
bosniamaj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Aug 2015
Reputation: 1 Location: Tesanj
RE: Prime drinking period i faze razvoja piva
Pa dobro, vjerujem da je dosta do ličnih preferencija, u svakom slučaju.
To spominje i u članku. PDP autor određuje sam, subjektivno Smile
Rise up this mornin',
Smiled with the risin' sun.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Prime drinking period i faze razvoja piva
Meni se pokazalo npr. bolji APA nakon mjesec u odnosu na baš friškog koji je stajao recimo 15 dana. raja praktikuju piti APA veoma friškog, ali eto u zadnje vrijeme mi ga ostavimo oko mjesec dana. ako nam se žuri ima hefe vazda, njega friškog kuhamo vazda.
Find Odgovori
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 949
Joined: Nov 2012
Reputation: 3 Location: rajvoSa
RE: Prime drinking period i faze razvoja piva
Meni je RIS bio najbolji nakon mjesec dana, a treba da odlezi duze.
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3 Location: Sweden
Prime drinking period i faze razvoja piva
Meni je jedna IPA nakon mjesec dana bila prežestoka. Nakon 8 mjeseci bila mi je ljepše zaokružena, i znatno drugačija.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools