Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Kamilica
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV

RE: Kamilica
(22.11.2013, 10:18 )spajder76 Wrote: .Samo izbaci perle(kaze zis)

Big Grin jebote ko' sveto pismo, ovo je samo moj licni dojam. Mada sam kuhao pivo i sa perleom i bez njega tj. magnum i cascade samo ipak je bolje kad imas sve tri hmelja ali treba pogoditi omjer. Zivjeli
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Jučer sam otvorio pivo, u koje sam ubacio kamilicu i kardamom. To pivo sam flaširao 23.1.2014 i sačuvao dvije flaše. Kad sam ga pio u prolječe, nije bilo ništa posebno, ali sad je to jedno čudo od piva. Baš ima jaku aromu meda. Ne znam, kao da sam u pola litre piva ubacio kilu meda. Fantastično!!! Ali trebao je odležati čak 7 mjeseci i sada mi je jako žao, da ga nisam sačuvao više. I da ga mogu negdje kupiti platio bih ga 10€. Smile
Nije to što je moj, ali probao sam i Fullersov Honey dew i nikad ga više neču probati. Big Grin
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Antares red je da onda zakuhaš još jednu turu. I da na nju zaboraviš 7 mjeseci.
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

(28.08.2014, 07:50 )AleksandarV Wrote: Antares red je da onda zakuhaš još jednu turu. I da na nju zaboraviš 7 mjeseci.

To ču i napraviti, samo ako nađem recept, pošto tada još nisam radio u Beersmithu, nego sam sastavljao recepte onako, na ruku. Ali mislim, da če se nači negdje.
Problem je i u čekanju tih 7 mjeseci, a možda če biti za koji mjesec još bolji. Big Grin
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Juče flaširana nova tura camomile cardamom pepper. Sad čekamo do prvoga maja Big Grin
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

(03.10.2014, 09:11 )antares Wrote: Juče flaširana nova tura camomile cardamom pepper. Sad čekamo do prvoga maja Big Grin

možemo li da vidimo recept? kako si stavljao začine? koja količina?
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

(03.10.2014, 06:19 )mange_tout! Wrote:
(03.10.2014, 09:11 )antares Wrote: Juče flaširana nova tura camomile cardamom pepper. Sad čekamo do prvoga maja Big Grin

možemo li da vidimo recept? kako si stavljao začine? koja količina?

Za 20l piva:

5kg Pale ale
0,5kg Cara gold (113EBC)
0,25kg Barley flaked

30g St. golding 60min
40g St. golding 30min
30g St. golding 10min

8g Kamilica (sušeni cvjetovi) 1min
5g Kardamom mljeveni 1min
3g Papar mješani mljeveni 1min

Kvasac T-58

Ukomljavanje 66,7°C 60min
Ispiranje 67,8°C 10min
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

otvori jednu za koji dan i javi nam kako se osjete ove arome. baš me zanima kako će se osjetiti. i šta je sa paprom, da li si kupio u zrnu pa ti mljeo ili si kupio mljeveni?
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

(06.10.2014, 09:57 )mange_tout! Wrote: otvori jednu za koji dan i javi nam kako se osjete ove arome. baš me zanima kako će se osjetiti. i šta je sa paprom, da li si kupio u zrnu pa ti mljeo ili si kupio mljeveni?

Ovo mi je druga tura, isti recept. Imam još jednu flašu od januara. Pivo je nevjerovatno nakon 7 mjeseci. Dok je bilo mlađe, nije bilo ništa naročito, ali odležavanjem je baš zaokružilo arome i osjeti se, ko da je u njoj puno meda. Papar se osjeti u aftertasteu nakon nekoliko sekundi, kao lagano spicy na jeziku. Kupio sam mješavinu papra (crni, bjeli, zeleni, crveni, ne znam, možda još koji Big Grin) i samljeo ga par minuta prije ubacivanja. Kardamom sam kupio mljeveni i sigurno nije toliko kvalitetan, koliko bi bio, da je cjeli i zato sam ga ubacio 5g. Da sam ga sam mljeo, ubacio bi 3g. Osjeti se baš taman. Da sam ga stavio više, prevladala bi njegova aroma sigurno i to ne bi bilo to.
Ovo pivo ču otvarati svaki mjesec po jednu flašu, da pratim njegov razvoj, ali več sada znam, da če biti pravo tek nakon 1.maja. beer
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools