Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Svaki Pocetak je Tezak:(
Teodor Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 2
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Staro Sajmište, Bgd
Exclamation  Svaki Pocetak je Tezak:(
This post was last modified: 22.02.2014, 01:25 by Teodor.
Moj prijatelj Petar vec neko vreme potencira pricu oko pravljenja domaceg piva i kako je nasao dosta recepata, zatim oko globalnog pitanja piva i svetskih (a (i) nasih) piva i pivara i ja sam podrzavao tu pricu jer i sam pomalo pratim i interesujem se kako funkcionisu globalni trendovi, a u zadnje vreme posebno prehrambena i poljoprivredna industrija. I odlucim ti ja da pomognem malo sa strane toj njegovoj ekipi tipa ucestvovanja u sufinansiranju i ako ustreba jos jedan par ruku a i da vidim sve to uzivo i, naravno, na kraju probam taj domaci proizvoddrinking-beer. Ali jedna stvar vodi drugoj i na kraju sam zavrsio citajuci brewerovu temu na klix.ba, volimpivo.ba, pivarstvo,... I ostah zatecen milinom informacija. I taman kad sam mislio da sam shvatio imam jednu tj. dve neresive dileme Angry pa vas molim pomozite apsolutnom pocetniku. Prvo smo krenuli od areometra i lonca...
Jel moze ovaj areometar ili uopste ne odgovara
http://www.hidroponika.com/index.php?rou...uct_id=440
pise da meri specificnu tezinu od 1.000 do 1.060, sad znam da se preporucuje da bi trebalo od nekih 0.900 ili 0.950 do nekih 1.100 ili 1.050 ali ovo je nesto najjeftinije sto smo nasli?
A za lonac ne mozemo da prelomimo da li da uzmemo emajlirani sa limunda 30l, @4000, emajl je, a ja bi ipak ako moze ikako inox, al izgleda da inox ima mnogo ozbiljniju cenu, ili da kupimo onu bacvu original pivarsku, em inox(dakle po ps-u Zivjeli ), em mozemo da je stelujemo dal ocemo na 30, 40 ili 50l, a neznatno je skuplji od emajliranog kazana, jel ima neko iskustva sa kuvanjem u ovakvom improvizovanom loncu i da li uopste moze??? (a i posle mozda moze naknadno da se iskoristi za neki HERMS Big Grin )
MOLIM LJUDE DOBRE VOLJE POMOZITE
ps. ako sam pogresio temu molim administratora nek je premesti ili cu ja nekako, samo mi kazite, mada prvi put pisem na forumu Blush hvala i svaka cast, samo tako nastavite, zbog vas i vaseg truda hocemo i mi da stvaramo i ucestvujemo u necem lepom i kreativnom.
pss. ubuduce cu mnogo krace postove da pisem, danas me odnelo burence
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Svaki Pocetak je Tezak:(
prije svega dobro došao u svijet pivarstva Big Grin želim vam puno dobrih piva Zivjeli

ako možete najbolje bi bilo kada bi uzeli inox lonac od 50 l. odličan je i emajl, ali morate paziti da ga ne oštetite. što se tiče HERMS-a ili nekog drugog sistema, mogu proći oba lonca (mada je puno bolji inox, jer se može bušiti), a sve zavisi od izvedbe i konstrukcije samog sistema.

uzmite hidrometar sa većom skalom. ima trgovina i u hrvatskoj, srbiji, a i u evropi. evo par linkova:

http://www.svezapivo.hr/

http://www.majstorzapivo.com/

http://www.mojepivo.com/

http://www.hopandgrape.co.uk/public/catalog.asp

Zivjeli
Find Odgovori
Teodor Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 2
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Staro Sajmište, Bgd
RE: Svaki Pocetak je Tezak:(
Hvala mange rodjeni banana
dakle da rezimiram...
najbolje bi bilo da ne kuvamo u improvizovanoj bacvi, kuvacemo na plin inace, ako Bogda, i jos bolje bi bilo da je u pitanju 50 L,
ovo na slici je dakle termometar, a izgleda je neminovno dati cca 9e za areometar u beershopu,
termometar smo nasli na limundu, nekih 7e,...
Bacvu ce kupimo sas jos dve iste u nekoj ne tako dalekoj buducnosti.
Tako ne zamerite na ovako banalnim pitanjima, al imamo prijateljsku ponudu za jednu bacvu, pa se sve nadamo (jer je veoma lepa nekako Blush ) da mozemo da je ugradimo u budzet koji je jaaaako skroman (jos pretrazujemo podrume da vidimo dal nesto korisno ima).
Hvala jos jednom na brzom odgovoru i dobrodoslici
raja
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Svaki Pocetak je Tezak:(
nema na ćemu rođeni Big Grin

bačva je super izbor, samo je treba preraditi u lonac. ako vam je povoljna cijena obavezno je uzmite. plin je isto odlična stvar.
kupite pivarski hidrometar, a posebno termometar. ima na forumu dosta linkova u vezi sa time.

beer
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: Svaki Pocetak je Tezak:(
Kao prvo, dobro došli.
Hidrometar koji si naveo je za akvarijum. Uzmi pivarski u jednoj od radnji sa gornjih linkova. I obavezno termometar.
Po buvljacima se može naći dosta opreme za male pare. Jer ako radite u loncu od 50 litara (preradite ga od pivskog inox bureta a i emajlirani je sasvim dobar, ali će te lakše naći toliko bure za manje pare), treba vam i veliki mash tun za ukomljavanje. Trojica vas je. Dok na kraju podjelite pivo 20 litara vam se ne isplati.
Te u startu eliminišete uska grla. Pošto se sve ukupno kuha 5 i više sati, 40-50 litara piva je idealno za vas trojicu. Ne morate kuhati toliko često. A isto vam je kuhali 20, 50 ili više litara po turi.
Za toliku turu plin je najbolje rješenje.

Lijep pozdrav i sretno sa kuhanjem. Za sva pitanja tu smo.

Sent from my Z10 using Tapatalk 2
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools