(10.09.2014, 06:33 )Goggy Wrote: Ok.
Na tvom receptu za Dubbel, piše added during boil 60 min :-)
Nebitno, staviću na 10 min, rastopljen u sirup.
A imam u receptu i običnog šećera. Kad se on dodaje? Zajedno sa ovim?
Jeste Goggy, greška. Pošto vrijeme kuhanja šećera ne utiče na brojeve ni balans recepta, a beer tools ga po defaultu stavi na 60min onda se često zaboravi promijeniti to. Ispravit ću to tamo....
RE: Belgian Candi Sugar - tutorial
Isto ga dodaj pred kraj. Mada ne znam što si ga ikako koristio, ako misliš na obični kuhinjski šećer saharozu. Mogao si sve ovaj candi.
RE: Belgian Candi Sugar - tutorial
ubaci ga na deset minuta isto kao i onaj candi
obični šećer ne ostavlja apsolutno nikakav direktni okus niti dojam 'tijela' u pivu. posredno utiče na okuse koje kvasac stvara prilikom fermentacije pa se u većim količinama može osjetiti jako loše i boozy. sve do 10% je ok u belgijancima. duvel ima na primjer 20% dekstroze ali ja ne bih toliko probijao granicu od 10%.
candi sugar s druge strane ima okus i boju.
to je razlog zašto u nekim receptima prave kombinaciju jer mozda ne zele toliko karaktera candi secera ili boje, pa kombinaciju prave s običnim.
RE: Belgian Candi Sugar - tutorial
OK, jasno.
Na turi od 28l, imam po 300g Candi-ja i 300g običnog šećera, što je po 3,7% oba, odnosno 7,4% ukupno.
ne bi trebao biti boozy sa ovim?
RE: Belgian Candi Sugar - tutorial
ja sam u par navrata radio ovakav šećer, prvi puta čak po uputama sa prve stranice, a prošli tjedan sam pravio po nekom tutorialu sa yt, u biti umjesto vode sam koristio sladovinu (možda ima veze sa ovim DAP-om što spominje mušica), uglavnom šećer je dosta drugačije ispao, puno više arome voća sam dobio..
postupak je bio dosta slican: znači držannje na oko 130 jedno 40-ak min i onda sam ubacio limunsku kiselinu i podigao tem na jedno 145 10-ak min..
(26.03.2015, 08:37 )drakic Wrote: ja sam u par navrata radio ovakav šećer, prvi puta čak po uputama sa prve stranice, a prošli tjedan sam pravio po nekom tutorialu sa yt, u biti umjesto vode sam koristio sladovinu (možda ima veze sa ovim DAP-om što spominje mušica), uglavnom šećer je dosta drugačije ispao, puno više arome voća sam dobio..
postupak je bio dosta slican: znači držannje na oko 130 jedno 40-ak min i onda sam ubacio limunsku kiselinu i podigao tem na jedno 145 10-ak min..
pozz
ovo je samo jedan od recepta, na toj prvoj stranici, bar što sam ja našao na internetu. ima tih verzija dosta sa ekstraktom, sladovinom... ovaj je najjednostavniji, a sigurno je da su bolji sa sladovinom i ostalim dodacima.
(26.03.2015, 08:37 )drakic Wrote: ja sam u par navrata radio ovakav šećer, prvi puta čak po uputama sa prve stranice, a prošli tjedan sam pravio po nekom tutorialu sa yt, u biti umjesto vode sam koristio sladovinu (možda ima veze sa ovim DAP-om što spominje mušica), uglavnom šećer je dosta drugačije ispao, puno više arome voća sam dobio..
postupak je bio dosta slican: znači držannje na oko 130 jedno 40-ak min i onda sam ubacio limunsku kiselinu i podigao tem na jedno 145 10-ak min..
pozz
ovo je samo jedan od recepta, na toj prvoj stranici, bar što sam ja našao na internetu. ima tih verzija dosta sa ekstraktom, sladovinom... ovaj je najjednostavniji, a sigurno je da su bolji sa sladovinom i ostalim dodacima.
ma nekažem ja ništa, radio sam ja 5-6 pivi sa sećerom po tvojim uputama i sve su bile super (čak mi je taj više vukao na kupovni koji sam kupovao u sve za pivo u odnosu na ovaj sada), ali sam naletio na ovaj način pa reko da probam, pivo je u fermentoru pa cemo vidjeti