danny_boy
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation:
9
Location: Sarajevo
|
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
(14.02.2019, 08:07 )mirren Wrote: Pozdrav, pivari.
Na sljedecem kuhanju idem sa prilagodjavanjem vode, pa sam htio da provjerim s vama hoce li ovo izac na dobro. Ideja da kupovnu vodu (u kojoj sam nasao jako malo HCO3) razrijedim sa RO vodom i dobijem profil vode za balansirano pivo (koristeci BreWaterCalc naravno).
Eh moja dilema je sljedeca. Da li da sve dodatke (CaCO4, MgSO4, CaCl) dodam samo u toku ukomljavanja, sa sladom ili da nekako popolovim i na strike i na sparge vodu? U konacnici bi, naravno, ganjao da profil bude isti, al posto mi je ova kupovna voda cca pH 8, interesuje me hoce li, ako je samo razrijedim sa 50 posto RO, ostati prenizak pH sprage vode?
A ako iskoristim sve soli u toku ukomljavanja i onda izmjerim pH sparge vode, onda necu imat prostora da je prilagodjavam.
I koliki je problem što mi je RA pokauje -282, a effective alcalinity -175? Uobicajeno se minerali dodaju u mash, mada ako zelis mozes parcijalno i u sparge. Ono sto je kljucno kod prilagodjavanja vode je pH masha, a pri tome pH vode je skoro nebitna jer ona dokazano jako malo doprinosi pH komine. Za pH masha su bitni minerali koji se dodaju u mash, dok minerali koje dodas u sparge samo imaju uticaj na okus (miris - hmelj...). Malo se poigraj u programu pa ces vidjeti kako na sta utice. Ne zaboravi da ti pH u mashu treba biti cca 5.2 do 5.6.. To se mjeri nekih 10min nakon pocetka ukomljavanja. Prilagodjavanje vode je jedan od najvaznijih faktora za pravljenje kvalitetnog piva, a nije nimalo komplikovano kako mozda pocetnicima na prvu izgleda.
|
|
|
mirren
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 76
Joined: Nov 2017
Reputation:
0
Location: Tuzla
|
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
(15.02.2019, 12:33 )danny_boy Wrote: (14.02.2019, 08:07 )mirren Wrote: Pozdrav, pivari.
Na sljedecem kuhanju idem sa prilagodjavanjem vode, pa sam htio da provjerim s vama hoce li ovo izac na dobro. Ideja da kupovnu vodu (u kojoj sam nasao jako malo HCO3) razrijedim sa RO vodom i dobijem profil vode za balansirano pivo (koristeci BreWaterCalc naravno).
Eh moja dilema je sljedeca. Da li da sve dodatke (CaCO4, MgSO4, CaCl) dodam samo u toku ukomljavanja, sa sladom ili da nekako popolovim i na strike i na sparge vodu? U konacnici bi, naravno, ganjao da profil bude isti, al posto mi je ova kupovna voda cca pH 8, interesuje me hoce li, ako je samo razrijedim sa 50 posto RO, ostati prenizak pH sprage vode?
A ako iskoristim sve soli u toku ukomljavanja i onda izmjerim pH sparge vode, onda necu imat prostora da je prilagodjavam.
I koliki je problem što mi je RA pokauje -282, a effective alcalinity -175? Uobicajeno se minerali dodaju u mash, mada ako zelis mozes parcijalno i u sparge. Ono sto je kljucno kod prilagodjavanja vode je pH masha, a pri tome pH vode je skoro nebitna jer ona dokazano jako malo doprinosi pH komine. Za pH masha su bitni minerali koji se dodaju u mash, dok minerali koje dodas u sparge samo imaju uticaj na okus (miris - hmelj...). Malo se poigraj u programu pa ces vidjeti kako na sta utice. Ne zaboravi da ti pH u mashu treba biti cca 5.2 do 5.6.. To se mjeri nekih 10min nakon pocetka ukomljavanja. Prilagodjavanje vode je jedan od najvaznijih faktora za pravljenje kvalitetnog piva, a nije nimalo komplikovano kako mozda pocetnicima na prvu izgleda. OK, hvala. Mislio sam da bi pH sparge vode, koji bi trebao biti izmedju 4 i 5 (ako sam dobro shvatio, kad vodu iz boce koja ima pH 8 razrijedim sa pola RO upolovio bi se i njen pH?) mogao lose uticat na pivo. Uglavnom, hvala. Idem sa prilagodjavanjem masha.
Sent from my Z2 Pro using Tapatalk
|
|
|
euro207
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 27
Joined: Jan 2019
Reputation:
1
Location: Bijeljina
|
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
Jedno pitanje nadam se da nije teško. Gdje se mogu kupiti ove hemikalije za podešavanje pH vrijednosti vode, zatim hemikalije za ostala podešavanja koncentracije Ca i Mg i te stvari?
|
|
|
Nektarusa
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 10
Joined: Dec 2019
Reputation:
0
Location: Banja Luka
|
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
Koliko je zapravo ovo bitan postupak, mislim na preciznost?
|
|
|