Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Problem sa karbonizacijom
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Problem sa karbonizacijom
(12.05.2015, 04:58 )spajder76 Wrote: Mogao si mu predloziti da karbonizira sladovinom(neko je to i radio sa foruma).I izbistrice pivo i moze suho hmeljiti i nece dodavati obicni secer i "kvariti" pivo

To se zove "krauening" (karbonizacija sladovinom) i radio sam 4-5 puta i stoji ova prica da je pivo nesto drugacije nego kod karbonizacije bijelim secerom. Sad bolje ili losije sve zavisi od ukusa, kod stouta je bilo bolje a kod drugih nesto nisam obracao paznju i mogu reci samo da je to sve subjektivno. Zivjeli
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Problem sa karbonizacijom
ma moze se to tako kako je opisano, da se pivo koje je pred kraj fermentacije stavi u flase i da se karbonizira samo od sebe, bez dodavanja secera, sa preostalim fermentabilnim secerom iz sladovine. posebno na primjer hefeweizen. ali problem je sto mi nikad ne znamo sta je to 'pred kraj', nekad zna kvasac jako atenuirati preko onoga sto smo ocekivali, a nekad zna stati i ne zavrsiti na planiranom FG-u. tako da nikad ne znas hoce li ti pucati flase, ili nece.

0,004 specificne gustoce sladovine/piva znaci 14g secera po litru piva. to znači konkretno da 0,002 SG nosi 7 grama secera po litru piva. u prevodu samo jedan podiok na hidrometru je dovoljan da gustoca padne u samoj flasi i da pivo bude odlicno karbonizirano. to nije bas 30% pred kraj fermentacije Smile

to znaci da ako nam je planirani FG 1.012, pivo bi se trebalo flasirati kada gustoca bude na 1.014. ali sta ako FG padne na 1.011? to znaci da je CO2 stvoren od 10,5 g secera po litru - znaci sama granica pucanja flasa.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
branko20 Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location:
RE: Problem sa karbonizacijom
Pozdrav,
sa karbonizacijom sam imao vrlo rijetko problema,uglavnom sam radio sa 8 gr/l običnog šećera.Ni sa pjenom nije bilo problema.Zadnja kuhanja sam radio (5-6)sa intenzivnijim kuhanjem prvih pola sata i dobio kod svih piva "šlag"pjenu gustu ko kod "ginisa".Pivo odlične kvalitete ali se pojavio problem karbonizacije. Sva tako kuhana piva i sa smanjenom količinom šećera (7,3gr/l)su bila pregazirana pa moram u nekoliko navrata pomalo podizati čepove.Napominjem da su kvasci i ostali parametri bili identični kao kod piva kod kojeg kuhanje nije bilo tako intenzivno.Neznam kako je pojačano kuhanje dovelo do ove pojave,moram šećer smanjiti na cca 5 grama pa probati.Ima li neko objašnjenje za ovo.Hvala na odgovoru.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Problem sa karbonizacijom
branko ne mora pojacano kuhanje dovesti do toga i sumnjam da je to problem. nekoliko je mogucih uzroka. prvo 8g/l je na gornjoj granici, smanji ti to svakako malo osim ako ne radis weizene. drugo, ne znam na koji nacin doziras secer. cesto vaga za secer ljudima zna otici, pa provjeri je li sa vagom sve ok. ako doziras secer dozerom, granulacija secera zna igrati veliku ulogu. nije isto jedna mjera sitnog i jedna mjera malo krupnije granuliranog secera.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
branko20 Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location:
RE: Problem sa karbonizacijom
"Mušice"
Ovo mi je treća godina od kada pravim pivo poslije Tvoje "škole"prosječno napravim sedamdesetak tura po 22-25l od čega imam u većini piva isti sastav slada ali sa drugim hmeljem. Šećer važem digitalnom vagom i prokuvani i ohlađeni sipam u pivo ili paralelno sa pretakanjem da se bolje izmiješa ili po pretakanju uz dodatno miješanje.Tako radim od početka i nisam imao problema.Iz znatiželje da vidim kakav efekat na pjenu ima pojačano kuhanje prvih pola sata pojačam plin i krajnji efekat je predobar.Redovno vodim evidenciju svakog kuhanja i ono prije dvije i ono od zimus rađeno sa istim parametrima i sa 8 gr.šećera nisu imali pojavu pregaziranosti. Sada moram po nekoliko dana polako odzraćivati da se može normalno točiti.Kako bi prošao da se neko crno ili crveno prolije nekome po novom stoljnjaku? Pivo i poslije odzraćivanja zadržava istu kvalitetu.Ovih dana kuham nove dvije ture a uskoro dolazi i novo flaširanje,isprobati ću sa manje šećera,ispod 7gr. Ne vidim ni ja utjecaj kuhanja na ovu pojavu.Hvala na uključivanju po ovom problemu.
Find Odgovori
Trigger Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 102
Joined: Apr 2015
Reputation: 0 Location: Bosna
RE: Problem sa karbonizacijom
Samo da prenesem svoje iskustvo;
- sumljao sam da mi cepilica slabo zatvara nakon 20 dana od flasiranja jer je pivo slabo pjenilo odnosno karbonizacija je bila losa.Pri svakom flasiranju upotrijebim par flasa sa gumenim cepom te tako uporedim pivo.
Utvrdjeno da cepilica ne valja.
Sve flase samo sam " precepio "novom cepilicom i poslije samo jednog dana pivo se iskarbonizovalo te je pjena odlicna.
Meni nije jasno zasto i kako ali eto..... da podjelim iskustvo, mozda neko zna viseSmile)))
Alright Dave?
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 7 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools