Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

koji oblik lonca od 50 litara?
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

RE: koji oblik lonca od 50 litara?
@buky1 - svaka cast za tu skalameriju. Jel imas pumpe za sve to? Pretpostavljam da ne moras nosati okolo serpe sa po 100 litara piva.
Pretpostavljam da to stavis onda u dva fermentora?

Jel za pivo vazi kao i za grah, sto veca kolicina to bolje?
Koliko ljudi ti pomaze do popijete to?
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
medo Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

(08.01.2013, 08:34 )sarajevskopivo Wrote: Dok ne udjes u fazon kuhaj manje ture. Steta bi bilo da se toliko piva baci. Smile
U pravu si sto planiras unaprijed. Jer pocetna investicija je i najveca. Ako planiras da ces kuhati u dogledno vrijeme ture od 50 litara, odmah planiraj da pravis i toliki lonac. Vise ce te kostati u pocetku, ali neces imati problema kad budes radio nadogradnju.

Ma ja planiram ici na kegiranje, a kegovi su mi po 5 gallona (18 Litara). Zato kuham manje ture. Uglavnom samo nas dvoje pije to pivo, tako da nam i ne trebaju vec ture.

Kad se ustelis, trebat ce ti par sati za kuhanje. Ja kad kupim slad u prodavnici ga sameljem. Tako da en trosim vrijeme kad kuham na to.
Grijenje vode uzme do 40 minuta + cca. 60 minuta za ukomljavanje, pa da iscjedis tu vodu oko 25 minuta, dospes novu vodu sacekas oko 10-15 minuta, Dok sladovina opet provrije oko 30 minuta, i kuhanje 60-90 minuta. Hladjenje je nekih 25 minuta, aeriranje i dodavanje kvasca u fermentoru nekih 10 minuta. Ciscenje opreme nekih 30 minuta.
Pa eto za neka 4 sata bi mogao skuhati turu od 18 litara.

Ako stavis u frizider 30 Litara vode, gdje ce ti stati slad?

hvala drug, sve dobri savjeti...

mislim da mi vise odgovara da za 5 sati napravim 50l nego za 4 sata 30l, ...
barem tako okvirno razmisljam jer znam kako je kada pravimo dzemove, ajvare i takve stvari...

a za frizider si u pravu, to je onda malo drugacije ali promijenicu frizider kasnije... ovaj vec imam u kuci pa cu iz njega izvuci maksimum Big Grin

i da, u pocetku mislim praviti manje ture iako ce oprema biti veca,
da manje prosipam kad uprskam nesto...Tongue
Find Odgovori
Fix Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Da li je moguče napravit ukomljavanje u dva puta ako nam ne stane sve odjednom u mash tun? Naprimjer da radimo sa 10kg slada i da nam tu treba oko 60l voda, to ne stane u frižider od 30l. Da li onda možemo radit dva puta po 5kg slada i 30l vode? I onda kuhat zajedno svu sladovinu koju smo izvukli.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

mozes naravno, samo to ce ti oduzeti jako puno vremena, a i energije. ako imas dovoljno velik lonac da može prihvatiti rih 50-ak litara sladovine, onda kupi i veći mash tun. Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools