Fermentacija lagera
This post was last modified: 22.11.2019, 10:54 by Goggy.
Svuda pođi, kući dođi
ili
Ne'mre se krmku uz dlaku
Evo jedan lager s obzirom da idu niske temperature, a i nisam ih nešto pravio, a vole ih ljudi, džaba...
Kažu da je lako natrpat hmelja u IPA i biti dobar pivar.
Napravi lager ako si mangup.
Pa da vidimo:
Idu dvije verzije:
Prvi klasika:
Gelender Boem - Bohemian Pilsener
Batch Size (fermenter): 30.00 l Brewer: Goggy
Boil Size: 36.74 l
Boil Time: 90 min Equipment: Gelender Medium Tura
End of Boil Volume 32.24 l Brewhouse Efficiency: 73.00 %
Final Bottling Volume: 29.00 l Est Mash Efficiency 75 %
Fermentation: Lager, Two stage
Ingredients
Ingredients
6.50 kg Pilsner (2 Row) Ger (3.9 EBC) Grain 1 100.0 %
70.00 g Saaz [3.75 %] - Boil 60.0 min Hop 2 24.7 IBUs
25.00 g Saaz [3.75 %] - Boil 5.0 min Hop 3 1.6 IBUs
Starter 3 L Fermentis #W-34/70) Yeast 4 -
Beer Profile
Est Original Gravity: 1.049 SG
Est Final Gravity: 1.009
Estimated Alcohol by Vol: 5.3
Bitterness: 25 IBUs
Est Color: 6.9 EBC
Mash Profile
Mash Name: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Total Grain Weight: 6.50 kg
Mash Steps
Mash In Add 18.95 l of water at 70.0 C 64.4 C 75 min
Sparge Step: Fly sparge with 26.30 l water at 75.6 C
E sad; najvažniji dio: fermentacija.
Toliko toga ima o fermentaciji lagera; jedan od najboljih članaka po meni:
http://braukaiser.com/wiki/index.php/Fermenting_Lagers
Jedna od 6 metoda (C iz članka gore), pomalo modifikovana po mome:
primarna fermentacija
dana temperatura C
7 10
3 18
1 16
1 14
1 11
1 8
7 5
sekundarna fermentacija
30 5
Nadam se da se dobro vidi i da je jasno: 7 dana na 10C, pa lagano pustiti acetil rest kroz tri dana da se digne na 18 (i 15 dovoljno) i onda u 4 dana lagano spuštanje na 5C kako se ne bi šokirao kvasac i nastavio da radi i na tako niskim temperaturama. I onda još 7 dana na 5C.
Obavezno uraditi FFT (Fast Fermenting Test) kako bi vidjeli maksimalan potencijal atenuacije.
http://braukaiser.com/wiki/index.php/Fast_Ferment_Test
Ako je primarna fermentacija gotova nakon 21 dan ide na lagerovanje još 4 sedmice na 5 (ili što bliže 0).
Ako ide refermentacija, tu bih flaširao. Dok je još kvasac živ da ponese refermentaciju u bocama. Držati takvo pivo 7- 10 dana na sobnoj temperaturi 20- 22 C i onda nstaviti sa lagerovannjem od miminalno još 3 sedmice.
U isto vrijeme radim i drugu verziju; maltene isti grain bill uz još samo 3% carapilsa, te umjesto Saaz-a 15g Magnuma na 60min i 90g Citre (3g/l) na 0 - Hoppy Lager
Isti raspored fermentacije.
Za vodu idem Light Balanced:
(Ca ppm) 94
(Mg ppm) 3
(Na ppm) 0
(Cl ppm) 77
(SO4 ppm) 90
CL/ SO4Ratio 8,85
Any thoughts?
Najviše me interesuje šta mislite o rasporedu fermentacije?