illuminated
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation:
1
Location: Gelsenkirchen
|
Marmelada od sljiva...
This post was last modified: 27.07.2013, 04:49 by illuminated.
recept :
1kg sljiva, bez kospice
200 ml vina, crvenog
500 g Zelesecer (gelierzucker) za marmelade 2 : 1
Cimet.
Sljive oprati, u kazan nasuti bez kospica.
dodati secer, 0,5kg secera na 1kg sljiva.
Dodati vino. Dovesti do kljucanja i kuhati krace vrijeme. Ja cu 5-10 min...
Napraviti zele test. Ako se kasica marmelada ne stvrdne na hladnoj tacni, kuhati jos malo. Ako je test i dalje negativan, dodati limunske kiseline ili jos secera u krajnjem slucaju.
Kiselije sljive mogu sa vise secera...
Za decke, moguce je dodati vise vina....
Ja cu dodati i malo ekstrakta vanilije.
|
|
|