Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Mash tun
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
Mash tun
evo danas smo napravili i mash tun od piknik frižidera. sve smo dokumetovali sa slikama.

piknik frižider i ostali materijal. na slici se pored frižidera mogu vidjeti cijev od vodokotlića, pocinčani produžeci, čep, fiber dihtunzi i česma.

[Image: P5270046.jpg]
upload

sa cijevi od vodokotlića se pomoću makaza za lim otkinu krajevi, odnosno navoji i izvuče se gumena cijev iz unutrašnjosti. inoksnu mrežu vući prema donjem kraju, a gumenu cijev izvlačiti. ovo raditi oprezno da se inoksna mrežica ne bi rasplela.

[Image: P5270060.jpg]
pic upload

jedan kraj inoksne mrežice je začepljen i stegnut za čep pomoću šelne. kroz otvor na drugom kraju uvući spiralu od bakrene žice i nakon toga staviti navoj koji se stegne pomoću šelne. spiralna bakrena žica ima finkciju da spriječi sužavanje inoksne mrežice pod pritiskom sladovine.

[Image: P5270066.jpg]
online photo sharing

uvlačenje spirale od bakrene žice

[Image: P5270068.jpg]
upload pics

gotov filter

[Image: P5270071.jpg]
upload pic

proba sa vodom

[Image: P5270074.jpg]
image hosting sites

ovako izgleda u potpunosti završen. na poklopcu je probušena rupica kroz koju prolazi sonda termometra. na taj način će se pratiti tok temperature ukomljavanja. mash tun kontamo obložiti sa stiropolom, mada se i napravljen u ovom obliku pokazao dobrim za čuvanje temperature ukomljavanja u periodu od 60 minuta, kako bi termoizolaciju napravili još boljom.

[Image: P5270095.jpg]
image ru

Zivjeli
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Mash tun
odlično. nekad u budućnosti možete poboljšati propusnost sistema tako što uzmete crijevo za plin koje je dosta šire od ovoga za vodokotlić i s njega skinete ovu mrežicu. mada i ovako je ovo super! svaka čast!
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Mash tun
(10.12.2012, 11:19 )Pivska Mušica Wrote: odlično. nekad u budućnosti možete poboljšati propusnost sistema tako što uzmete crijevo za plin koje je dosta šire od ovoga za vodokotlić i s njega skinete ovu mrežicu. mada i ovako je ovo super! svaka čast!

svakako namjeravamo u narednom periodu preći na pravljenje većih količina piva, tako da ćemo gledati da od te mrežice napravimo filter Smile napravit ćemo veći mash tun
Find Odgovori
Svarrogh Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 476
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Vukovar, Croatia
RE: Mash tun
This post was last modified: 11.12.2012, 06:01 by Svarrogh.
Ako ti je ovo pocincani dio kojeg sam zaokruzio na slici, odmah ga zamjeni sa inoxom. Naime, ph komine je dosta nizi od vode (5.2-5.6) i taj pocincani dio ce ti jako brzo korodirati i moze ispustati tvari koje su stetne za ljudski organizam. Cink npr.

[Image: lh571kzsbtybeyk5sti.jpg]
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Mash tun
(11.12.2012, 06:00 )Svarrogh Wrote: Ako ti je ovo pocincani dio kojeg sam zaokruzio na slici, odmah ga zamjeni sa inoxom. Naime, ph komine je dosta nizi od vode (5.2-5.6) i taj pocincani dio ce ti jako brzo korodirati i moze ispustati tvari koje su stetne za ljudski organizam. Cink npr.
@Svarrogh hvala na upozorenju, i nažalost upravo smo taj pridužetak i stavili. međutim na ovoj slici ima višak jedan dio, a to je produžetak do ovog pocinčanog. taj produžetak je od nikla i njega nismo iskoristili. može li se on upotrijebiti?
Find Odgovori
paulaner Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 50
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location: Mostar
RE: Mash tun
(11.12.2012, 06:00 )Svarrogh Wrote: Ako ti je ovo pocincani dio kojeg sam zaokruzio na slici, odmah ga zamjeni sa inoxom. Naime, ph komine je dosta nizi od vode (5.2-5.6) i taj pocincani dio ce ti jako brzo korodirati i moze ispustati tvari koje su stetne za ljudski organizam. Cink npr.

ako je tako to sto pricate,tj ako steti organizmu,kako se onda koristi u vodovodnim instalacijama pri izgradnji gradjevinskog objekta,recimo gdje god je ostala cijev malo vise u zidu ovaj nastavak se stavlja pa se na njega stavlja cesma,tus itd ?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Mash tun
(11.12.2012, 07:07 )paulaner Wrote:
(11.12.2012, 06:00 )Svarrogh Wrote: Ako ti je ovo pocincani dio kojeg sam zaokruzio na slici, odmah ga zamjeni sa inoxom. Naime, ph komine je dosta nizi od vode (5.2-5.6) i taj pocincani dio ce ti jako brzo korodirati i moze ispustati tvari koje su stetne za ljudski organizam. Cink npr.

ako je tako to sto pricate,tj ako steti organizmu,kako se onda koristi u vodovodnim instalacijama pri izgradnji gradjevinskog objekta,recimo gdje god je ostala cijev malo vise u zidu ovaj nastavak se stavlja pa se na njega stavlja cesma,tus itd ?

objasnio je čovjek - ph vrijednost sladovine je 5,5 a vode 7,0 ili više. ta kiselost sladovine stvara reakciju i otpuštaju se neki spojevi....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Mash tun
(11.12.2012, 06:51 )mange_tout! Wrote:
(11.12.2012, 06:00 )Svarrogh Wrote: Ako ti je ovo pocincani dio kojeg sam zaokruzio na slici, odmah ga zamjeni sa inoxom. Naime, ph komine je dosta nizi od vode (5.2-5.6) i taj pocincani dio ce ti jako brzo korodirati i moze ispustati tvari koje su stetne za ljudski organizam. Cink npr.
@Svarrogh hvala na upozorenju, i nažalost upravo smo taj pridužetak i stavili. međutim na ovoj slici ima višak jedan dio, a to je produžetak do ovog pocinčanog. taj produžetak je od nikla i njega nismo iskoristili. može li se on upotrijebiti?

Ovim je sve receno.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Mash tun
mada ja sam koristio dugo na početku ovaj pocinčani dio i nisam umro (još Big Grin) prema svim tekstovima o fermentaciji najčešći spoj koji kvascu nedostaje prilikom fermentacije je upravo Zn (cink)... hehe, ovo se samo pravdam.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Mash tun
evo fin članak o metalima i home brewingu http://www.byo.com/stories/projects-and-...omebrewers

a evo tražim po netu i nigdje nisam našao da se upozorava baš da ima neke opasnosti za zdravlje. svarrogh ako ti imaš neki izvor gdje stoji da je opasno po zdravlje daj da vidimo.....

a sad sam upravo našao podatak

Quote:Preporučena dnevna količina (RDA) cinka je 12 - 15 mg.


cink je dobar za prostatu Big Grin

eto, znači ostavite to kako jest da se ne zajebavate sa mijenjanjem jer koliko sam shvatio problem je što ne znate da li ćete ponovo moći sve vratiti...... Zivjeli
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Mash tun
(11.12.2012, 07:29 )Pivska Mušica Wrote: evo fin članak o metalima i home brewingu http://www.byo.com/stories/projects-and-...omebrewers

a evo tražim po netu i nigdje nisam našao da se upozorava baš da ima neke opasnosti za zdravlje. svarrogh ako ti imaš neki izvor gdje stoji da je opasno po zdravlje daj da vidimo.....

a sad sam upravo našao podatak

Quote:Preporučena dnevna količina (RDA) cinka je 12 - 15 mg.


cink je dobar za prostatu Big Grin

eto, znači ostavite to kako jest da se ne zajebavate sa mijenjanjem jer koliko sam shvatio problem je što ne znate da li ćete ponovo moći sve vratiti...... Zivjeli

to i jeste problem, ne znamo hoćemo li moći sve vratiti na mjesto. svakako mislimo praviti novi, veći mash tun, jer namjeravamo preći na veće ture. valjda će ovaj izdržate neko vrijeme, barem 10 tura, a da nas ne otruje Smile. uglavnom u novom će biti neki materijal koji neće otpuštati štetne materije. a ovo upozorenje je na mjestu i neka svi početnici obrate pažnju na materijal koji koriste Smile

ako ništa prostata će nam biti ok Big Grin
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Chicago, USA
RE: Mash tun
a sta je sa bakrom koji se koristi za chiller? Da li je on opasan za ljudski organizam
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 5 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools