Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Sos- problemi pri kuhanju
zuzko Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 177
Joined: Mar 2014
Reputation: 3 Location: sarajevo
RE: Sos- problemi pri kuhanju
(28.05.2014, 02:22 )Goggy Wrote:
(28.05.2014, 02:17 )zuzko Wrote:
(28.05.2014, 01:16 )Goggy Wrote: Evo na slici - gdje je krug, tu se palio plamen kad odvrnem do kraja i odmah sam gasio, odnosno smanjivao.
Otvor za zrak uvijek zatvorim do kraja kada palim, i polako otvaram dok plamen ne poplavi i tek onda stavljam bačvu.
Ovdje gdje je strelica (velika) tu je rupica koja se isto pali. Ovo ne znam da li je ok??
I generalno misilm da je mala visina od gorionika do bačve (mala strelica)??
Vratiću na stari držač (pojačan da se ne iskrivi), kupit novi ventil ovaj za pojačavanje, i regulator pritiska.
Mislim da bi trebalo onda biti ok

Goggy,ja sam frišak SIPP(samostalni individualni proizvođač piva)ali ove plinske gorionike koristim godinama za kuhanja vani(grah-pretis,ajvar,bestilj i sl.).Imao sam manje gorionoke i standardne regulatore pritiska (15 mBara).Za prvo kuhanje piva 27.4.14. sam se počastio ovakvim istim gorionikom kao kod tebe.Mislim da je i ventil gorionika potpuno isti.Ali sam ovde u blizini vido regulator pritiska(turski) koji je nešto veći od standardnog i ima na sebi regulaciju od 1 do 10.To bi značilo od 0 do 2 bara.Pokazao se izvrstan.Svima ga preporučujem.Ja sam uspio u eksperimentalnom periodu da ventil gorionika ostavim na istoj jačini a regulatorom pritiska dobijem potpuno plavi plamen od 1 cm do brenera od kojih 6-7 cm.Ako hoćeš ja mogu sada otići i pogledati ima li ih još da ti kupim jedan.Ako si iz Sa nije nikakav problem za dostavu...u stvari ako i nisi dogovorićemo se.Mislim da ja cijena oko 10 KM.
OK, ja sam isto iz Sa. Gdje se može kupiti?
Moram ti prvo reći ,jer sam propustio maloprije, da mislim da ćeš sve riješiti ovim regulatorom jer se meni dešavalo da dođe do manjih eksplozija kod paljenja a i da se pojavi polamen uz čudan zvuk na otvoru za regulaciju zraka.Zaključio sam da do eksplozija dolazi ako plin puštam preko ventila sasvi polako ,on onda nema snage da brzo prođe do unutrašnjosti gorionika i da još izbije na one sve njegove rupe,zato se upali ranije i izbija odmah na početku dakle otvoru za reg. zraka.Čim pustim plin jače sve bude u redu.Naravno da moraš na prvim rupama gorionika držati već upaljeni plamen i to bolje neki duži upaljač za šporete nego šibicu.Ono što si pokazao velikom strelicom je ,meni se čini ,orginalna rupa za pričvršćivanj gorionoika na konstrukciju i iz nje nikako ne bi smio ići plamen.Ako hoćeš donesi da ja pogledam kada pođeš po regulator koji sam ja kupio preko puta "Dva ribara",mislim da se prodavnica zove "Mars".Šaljem ti kontakt PP.
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 165
Joined: Jul 2013
Reputation: 0 Location: Trbovlje
RE: Sos- problemi pri kuhanju
Moj savjet je, da prvo testiraš ventil. To uradiš tako, da ga upališ i okretnjem ventila podešavaš jačinu plamena. Ako se otvaranjem ventila plamen znatno ne pojača, to znači da mu je dužina oko 5-6cm, onda ga baci i kupi novog. To ti je manji trošak od kupnje regulatora. A za ovaj tvoj gorionik, klasični regulator je sasvim dovoljan i ne kvari se on tek tako. Ja sam imo taj problem i nisam ni zna da treba biti plamen tako dugačak, jer meni nije išao preko 2,5cm nikako. Sada sa novim ventilom radi gorionik bezprijekorno. Ili ako ti može neko pozajmiti, da probaš.
Find Odgovori
Das Bier Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 501
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: citluk
RE: Sos- problemi pri kuhanju
(27.05.2014, 10:05 )pivska mušica Wrote: kod paljenja i gašenja ja uvijek zatvorim dotok zraka. kod paljenja, čim plamen uhvati na samom plameniku, odmah otvorim dotok zraka. tako nema nikad onih mini eksplozija kada plamen zahvati plin na otvoru za zrak. to mi je @p.Ivo pokazao, inače bih i dalje palio i gasio plamenik sa zimskom kapom i naočalama na glavi Smile
konacno cu gasisti plin bez azbestnog odijela a ekipa nemora vise bjezati vani Smile
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 504
Joined: Mar 2014
Reputation: 0 Location: Sarajevo, BiH
RE: Sos- problemi pri kuhanju
Hehe, i mi smo bježali iz garaže ko da je atomska bomba Big Grin
Moram pokupit gorionik s vikendice, pa da vidim sve što ste napisali.
Hvala puno momci Smile
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools