Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Nestašica američkog hmelja.
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

RE: Nestašica američkog hmelja.
This post was last modified: 28.05.2014, 03:20 by gajba.
Ne znam jeste primjetili sta kazu u ovom patentu za Amarilo:
"Based on a comparison of spectrophotometer readings, the new hop plant is most similar to the Yugoslavian variety ‘Buket’ (not patented). Both ‘Buket’ and ‘VGXP01’ have alpha levels higher than 8% and have farnesene in the oil. However, ‘VGXP01’ has a higher alpha level than ‘Buket.’"
sve iskopirase od nas Big Grin
Find Odgovori
yankee fan Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Nestašica američkog hmelja.
Kad istekne patent a to je ovde u USA 15 godina, svi imaju pravo da ga koriste, prave proizvod po istim ili slicnim formulama.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Sisaj Zvezdo!!!

Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

(28.05.2014, 01:46 )pivska mušica Wrote: ma ne ljutim se, čovječe, šta ti je Smile zajebavam se, jednostavno odustajem od rasprave jer me tačno sramota koliko sam navro ko sivonja. Smile nije mi niko rekao da sranja pišem, ja sam sam rekao to za sebe, zajebancija uz primjese patetičnog samosažaljenja! haha na stranu što imam osjećaj da bi neko uskoro mogao tako pomisliti, pa neću da se dalje izlažem ruglu i podsmjehu, iako i dalje stojim iza svega što sam rekao, uz svo dužno poštovanje prema vašem mišljenju Smile ni blizu od ljut, ali umoran od rasprave kojoj nema kraja i u kojoj na kraju ne bi bilo nekog posebnog zaključka na forumu koji nema veze s ovakvim stvarima koje je, sram ga bilo, sam administrator započeo.

šta ja znam. ja pomislio da si se naljutio, pa rekoh da ti nisam ništa loše rekao tipa da sereš i sl. nemam pojma, logovah se i osta zatečen šta me dočeka Blush

@pivdzija kada i ako odstupim sa funkcije, tebe ću predložiti kao mog nasljednika. neka titula ostane u mostaru Big Grin
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Pratim!
I fakat fali smajli sto jede kokice...
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

popcorn

evo dodan novi smajo kokičar. treba li još šta? pivo da donesem iz friždera? pelinkovac jedan da presječeš? Big Grin
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
djulba Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

jesi ih razmazio. Big GrinBig GrinZivjeli
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Tvoje pivo u svako doba dana,noci,godine, zivotne dobi... I daj malo zakuhaj na temi, nema napretka dok ljevica ne zakuha...Nisi ti tako u krivu,uz duzno postovanje agronomima i korporacijskom svijetu.. Zivjeli "heravi" krastavci!
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

izvinjavam se ako sam prenaglio jučer. znam da zvuči suludo ali jako emotivno gledam na ovu temu, pa nemojte mi šta zamjeriti. posebno moj aduka, drug moj po pjeni. Smile i dalje mislim da branim ispravan, zdravorazumski i human princip i stao bih pred streljacki vod ne odstupivši od njega. Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

ja se u principu slažem sa tobom, ali sa druge strane razumijem i ove što propagiraju tržišnu ekonomiju, pravo na patente ovo ono. ali mi je svejedno nebulozno da neko može imati patent na nešto što je našao u prirodi. bez obzira na to koliko je on truda i vremena utrošio na njegovo usavršavanje i selektiranje.
možda bi se moglo izvesti nešto tipa da privatnici i korporacije ne mogu takvo nešto zaštititi, nego oni svoj izum (tj tu selektiranu, unaprijeđenu biljku) predaju državi, tj predaju patent državi, koja njih nagradi (finacijski, da im se ipak isplati njihovo istraživanje i trud), a onda država ima pravo na tu sortu nešto slično kao sa autohotnim nekim proizvodima.

ne znam, stvarno nisam pametan u ovakvim situacijama, ali opet nema mi nikakvog smisla da neka korporacija ima patent na živo biće
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Re: Nestašica američkog hmelja.
This post was last modified: 29.05.2014, 11:18 by Sile.
ma ja vam kažem sve je to prenapuhana priča oko tih trademark hmeljeva kad ih cascade brije u hendikepu i kad meni raste u bašći i već je na 4.5 metra. možda ga neki lokalni nestaško oplodi greškom pa nastane slavonski amarillo zvan 'Đuka' ili tako nekako Big Grin

A tko kaže da taj Amarillo i nije balkanac dovezen u Esade i 'otkriven' na nekoj farmi. Buket je simbolično ime. Hm hm..teorija zavjere Smile
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

Da se i ja uključim u ovu bezgraničnu raspravu , nije vezano za hmelj ali je vezano za zaštitu patenta.
Zadnjih par dana kod mene u šljiviku bilo mrijestilište šarana (savskih vretenaša i vjerovatno je tu bilo i šarana ljuskaša i bezljuskaša), ako su se slučajno ukrstili i ispala neka nova vrsta šarana, da li bih ja imao pravo ako stavim nekoliko komada mlađi u akvarij, (narastu i ispostavi se da je to najkvalitetniji šaran), zaštititi kao moj proizvod?.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

This post was last modified: 29.05.2014, 06:58 by danny_boy.
Hajde da i ja iznesem svoje skromno misljenje.

Zastitom patenta se na indirektan nacin podstice istrazivanje i napredak civilizacije.
Istrazivanje i razvoj su preskupi, za to su potrebni vrhunska oprema i najskolovaniji
ljudi. Niko nece potrositi novac na istrazivanje samo te tako bez jakog motiva. Privatni
sektor koji pomjera granice je motivisan iskljucivo novcem, a dobar dio zaradjenog novca
se dalje vraca u istrazivanje. To je samoodrziv koncept koji donosi rezultate. Kratkorocno
donosi dobro kompanijama, a dugorocno civilizaciji (nakon prestanka vazenja patenta)

Na kraju da nije finansijskog interesa vjerovatno Amarilla ne bi ni bilo - mozda bi davno
ta biljka nestala
WWW Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools