Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 4 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Uzgoj hmelja
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: Uzgoj hmelja
(11.05.2014, 02:27 )mange_tout! Wrote:
(11.05.2014, 02:10 )attilasabli Wrote: Kad sam ja bio po rizome u aprilu, oni su u institutu sekli lastare iz glave hmelja koji su krenuli rano u prolece i skidali te rizome, proslo je skoro mesec dana od kako sam ih posadio na stalno mesto.

Sent from my GT-S5570 using Tapatalk 2

znači neće to još kod nas niknuti. posadili smo ga ima 4-5 dana.

ma kad njega pomiluje mostarsko sunce burence
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

(12.05.2014, 09:11 )pivska mušica Wrote:
(11.05.2014, 02:27 )mange_tout! Wrote:
(11.05.2014, 02:10 )attilasabli Wrote: Kad sam ja bio po rizome u aprilu, oni su u institutu sekli lastare iz glave hmelja koji su krenuli rano u prolece i skidali te rizome, proslo je skoro mesec dana od kako sam ih posadio na stalno mesto.

Sent from my GT-S5570 using Tapatalk 2

znači neće to još kod nas niknuti. posadili smo ga ima 4-5 dana.

ma kad njega pomiluje mostarsko sunce burence

to ti je k'o da te neko brenerom po glavi pomiluje Big Grin

pa dobro, fino nam je osunčano mjesto. ja se bojim da mu ne bude previše sunca.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

danas izvšeno preventivno prskanje protiv plamenjače (Pseudoperonospora humuli) hmelja sa bordoškom juhom. preparat pripremljen u koncentraciji 1,3%. inače se koristi u koncentraciji od 1-1,5%. tretiran samo centennial jer vrijeme prvog prskanja je trenutak kada se hmelj počne povijati oko oslonca tj. kada naraste nekih 30-40 cm. ukoliko u narednom periodu bude više padavina prskanje ćemo ponoviti za 7 dana, a ukoliko bude suho vrijeme onda za 14 dana.

planiramo još nekoliko prskanja i to u sljedećim terminima:

poslije drugog prskanja slijedi treće, a ono se obavlja nakon razvijanja bočnih izdanaka. ukoliko nam se ne formiraju bočni izdanci ovo prskanje planiramo odraditi krajem mjeseca juna odnosno taman negdje 14 dana
nakon drugog prskanja (ovo trenutno vrijedi za centennial). za columbus ćemo planirati u zavisnosti od njegovog razvoja.

četvrto prskanje u vrijeme cvatnje.

i na kraju 5 prskanje ukoliko dođe do jače zaraze, a ono se obavlja u vrijeme obrazovanja šišarica.

izabrali smo bordošku (bordovsku) juhu jer je to najmanje štetan preparat za suzbijanje plamenjače. inače je dopušten i koristi se u biološkoj poljoprivredi. izbjegavat ćemo druge fungicide, a ukoliko bude baš potrebe onda ćemo izabrati neki preparat poput Ridomil plus, Ridomil MZ i sl. nadam se da za ovo neće biti potrebe. isto tako pokušat ćemo izbjeći preparate koji se koriste za suzbijanje pepelnice, a Jan Kišgeci navodi da u dosta slučajeva nema potrebe za intervencijom suzbijanja ove bolesti, jer preparati na bazi bakra koji se koriste za suzbijanje plamenjače depresivno utiču na razvoj pepelnice. iskreno se nadamo da nam naš hmelj neće zahvatiti pepelnica. ukoliko bude potrebe pokušat ćemo nači neki organski preparat na bazi sumpora, ili u krajnjoj nuždi pribjeći konvencionalnim preparatima poput Chromosul 80 i dr.

prskali smo sa onom malom prskalicom kojoj i nije baš dobra disperzija, ali nadam se da će nešto preparata ostati na listovima i stabljici. inače prilikom prskanja nastojte da okupate čitavu biljku. nemojte zaboraviti naličje lista.

columbus još nije toliko izrastao pa njega planiramo prskati naknadno.

tretirani centennial

[Image: FZO9RtV.jpg]

columbus

[Image: 1wz4pt8]

eto možda nekome ovaj post i pomogne. planiram u narednom periodu napraviti program prskanja i obraditi nekoliko bolesti i štetočina koje napadaju hmelj, tako da i te informacije imamo na forumu. Zivjeli
Find Odgovori
radobolja Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

kod mene je situacija lošija nego kod tebe mange, od dva rizioma do sada se jedan primio,
posadio sam ih prije mjesec dana u vreće s namjerom da ih presadim kad se prime.
williamete se primio, izniknuo, narastao 30-tak cm, 4-5 izdanaka ima.
Mt. hood nije pomakao, jučer sam ga otkopao, da vidim šta se dešava, par korjenčića novih ima ali nije krenuo nijedan izdanak još. vratio sam ga nazad u mješavinnu supstrata i zemlje. Malo sam dodao ostataka od slada u vreću jer mi se čini gdje sam god prosuo ostatke u vrt da je buknula vegetacija kao luda.
beer
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

(01.06.2014, 05:54 )radobolja Wrote: kod mene je situacija lošija nego kod tebe mange, od dva rizioma do sada se jedan primio,
posadio sam ih prije mjesec dana u vreće s namjerom da ih presadim kad se prime.
williamete se primio, izniknuo, narastao 30-tak cm, 4-5 izdanaka ima.
Mt. hood nije pomakao, jučer sam ga otkopao, da vidim šta se dešava, par korjenčića novih ima ali nije krenuo nijedan izdanak još. vratio sam ga nazad u mješavinnu supstrata i zemlje. Malo sam dodao ostataka od slada u vreću jer mi se čini gdje sam god prosuo ostatke u vrt da je buknula vegetacija kao luda.
beer

zalijevaš li dovoljno? kada malo ojačaju izdanci otkini 2, a ostavi 3. ja mislim da je to dovoljno za prvu godinu. obično se ostavljaju 2-3 izdanka, bolje 3 da imaš rezervu Smile ako nisi, stavi oslonac willamettu da se može penjati.
Find Odgovori
radobolja Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

evo s kanticom stojim i kapkam po malo :-), šalim se, vode mu nije falilo.
Willamete ima štap kao oslonac pa ću za par dana dok malo izraste zategnuti i špage da ima po čemu puzati
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

(01.06.2014, 06:39 )radobolja Wrote: evo s kanticom stojim i kapkam po malo :-), šalim se, vode mu nije falilo.
Willamete ima štap kao oslonac pa ću za par dana dok malo izraste zategnuti i špage da ima po čemu puzati

super. malo i tepaj pa će narasti Big Grin valjda će i mt.hood krenuti beer
Find Odgovori
p.Ivo Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

moj jedini komentar je : sto tudja djeca brzo rastu Big Grin meni je nakon one obilne kise ipak niko sve ali je bas manje to sto kod vas hercegovaca raste to je cudo
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

možda malo glupo pitanje, za neke, međutim, pošto se moj hmelj razvio i razvio je jako puno izdanaka. zanima me može li se koji izdanak presaditi ili pak mora biti izvađen direktno zemlje (nešto kao iz korjena)? htio bih razmnožiti ovu biljku po vrtu pa mi je to logično pitanje koje postavljam
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

(04.06.2014, 02:43 )rale Wrote: možda malo glupo pitanje, za neke, međutim, pošto se moj hmelj razvio i razvio je jako puno izdanaka. zanima me može li se koji izdanak presaditi ili pak mora biti izvađen direktno zemlje (nešto kao iz korjena)? htio bih razmnožiti ovu biljku po vrtu pa mi je to logično pitanje koje postavljam

pokušaj. kupi neki hormon za ožiljavanje (auksin) pa vidi hoće li uspjeti. isto tako nabavi treset pa u njega posadi taj izdanak.
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

(04.06.2014, 02:56 )mange_tout! Wrote:
(04.06.2014, 02:43 )rale Wrote: možda malo glupo pitanje, za neke, međutim, pošto se moj hmelj razvio i razvio je jako puno izdanaka. zanima me može li se koji izdanak presaditi ili pak mora biti izvađen direktno zemlje (nešto kao iz korjena)? htio bih razmnožiti ovu biljku po vrtu pa mi je to logično pitanje koje postavljam

pokušaj. kupi neki hormon za ožiljavanje (auksin) pa vidi hoće li uspjeti. isto tako nabavi treset pa u njega posadi taj izdanak.

posadio sam prošlo kasno proljeće reznicu pa je sada rodila, a čak je i prve godine dala male šišarke. međutim, za izdanak nisam siguran, a i biljku ne bi htio sjeći od korjena tako da ću pokušati sa izdankom.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

(04.06.2014, 04:27 )rale Wrote:
(04.06.2014, 02:56 )mange_tout! Wrote:

posadio sam prošlo kasno proljeće reznicu pa je sada rodila, a čak je i prve godine dala male šišarke. međutim, za izdanak nisam siguran, a i biljku ne bi htio sjeći od korjena tako da ću pokušati sa izdankom.

pokušaj, ništa te ne košta.

da li ovdje misliš na rizom da si posadio prošlo proljeće? čini mi se da preporučuju nakon 3 godine da se može od već posađene biljke uzimati rizomi.

koje sorte imaš i kako ti napreduje hmelj?
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 4 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools