Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 4 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Uzgoj hmelja
radobolja Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 236
Joined: Jul 2013
Reputation: 1 Location: Mostar
RE: Uzgoj hmelja
(16.06.2014, 09:52 )mange_tout! Wrote:
(16.06.2014, 09:35 )radobolja Wrote: @ mange, mislim da ce krenuti i moj mt hood. Vec ga drugi put presadjujem ne bi li niknuo. I kad sam ga izvadio iz zemlje vidim na korjenu mali zeleni izdanak krenuo. U saksiju vratio ponovo i nadam se da ce izbiti za dan dva na povrsinu

Sent from my GT-I9105P using Tapatalk

super. nadam se i ja da će niknuti. ali to što ga svako malo vadiš je veoma stresno za biljku. nadam se da više nećeš imati potrebe za tim.

kako ti napreduje willamette?

willamette je narastao oko 80cm, nisam mu još prorijedio izdanke
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Uzgoj hmelja
(17.06.2014, 11:32 )radobolja Wrote:
(16.06.2014, 09:52 )mange_tout! Wrote:
(16.06.2014, 09:35 )radobolja Wrote: @ mange, mislim da ce krenuti i moj mt hood. Vec ga drugi put presadjujem ne bi li niknuo. I kad sam ga izvadio iz zemlje vidim na korjenu mali zeleni izdanak krenuo. U saksiju vratio ponovo i nadam se da ce izbiti za dan dva na povrsinu

Sent from my GT-I9105P using Tapatalk

super. nadam se i ja da će niknuti. ali to što ga svako malo vadiš je veoma stresno za biljku. nadam se da više nećeš imati potrebe za tim.

kako ti napreduje willamette?

willamette je narastao oko 80cm, nisam mu još prorijedio izdanke

ostavi 2-3 izdanka, mislim da će to biti dovoljno za prvu godinu.
Find Odgovori
attilasabli Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 62
Joined: Sep 2013
Reputation: 0 Location: Novi Sad
Re: RE: Uzgoj hmelja
(17.06.2014, 11:39 )mange_tout! Wrote:
(17.06.2014, 11:32 )radobolja Wrote:
(16.06.2014, 09:52 )mange_tout! Wrote:
(16.06.2014, 09:35 )radobolja Wrote: @ mange, mislim da ce krenuti i moj mt hood. Vec ga drugi put presadjujem ne bi li niknuo. I kad sam ga izvadio iz zemlje vidim na korjenu mali zeleni izdanak krenuo. U saksiju vratio ponovo i nadam se da ce izbiti za dan dva na povrsinu

Sent from my GT-I9105P using Tapatalk

super. nadam se i ja da će niknuti. ali to što ga svako malo vadiš je veoma stresno za biljku. nadam se da više nećeš imati potrebe za tim.

kako ti napreduje willamette?

willamette je narastao oko 80cm, nisam mu još prorijedio izdanke

ostavi 2-3 izdanka, mislim da će to biti dovoljno za prvu godinu.

Evo hmelja sorte Backa, prve nedelje septembra cu obrati to malo sto je iznelo sisarica, posadjena Robusta je bas stradala od plamenjace,plamenjaca bas sprzila pupoljke,a Backu nije,Backu i Robustu sam prskao kada i vinograd, ali Robusta nije uspela da podnese pritisak bolesti.

Sent from my GT-S5570 using Tapatalk 2


Attached Files Thumbnail(s)
   
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Uzgoj hmelja
super izgleda. i naš centennial je rodio. ima nekih 50 šišarica. što se tiče bolesti naša su oba hmelja zdrava i nije ih uhvatila plamenjača. prskali smo ih u 3-4 navrata sa bakrom. kontamo i mi brati za koji dan.
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: Uzgoj hmelja
This post was last modified: 26.08.2014, 08:20 by AleksandarV.
Koliki je urod po rizomu?

Sent from my Z10 using Tapatalk

U gramima.

Sent from my Z10 using Tapatalk
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Uzgoj hmelja
čini mi se da sam negdje čitao oko 450 g po biljci, a nekada i više, ali to je u punoj rodnosti koja kasnije dođe. sad za sada u prvoj godini ima nekih 50 šišarica, ne vjerujem kada se to osuši da ima i 30 g.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Uzgoj hmelja
mange u jednoj unci ima oko 95 šišarica. znači 28 grama = 95 komada. +/- naravno, ali tu negdje okvirno.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Uzgoj hmelja
ma da, ove godine će ga biti premalo. nadam se boljem urodu sljedeće godine Big Grin stavit ćemo radi fore tih nekoliko grama na flame out Big Grin
Find Odgovori
libor Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 421
Joined: Jun 2013
Reputation: 0 Location: Prijedor
RE: Uzgoj hmelja
Kad se bere hmelj , cisto da znam da obidjem onaj divlji sto sam pronasao prosle godine ?
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Uzgoj hmelja
evo šta jan kišgeci u svojoj knjizi "Hmelj" kaže o berbi hmelja:

"Berba hmelja je najsloženiji i najvažniji postupak u proizvodnji ove kulture.

Početak berbe hmelja određuje se na osnovu tehnološke zrelosti. Ta se zrelost poznaje po tome što se listići šišarice, brakteje i brakteole zatvaraju. Zrele šišarice imaju izrazito zelenu boju sa bledim uzdužnim prugama po dužini. Zrele šišarice su elastične. Ako se pritisnu između prstiju, ponovo se vraćaju u prvobitni oblik, lupulin postaje masniji i dobija tipičan miris, a na šišaricama se primečuju bleđe pruge po dužini. U Vojvodini, u Bačkoj, hmelj dospeva za berbu posle 25. avgusta, ranije sorte oko 10 dana pre toga.

Određivanje najpodesnijeg trenutka zrelosti ima veliki privredni značaj jer od njega zavisi u velikoj meri odnos između zelene i suve mase šišarica, a i sam kvalitet proizvoda. Hmelj obran pre tehnološke zrelosti sadrži suviše vlage i ima manje lupulina. Pred samo nastupanje tehnološke zrelosti voda iz šišarica brzo isparava i u njoj se gomila suva organska masa. Prezrevanjem ljuspe šišarice gube zelenu boju, koja se pretvara u zagasitocrvenu, a limunasta boja prelazi u žutu. Ljuspe šišarica se postepeno otvaraju i lako krune.

S obzirom na to da se poslednjih godina pridaje veliki značaj aktivnim sastojcima neophodnim pri spravljanju piva, vrlo je važno da se pre berbe prati dinamika nakupljanja tih materija. Berba treba da počne kada se sadržaj smola stabilizuje na određenom nivou i kada prestaje povećanje sadržaja tih smola. Vremenski period tehnološke zrelosti traje oko 10-15 dana. Za to vreme hmelj se mora obavezno obrati."

Jan Kišgeci, Hmelj, Beograd, 2002.

evo i jedan dobar video na kojem se može i viditi kako izgleda šišarica spremna za berbu. isto tako se može viditi i nezrele, kao i prezrele šišarice koje nisu pogodne za spravljanje piva.

http://www.youtube.com/watch?v=TlsT-x19III

Zivjeli
Find Odgovori
attilasabli Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 62
Joined: Sep 2013
Reputation: 0 Location: Novi Sad
Re: Uzgoj hmelja
Jel neko brao hmelj? Ja sam svoj 30.08. ali nema neki miris kad ga pritiskam i kad ga mirisem u posudi, kao trava se oseca, tek kasnije kada pomirisem prste kojim sam cackao hmelj osecam miris hmelja? Jel se to nekpm desavalo. Sisarice su brane kao sto je receno kad se stisnu i vrate se u prvobitni polozaj, ostavljena je jedna biljka da je oberem za 7 dana, mozda sam je rano obrao. Evo slike

Sent from my GT-S5570 using Tapatalk 2


Attached Files Thumbnail(s)
       
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Uzgoj hmelja
mislim da bi se trebala aroma osjetiti, a što manje travnatog mirisa. takođe, šišarice bi trebale lako da se kidaju sa peteljke. ako ti je intezivan travnati miris, bojim se da si rano ubrao.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 6 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools