Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Problem sa fermentacijom
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Problem sa fermentacijom
(31.03.2014, 05:40 )dalidj Wrote: Samo da javim, pivo je OK.
Nakon 15 dana, tj. juce sam ga flasirao. Nisam mogao da cekam 21 dan.
Videcemo kako ce ispasti na kraju.

Idemo dalje, razmisljam koje sledece pivo da pravim. Razmisljam o nekom Stout-u, imate li neku preporuku ?

Vidi ovo Big Grin : http://volimpivo.ba/thread-37-post-5742.html#pid5742
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Problem sa fermentacijom
(31.03.2014, 05:57 )zis Wrote:
(31.03.2014, 05:40 )dalidj Wrote: Samo da javim, pivo je OK.
Nakon 15 dana, tj. juce sam ga flasirao. Nisam mogao da cekam 21 dan.
Videcemo kako ce ispasti na kraju.

Idemo dalje, razmisljam koje sledece pivo da pravim. Razmisljam o nekom Stout-u, imate li neku preporuku ?

Vidi ovo Big Grin : http://volimpivo.ba/thread-37-post-5742.html#pid5742

ukoliko si baš nestrpljiv slažem se sa @pivdzija. kuhaj onda neki APA

isto tako slažem se sa kolegom @zis odlično pivo, i mi smo ga pravili. vrlo pitko, lagano.

ako hoćeš nešto kompleksnije onda kuhaj ovaj stout http://volimpivo.ba/thread-706.html sjajan recept beer
Find Odgovori
dalidj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 265
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Problem sa fermentacijom
This post was last modified: 01.04.2014, 04:51 by dalidj.
Sinoc sam na brzinu experimentisao sa BeerSmith-om.
Napravio sam ovaj recept, clone Guinnesa.
Sta vi mislite.


.pdf   Stouts Ala Dalibor.pdf (Size: 70.62 KB / Downloads: 18)

Zeza me to sto sam trenutno ogranicen na lonac za kuvanje od nekih 13 lit. U planu je pivsko bure za kuvanje na plin od 30 lit.

BTW, kako se exportuje iz BeerSmitha recept za forum.
Beer is like porn. You can buy it, but it's more fun to make your own.
Find Odgovori
dalidj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 265
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Problem sa fermentacijom
otvorio sam temu oko recepta
http://volimpivo.ba/thread-796.html
Pa cemo tamo da diskutujemo drinking-beer
Beer is like porn. You can buy it, but it's more fun to make your own.
Find Odgovori
dalidj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 265
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Problem sa fermentacijom
Nakon oko 10 dana u flasi, morao sam da otvorim jedno da probam.
   
Beer is like porn. You can buy it, but it's more fun to make your own.
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: Problem sa fermentacijom
ja sam deseti dan vec pri kraju piva,...kad su manje ture.
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 165
Joined: Jul 2013
Reputation: 0 Location: Trbovlje
RE: Problem sa fermentacijom
1.6. sam skuhao ESB sa kvascem S-04 i danas 19.6. još uvjek izlaze mjehuriči iz vrenjače otprilike svakih 20 sekundi. Burna fermentacije je bila prva tri dana, a poslje toga svaki dan ovako na 15-20sekundi. To mi se dosad još nije desilo pa me zanima šta to znači. U recept sam ubacio 5kg pale ale slada i 300g kristala na 25l.
Dali ovako vrenje utiče na okus piva? SG još nisam provjeravao jer mislim da nema svrhe dok još izlaze mjehuriči ali bliži se 21. dan. Huh
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: Problem sa fermentacijom
Sve ti je to OK. radi provjeru FG kako je planirano. Nećeš imati nikakvih utjecaja na samo pivo.
Find Odgovori
superhik Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 68
Joined: Jan 2014
Reputation: 0 Location: Vinkovci
RE: Problem sa fermentacijom
Ja danas flaširao takvi, fg 1012 a i prije mi se dešavalo i sve ok! Bez brige, flaširaj!

Sent from my Lumia 710 using Tapatalk
very-drunk ja bi pivaaaaa!
Find Odgovori
giga11 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 29
Joined: Jun 2015
Reputation: 0 Location: Banja Luka
RE: Problem sa fermentacijom
Ljudi koliko treba suvom rehidriranom kvascu da pocne djelovat? Ubacio sam s-04 juce ujutro i djeluje mi da jos nije poceo. Doduse nemam vrenjacu da to vidim, ali mi je nekako prelagano odrzavat temperaturu zaledjenim flasama u komori od stiropora. Stoji u komori na 15 stepeni juce cijeli dan i noc. A koliko sam citao da ovaj kvasac bas brzo pocne ludovati.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Problem sa fermentacijom
imas li pjenu/krausen na povrsini piva?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
giga11 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 29
Joined: Jun 2015
Reputation: 0 Location: Banja Luka
RE: Problem sa fermentacijom
Koliko vidim kroz ovo bijelo bure ima mozda oko centimetar samo.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 5 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools