Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


dimljenje mesa
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Chicago, USA
dimljenje mesa
Pozdrav svima,

pored kuhanja piva, poceo sam sa jos jednim hobijem koji je relativno vezan uz pivo. Smile Rijec je o dimljenju mesa. Za ovo sam kupio elektricni "smoker" (smoker moze biti na plin ili na ugalj ali je teze odrzavati konstantnu temperaturu) koji ima grijac od 500 W i generator dima. Generator dima sagorijeva plocice presovane piljevine i tako stvara dim. Meso se prvo dimi do 3 sata a onda se nastavlja peci bez dima. U zavisnosti od velicine mesa, ovaj proces moze trajati i do 15 sati, jer se meso pece na temepraturi od 100-120 stepeni.
Do sada sam na ovaj nacin spremao rebra (oko 6 sati, tezina je bila oko 4 kile), brisket (12 sati tezine oko 5 kila) i janjecu nogu bez kosti (4 sata, 2 kg).
Za slijedeci projekat planiram dimiti sir i ribu (hladno dimljenje) i cijelu kokosku koja se natakne na limenku piva (toplo dimljenje).

Evo i slika mog setup-a:

[Image: 35j03mg.jpg]

[Image: 24x0tv9.jpg]

[Image: 692mwi.jpg]
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: dimljenje mesa
Erik je ovog "dimnjačara" donio na druženje, probao sam kobasicu sa njega i predobra je bila
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 949
Joined: Nov 2012
Reputation: 3 Location: rajvoSa
RE: dimljenje mesa
Odlicno fakat.
Na druzenju sam pojeo cevap iz Erikovog "dimnjacara" sto pivdzija rece i mislim da nisam nikad ukusniji cevap pojeo.
Find Odgovori
djulba Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 325
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Tuzla
RE: dimljenje mesa
Gdje se može nabaviti Smoker, da i ja malo zadimim raja
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Chicago, USA
RE: dimljenje mesa
Brand koji ja imam je bradley.
Nisam siguran jel se dostavlja u Evropu. Za pocetak mozete dodati u posudicu na rostilj trijesce od jabuke, tresnje... I to ce Dati jako dobar smek mesu.
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3 Location: Sweden
RE: dimljenje mesa
This post was last modified: 27.10.2014, 02:12 by Rodney.
(27.10.2014, 01:38 )sarajevskopivo Wrote: Brand koji ja imam je bradley.
Nisam siguran jel se dostavlja u Evropu. Za pocetak mozete dodati u posudicu na rostilj trijesce od jabuke, tresnje... I to ce Dati jako dobar smek mesu.

Ma ima u Šverije.

Evo gledam, ovaj gore sa slike, 611 evra..

http://www.bradleysmoker.se/


Evo ovaj 490 evra:

http://ggm.e-line.nu/servlet/us_pyra?wts...4echoVar=0
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Chicago, USA
RE: dimljenje mesa
Huh, to je bas puno za smoker. Ja sam ga platio nesto manje od 300 dollara.
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3 Location: Sweden
dimljenje mesa
U skladu sa standardom su cijene mislim. Ali u svakom slučaju super stvar za relativno male pare.

Grijeh je tu meso stavljati Smile Samo ribu.
Find Odgovori
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 949
Joined: Nov 2012
Reputation: 3 Location: rajvoSa
RE: dimljenje mesa
Rodney negdje sam na austrijskim stranicama za pivarstvo naletio na smokere od 150 eura pa prema gore. pokušat cu pronaći sutra. to sam ja htio uzeti ali...
Find Odgovori
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 949
Joined: Nov 2012
Reputation: 3 Location: rajvoSa
RE: dimljenje mesa
evo ovdje ima nesto

http://www.holzeis.com/smoking-c-56.html
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3 Location: Sweden
RE: dimljenje mesa
(28.10.2014, 08:58 )Sanjin Wrote: evo ovdje ima nesto

http://www.holzeis.com/smoking-c-56.html

Da, ima ih raznih. I po Švedskoj sam vidio svakakvih modela, i ovdje ih većinom koriste za ribu.

Kolega na poslu ima jedan, saznao sam jučer, pa će mi dati da probam.
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Chicago, USA
RE: dimljenje mesa
Ne znam kako spremaju ribu, ali za susenje ribe ti treba hladni dim isto kao i za sir.
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools