Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Mash tun
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Mash tun
(24.02.2015, 10:40 )jopovski Wrote: mušice, planirao sam ne stavljati slavinu več slad staviti u vrečicu koja se koristi za biab metodu kuhanja.
Stane. Nisam vidio post od isvare več od pivana.
Ali nisam naveo ime foruma i link jer neznam dal je dozvoljeno reklamirat druge forume.


jopovski slobodno stavi link, nema nikakvih problema. odnosno evo ja cu OVDJE

ovo je dobro za BIAB, ali ti ces s BIAB-a prije ili kasnije preci na klasicnu filtraciju, tako da razmisli mozda da odmah to sve uspostavis, jer BIAB je samo prelazna metoda.

a ja kad sam BIAB radio ja sam obicnom dekom izolirao lonac. vrlo uspjesno. ovdje ti je puno posla oko toga s ovom pjenom, mozes jednostavno lonac umotati u neku staru deku ili slicno i postici ces jednake rezultate uz minimalna odstupanja.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Mash tun
Zašto bi bio zabranjen? sva iskustva dobro dođu, i sam vidiš da je u prvom kuhanju upravo morao nekako procijediti sladovinu a to je mogao samo biab metodom što je dosta sporo i zamorno pa je odmah na drugom kuhanju mijenjao zato i mislim da s obzirom da imaš lonac za kuhanje od 40 litara što je po meni optimalno za ture od 24 litre, njega ostaviš a da kao najjeftinije i najoptimalnije rješenje kupiš piknik frižider i prilagodiš ga Zivjeli
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
RE: Mash tun
This post was last modified: 24.02.2015, 10:54 by josip.
problem je što živim u stanu i opremu moram prilagoditi prostoru. Tako da ču za skladište okupirat dio balkona.
24 litre su mi sasvim ok. Toliko sam si i zacrtao praviti.
Sa opremom koju sam kupio sa positiv.hr sam dobio i plastični ukomljivač od 30 litara. Onda ču njega koristit a ako če deka riješit toplinu onda si neču pravit to sa pjenom.
Ovo sa vrečicom sam mislio da brže ide cjeđenje.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Mash tun
Ako se ne varam to je ustvari fermentor koji imaš namjeru pretvoriti u posudu za ukomljavanje?
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
RE: Mash tun
This post was last modified: 24.02.2015, 11:19 by josip.
ne. Fermentor je ona druga posuda što ima u poklopcu rupu za vrenjaču i termometar zaljepljen izvana.
Ova druga posuda je identična jedino nema vrenjaču i nema termometar.
Razmišljam onda za cijeđenje napraviti duplo dno.
Budući da je ideja sa platnenom vrečicom pala u vodu.

Ovo sam kupio: http://www.positiv.hr/component/virtuema...l?Itemid=0
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Mash tun
Ma to ti je ista posuda, (ja nebih išao sa duplim dnom ali to je moje mišljenje) po meni još samo moraš nabaviti inox mrežicu i u inox mrežicu ugurati bakrenu spiralu i sve to spojiti sa pipom i to bi bilo to.
Jel imaš takve dvije posude?
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
RE: Mash tun
This post was last modified: 24.02.2015, 11:46 by josip.
da. Baš takav komplet sam kupio od njih.
Dvije posude i sve ostalo.

Sekundarno vrenje?????? što im to dođe? Sad
Find Odgovori
Pop Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 122
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location: Slavonski Brod
RE: Mash tun
(24.02.2015, 11:34 )jopovski Wrote: da. Baš takav komplet sam kupio od njih.
Dvije posude i sve ostalo.

Sekundarno vrenje?????? što im to dođe? Sad

E moj Jopovski, ti se ništa nisi pripremio, a vidim da si jedva nešto i pročitao.
Ne znaš ni šta je sekundarno vrenje!
Problem je u tome što će ti ljudi odgovoriti na tvoja pitanja, a ti ćeš to napamet naučiti i opet nećeš shvatiti poantu ičega.
Sorry morao sam ovo reći, ali postavio si tonu pitanja na dva chata, umjesto da si se uhvatio listanja oba foruma, a sve lijepo piše što kako.
Konkretno i taj tvoj mash tun sada. Raznih isprobanih verzija istog na temama, a ti izmišljaš toplu vodu sa pur pjenom! Jesi čuo za bakreno sito? Vjerujem da nisi jer nisi pročitao. Eno, čovjek prodavao kante za džem za 20kn, ej 20kn. Pa mogao si kupiti kantu i od nje napraviti mash tun.
Mogu još pisat, ali nisam još ni kavu popio.
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
RE: Mash tun
This post was last modified: 25.02.2015, 09:54 by josip.
pop, od tog čovjeka sam naručio kante i čekao dva tjedna da bi mi poslao poruku kako ih trenutno nema.
Pročitao sam oba foruma (i ne samo dva). Doduše, ne sve postove.
A što mi to vrijedi kad ste nabacali stručne izraze koje uopće ne kužim. Ne znaju svi engleski.
ne izmišljam toplu vodu već pokušavam opremu prilagoditi svom buđetu i prostoru kojim raspolažem. Jer moram isplanirati gdje držati opremu nakon kuhanja.
Nisam vas htio opterečivati pitanjima.
Čuo sam za bakreno sito ali to moram kupiti a od čega? Jedino da bubreg prodam. Ušteđevinu sam potrošio na sve ovo što sam do sada kupio i sad sam prisiljen improvizirati.


Da se još nadodam. Već sam skuhao dba piva.
Dobio sam na poklon dvije konzerve irsko svijetlo i irsko tamno.
Koga god sam tražio savjet napisao mi je da kuham od zrna jer je bolje. To je ok ali šteta mi je bilo i ovo baciti.
Prvo sam kuhao svijetlo i držao se uputa do najsitnijeg detalja.
Fermentacija je bila 6 dana, pretočio sam u boce (bilo je mutno ali valjda tako mora biti). boce sam držao dva dana na istoj temperaturi kao fermemtaciju, premjestio sam u hodnik na nekih 10-15 stupnjeva. Več su tjedan dana tamo.
U nedjelju sam napravio tamno pivo.još je u fermentoru. U nedjelju ga mislim u boce točiti.
Nadam se da če ispasti ok i jedno i drugo.
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3 Location: Sweden
RE: Mash tun
Fermentacija traje 21 dan (ili dok FG bude stabilan dva dana zaredom), neovisno o načinu spravljanja piva.

Nakon toga ide priming u bocama, dvije sedmice na toplom, a onda dvije sedmice na hladnom.

p.s. Nema potrebe da se pravdaš. Pope ne napadaj čovjeka, svi ti izrazi većini na početku budu zbunjujući i kompleksni.
Find Odgovori
Pop Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 122
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location: Slavonski Brod
RE: Mash tun
(25.02.2015, 10:04 )Rodney Wrote: Fermentacija traje 21 dan (ili dok FG bude stabilan dva dana zaredom), neovisno o načinu spravljanja piva.

Nakon toga ide priming u bocama, dvije sedmice na toplom, a onda dvije sedmice na hladnom.

p.s. Nema potrebe da se pravdaš. Pope ne napadaj čovjeka, svi ti izrazi većini na početku budu zbunjujući i kompleksni.

Ako je i bio napad bio je dobronamjeran.
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3 Location: Sweden
Mash tun
Naravno, ali mislim da si ga još više prepao. Puno je lakše u svakom slučaju onima koji su nesigurni u razumijevanje pročitanog da nađu mentora ili da prisustvuju nekom kuhanju.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 12 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools