josip
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation:
0
Location: hrvatska
|
RE: moje prvo all grain pivo
bio sam znatiželjan pa sam nasipao da izmjerim.
Nisam ništa otvarao već sam samo na slavinu ispustio.
Znam da neče biti savršeno jer su mi se potkrale neke greške tijekom ukomljavanja.
Bio sam sam pa sam žurio da se voda ne ohladi tako da mi slad nije dobro nakvašen u sredini a i nisam dobro iscijedio.
Bitno mi je samo da je pitko.
A hajde mi objasnite za sekundarno ukomljavanje.
Ne kužim baš.
|
|
|
brewpublic
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation:
0
Location: Zagreb
|
RE: moje prvo all grain pivo
Sekundarnu fermentaciju misliš?
Ne treba ti to u ovom slučaju, ako sam sve dobro shvatio.
Ostavi 21 dan u fermentoru da kvasac odradi svoje, nakon toga flaširaj, i počasti se nakon tri sedmice.
|
|
|
josip
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation:
0
Location: hrvatska
|
RE: moje prvo all grain pivo
da, naravno!
nisam mislio za ovo pivo več me zanima za neka ubuduće.
U večini recepata za vočna piva piše da se voće dodaje u sekundarnoj fermentaciji.
To ne kužim. Jel to samo pretočim u drugi fermentor i dodam kvasac i voće i ostavim tri tjedna opet?
a u vezi kvasca da te pitam.
U nedjelju ču kuhati jednu malu turu od 15 litara.
Koristit ču safale us-05
piše da je taj kvasac za 20-30 litara.
Dali za 15 litara smijem staviti cijelu vrečicu ili moram vagati i odvaditi dio kvasca?
|
|
|
brewpublic
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation:
0
Location: Zagreb
|
RE: moje prvo all grain pivo
Sekundarna ti služi za bistrenje piva (nisam nikada radio), suho hmeljenje ili dodavanje voća na neko vrijeme. Traje obično dva tjedna, može i duže. U toj fazi ne dodaješ kvasac, on je večinu posla već obavio.
A možeš staviti cijelu vrečicu, ali možda je bolje da ubaciš tih 70-80% iz vrečice u fermentacijsku posudu.
|
|
|
brewpublic
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation:
0
Location: Zagreb
|
RE: moje prvo all grain pivo
Ma nemaš frke. Nabavi literature i educiraj se što više. Ja sam prije prvog kuhanja čitao skoro dvije godine, i pročitao bruku toga. Ali i dalje bih imao milijune pitanja za svaki slučaj.
No osnovne korake uvijek moraš znati napamet.
|
|
|
josip
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation:
0
Location: hrvatska
|
RE: moje prvo all grain pivo
This post was last modified: 21.05.2015, 08:06 by josip.
osnovne korake mislim da sam savladao. ostalo je na praksi. ja sam si napravio priručnik korak po korak.
čitao sam dosta ali ima dosta foruma koji pišu čisto da pišu. tako da se sada držim samo ovog foruma.
zbog ljudi a i zbog tekstova.
prihvatljivi su i nisu toliko zbunjujući a i kad zapnem (a to je često) uvijek ima netko tko če mi pojasniti.
evo slika piva
ovo lijevo je pivo iz vrečice (instant pivo) pravljeno je dan ranije i ima već lijep okus i miris a ovo desno je moje all grain.
boja je baš kakvu sam htio ali okus brrrr
ali čekam do kraja da se sve stabilizira i sredi.
tako je i crno što sam pravio instant bilo gorko i odvratno ali je na kraju super ispalo.
|
|
|
josip
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation:
0
Location: hrvatska
|
RE: moje prvo all grain pivo
da, puno je jednostavnije ovako direktno iz fermentora u boce.
ali pitam jer u receptu za vočna piva piše da ide tako.
a ja osobno volim crno pivo i radler.
pa ako več pravim pivo onda bi pokušao raditi ono što zaista volim i popiti.
|
|
|