josip
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation:
0
Location: hrvatska
|
RE: moje prvo all grain pivo
ljut nisam na nikoga od vas jer se nemam pravo ljutiti.
Da nije vas nebi skuhao nijedno pivo.
To da sam nestrpljiv je istina.
A ono o paprikašu i egipčanima je bila šala. Mislio sam da če i biti shvačeno kao šala.
Istina, pojmovi me dosta bune ali sam princip u velikoj večini sam svladao.
Pitanja očito krivo postavljam jer ja znam što mislim ali krivo ispadne jer ja volim sve pojednostavniti pa vas to iziritira.
Sorry!!
|
|
|
josip
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation:
0
Location: hrvatska
|
gorčina piva
pretpostavljam da je gorčina zbroj IBU svih hmeljeva koje stavljam u pivo.
Sad mene zanima koja je neka normalna gorčina?
ja osobno volim pivo koje nije gorko.
Recimo pan i tuborg su onako ok.
Koja je minimalna gorčina a da ipak pivo bude dobro.
Taj mi je podatak bitan za kreiranje idućih recepta, budući da sad pored hmelja aurora i styrian golding imam i hmeljeve cascade i citra.
Hvala!
|
|
|
josip
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation:
0
Location: hrvatska
|
RE: gorčina piva
hvala šefe!!
Ovo pivo drugo što sam kuhao po savjetu mange thout je predobro.
Čak sam hmelj auroru zamjenio sa cascade i ispalo je predobro.
Ovog puta nisam griješio ni sa ukomljavanjem i ni sa čim i sve je super ispalo.
U biti nije komplicirano kad skužiš redosljed i ne srljaš.
|
|
|
AlkoholicarST
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 199
Joined: Apr 2015
Reputation:
0
Location: Omis
|
RE: moje prvo all grain pivo
(03.03.2015, 03:34 )mange_tout! Wrote: evo @josip recept prilagođen tvojoj opremi. ustvari pokušao sam kreirati tvoj profil opreme i nadam se da ćeš dobiti približne vrijednosti. efikasnost je 72%, gubici u mash tunu 1 l, isparavanje 3 l (10%), gubici na proteine, ostatke hmelja i drugi talog 1 l.
nisam siguran da će ti stati sva voda u mash tun kod ispiranja pa odradi dva ispiranja. to češ uraditi tako što češ svu vodu za ispiranje (18,17 l) zagrijati na 83,2°C. već si istočio sladovinu kod ukomljavanja, pa ovu zagrijanu vodu za ispiranje (otprilike pola) uspeš u mash tun. dobro promješaš i zatvoriš mash tun, i tako ostaviš 10 minuta. ostatak vode (drugu polovinu) vode za ispiranje ohladiš na 75°C i kada istočiš sladovinu od prvog ispiranja, usipaš u mash tun ovu drugu polu (ohlađenu na 75°C) vode. promješaš dobro i ostaviš tako 10 minuta. nakon toga opet ispustiš i ovu sladovinu u lonac (u kojem si već prikupio sladovinu od ukomljavanja i prvog ispiranja) u lonac, te sve stavljaš da provre. nemoj da zaboraviš uraditi recirkulaciju prilikom istakanja sladovine, i kod ukomljavanja i kod ispiranja.
BridgePort Porter clone
Brown Porter
Type: All Grain Date: 3.3.2015
Batch Size (fermenter): 25,00 l
Boil Size: 30,04 l
Boil Time: 60 min Equipment: jopovski
End of Boil Volume 27,04 l
Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Final Bottling Volume: 23,00 l
Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
5,22 kg Pale Malt (2 Row) US (3,9 EBC) Grain 1 78,9 %
0,61 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC) Grain 2 9,3 %
0,46 kg Roasted Barley (1200,0 EBC) Grain 3 7,0 %
0,32 kg Chocolate Slad (beershop.hr) (900,0 EBC) Grain 4 4,8 %
23,00 g Magnum [14,00 %] - Boil 60,0 min Hop 5 31,7 IBUs
25,00 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Boil 5,0 min Hop 6 2,5 IBUs
1,0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) [23,66 ml] Yeast 7 -
Beer Profile
Est Original Gravity: 1,056 SG
Est Final Gravity: 1,015 SG
Estimated Alcohol by Vol: 5,4 %
Bitterness: 34,2 IBUs
Est Color: 92,2 EBC
Calories: 427,1 kcal/l
Ukomljavanje Add 18,19 l of water at 75,7 C 68,0 C 60 min
Ispiranje Add 18,17 l of water at 83,2 C 75,0 C 10 min
@mange_tout! moze li se smanjiti kolicina toga piva na 19l recimo?
volio bi poslje stouta probat to sa chocolate jecmom
Svaka kriška kruha dio je tužne priče o pšenici koja je mogla postati pivo...
|
|
|
mange_tout!
Admin
Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation:
15
Location: Mostar
|
RE: moje prvo all grain pivo
(02.06.2015, 08:51 )AlkoholicarST Wrote: (03.03.2015, 03:34 )mange_tout! Wrote: evo @josip recept prilagođen tvojoj opremi. ustvari pokušao sam kreirati tvoj profil opreme i nadam se da ćeš dobiti približne vrijednosti. efikasnost je 72%, gubici u mash tunu 1 l, isparavanje 3 l (10%), gubici na proteine, ostatke hmelja i drugi talog 1 l.
nisam siguran da će ti stati sva voda u mash tun kod ispiranja pa odradi dva ispiranja. to češ uraditi tako što češ svu vodu za ispiranje (18,17 l) zagrijati na 83,2°C. već si istočio sladovinu kod ukomljavanja, pa ovu zagrijanu vodu za ispiranje (otprilike pola) uspeš u mash tun. dobro promješaš i zatvoriš mash tun, i tako ostaviš 10 minuta. ostatak vode (drugu polovinu) vode za ispiranje ohladiš na 75°C i kada istočiš sladovinu od prvog ispiranja, usipaš u mash tun ovu drugu polu (ohlađenu na 75°C) vode. promješaš dobro i ostaviš tako 10 minuta. nakon toga opet ispustiš i ovu sladovinu u lonac (u kojem si već prikupio sladovinu od ukomljavanja i prvog ispiranja) u lonac, te sve stavljaš da provre. nemoj da zaboraviš uraditi recirkulaciju prilikom istakanja sladovine, i kod ukomljavanja i kod ispiranja.
BridgePort Porter clone
Brown Porter
Type: All Grain Date: 3.3.2015
Batch Size (fermenter): 25,00 l
Boil Size: 30,04 l
Boil Time: 60 min Equipment: jopovski
End of Boil Volume 27,04 l
Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Final Bottling Volume: 23,00 l
Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
5,22 kg Pale Malt (2 Row) US (3,9 EBC) Grain 1 78,9 %
0,61 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC) Grain 2 9,3 %
0,46 kg Roasted Barley (1200,0 EBC) Grain 3 7,0 %
0,32 kg Chocolate Slad (beershop.hr) (900,0 EBC) Grain 4 4,8 %
23,00 g Magnum [14,00 %] - Boil 60,0 min Hop 5 31,7 IBUs
25,00 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Boil 5,0 min Hop 6 2,5 IBUs
1,0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) [23,66 ml] Yeast 7 -
Beer Profile
Est Original Gravity: 1,056 SG
Est Final Gravity: 1,015 SG
Estimated Alcohol by Vol: 5,4 %
Bitterness: 34,2 IBUs
Est Color: 92,2 EBC
Calories: 427,1 kcal/l
Ukomljavanje Add 18,19 l of water at 75,7 C 68,0 C 60 min
Ispiranje Add 18,17 l of water at 83,2 C 75,0 C 10 min
@mange_tout! moze li se smanjiti kolicina toga piva na 19l recimo?
volio bi poslje stouta probat to sa chocolate jecmom
može naravno.
možemo napraviti i neki drugi porter, ne mora biti ovaj. možemo se prilagoditi sirovinama u slavonskom brodu, pa da ti bude lakše za nabaviti sve.
|
|
|
AlkoholicarST
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 199
Joined: Apr 2015
Reputation:
0
Location: Omis
|
RE: moje prvo all grain pivo
(02.06.2015, 09:10 )mange_tout! Wrote: (02.06.2015, 08:51 )AlkoholicarST Wrote: (03.03.2015, 03:34 )mange_tout! Wrote: evo @josip recept prilagođen tvojoj opremi. ustvari pokušao sam kreirati tvoj profil opreme i nadam se da ćeš dobiti približne vrijednosti. efikasnost je 72%, gubici u mash tunu 1 l, isparavanje 3 l (10%), gubici na proteine, ostatke hmelja i drugi talog 1 l.
nisam siguran da će ti stati sva voda u mash tun kod ispiranja pa odradi dva ispiranja. to češ uraditi tako što češ svu vodu za ispiranje (18,17 l) zagrijati na 83,2°C. već si istočio sladovinu kod ukomljavanja, pa ovu zagrijanu vodu za ispiranje (otprilike pola) uspeš u mash tun. dobro promješaš i zatvoriš mash tun, i tako ostaviš 10 minuta. ostatak vode (drugu polovinu) vode za ispiranje ohladiš na 75°C i kada istočiš sladovinu od prvog ispiranja, usipaš u mash tun ovu drugu polu (ohlađenu na 75°C) vode. promješaš dobro i ostaviš tako 10 minuta. nakon toga opet ispustiš i ovu sladovinu u lonac (u kojem si već prikupio sladovinu od ukomljavanja i prvog ispiranja) u lonac, te sve stavljaš da provre. nemoj da zaboraviš uraditi recirkulaciju prilikom istakanja sladovine, i kod ukomljavanja i kod ispiranja.
BridgePort Porter clone
Brown Porter
Type: All Grain Date: 3.3.2015
Batch Size (fermenter): 25,00 l
Boil Size: 30,04 l
Boil Time: 60 min Equipment: jopovski
End of Boil Volume 27,04 l
Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Final Bottling Volume: 23,00 l
Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
5,22 kg Pale Malt (2 Row) US (3,9 EBC) Grain 1 78,9 %
0,61 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC) Grain 2 9,3 %
0,46 kg Roasted Barley (1200,0 EBC) Grain 3 7,0 %
0,32 kg Chocolate Slad (beershop.hr) (900,0 EBC) Grain 4 4,8 %
23,00 g Magnum [14,00 %] - Boil 60,0 min Hop 5 31,7 IBUs
25,00 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Boil 5,0 min Hop 6 2,5 IBUs
1,0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) [23,66 ml] Yeast 7 -
Beer Profile
Est Original Gravity: 1,056 SG
Est Final Gravity: 1,015 SG
Estimated Alcohol by Vol: 5,4 %
Bitterness: 34,2 IBUs
Est Color: 92,2 EBC
Calories: 427,1 kcal/l
Ukomljavanje Add 18,19 l of water at 75,7 C 68,0 C 60 min
Ispiranje Add 18,17 l of water at 83,2 C 75,0 C 10 min
@mange_tout! moze li se smanjiti kolicina toga piva na 19l recimo?
volio bi poslje stouta probat to sa chocolate jecmom
može naravno.
možemo napraviti i neki drugi porter, ne mora biti ovaj. možemo se prilagoditi sirovinama u slavonskom brodu, pa da ti bude lakše za nabaviti sve. Ma moze!
al to tek negdje na kraj ljeta trebam ja jos savladat ovo prvo sto ce sad doc (stout)
pa ako moze neko poslat link nekog tutoriala za ovo sto mi je zis sastavio http://volimpivo.ba/showthread.php?tid=1126&page=4
Svaka kriška kruha dio je tužne priče o pšenici koja je mogla postati pivo...
|
|
|