Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


moje prvo all grain pivo
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: moje prvo all grain pivo
(02.06.2015, 10:31 )stane2006 Wrote:
(02.06.2015, 10:12 )AlkoholicarST Wrote:
(02.06.2015, 10:08 )mange_tout! Wrote: za svako ovo pivo što ti kuhaš ili trenutno imaš želju ti je isti princip. znači jednostruka infuzija sa jednim ispiranjem. tako da praviš isto kao i predhodnu. samo će ti biti različite količine vode i vrijednosti temperature.
Ja ovo trenutno nista nekuzim zato sam i pitao jer neznam kada stavit sta koliko sta kuhat i tako...Pa te infuzije i to ti ja nekontam.Samo znam proces fermenctacije i sastojke a ove skracenice EBC,promili bla bla nekuzim.
Upravo zbog ovoga sam i rekao da treba napraviti nekakvu mapu sa objašnjenjima (ako postoji OK ako ne treba je napravitiBig Grin), ni sam nisam na početku kontao što je sladovina što je EKG, infuzija, biab, mash tun itd Blush
evo ovdje smo započeli http://volimpivo.ba/showthread.php?tid=361 jedva sam našao. možemo i nastaviti pisati osnovne termine, skraćenice...
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
RE: gorčina piva
postoji li način da se nekako smanji gorčina?
Budući da to pivo ima 2% alkohola stavio sam aromu limuna i šolju šećera. Malo sam promučkao i ponovo je krenula fermentacija.
Sad čekam da se sve slegne. Okus na limun je fin ali gorčina je i dalje jaka pa ako tko od vas iskusnih zna kako gorčinu smanjiti.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: gorčina piva
Teško, osim da napraviš novo pivo koje je puno manje gorčine i da ta dva piva pomiješaš u jedno.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
RE: gorčina piva
ma onda ču ostaviti tsko kako je. Ovo drugo što sam skuhao po savjetu mange thouta mi je prefino i neču ga kvariti.
Ono ču isflaširat pa nek stoji. Možda se vremenom izgubi gorčina.
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
vrste
kad pravite recept, kako se određuje kakvo če pivo biti?
(lager, stout, ale, pale...)
po boji ili po čemu?
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: vrste
Pa ako mi se sviđa Ginis, vidim da je to Stout pivo. Pa onda www.bjcp.org uglavnom tako.
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: gorčina piva
Zašto ne proučiš malo materiju prije nego nešto uradiš? Dodavanje šećera ti neće smanjiti gorčinu, samo dati kvascu još nešto da jede i poveća količinu alkohola. Osim toga povećao si rizik kontaminacije piva dodavanjem običnog šećera i te arome... Nađi na internetu How to brew od Palmera i čitaj pomalo svaki dan. Puno toga će biti jasnije oko vrste piva, gorčine i osnovnih stvari...
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
RE: vrste
http://www.brewersfriend.com
a kad radim recept, dali je bitno da imam sve zelene kvačice i da mi zelena kvačica bude na matches style?
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
RE: vrste
This post was last modified: 08.06.2015, 09:26 by josip.
evo napravio sam recept.
boja je kako mi odgovara, sa hmeljom pretpostavljam da ču dobiti citrusnu aromu i gorčinu kao pan i tuborg, sa sladom sam dobio količinu šećera i alkohol.
a i kvasac je safale us-05 koji mi odgovara zbog temperature fermentacije.
u programu sam dobio sve zelene kvačice što mislim da je dobro.
još mislim dodati naribane korice limuna tokom kuhanja (u prošlo sam dodao naribanu naranču i super je).
prilagodio sam svom ukusu i svojoj opremi i mogučnostima.

sad bi volio čuti vaše mišljenje. ima li ovaj recept kakvih mana?
hvala!

[Image: LTeoYkO.jpg]
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: vrste
imaš ovdje na forumu bjcp
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
RE: vrste
This post was last modified: 04.06.2015, 01:18 by josip.
???? bjcp?

upisao sam to u tražilicu ali ništa.
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: vrste
(04.06.2015, 12:50 )josip Wrote: ???? bjcp?
Ne brini, jeste kad su ti sve kvacice zelene znaci da si u okviru stila koji mislis kuhati.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 9 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools