Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

moje prvo all grain pivo
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

RE: moje prvo all grain pivo
Ako ti u receptu piše da dodaješ hmelj na 60 min to ti znači da je to prvi hmelj koji dodaješ kada sladovina proključa. ako piše 0 minuta to je zadnje dodavanje hmelja i dodaje se na kraju...
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

vidi imaš dosta sorti hmelja. neke se koriste za aromu, neke za gorčinu, neke za oboje. od ova dva što si naveo auroru možeš da koristiš i za postizanje gorčine, ali i za aromu. styrian je hmelj za postizanje arome, on ide obično u kasna dodavanja.

ubrzo će na forumu biti baza hmeljeva, sa osnovnim karakteristikama i kratkim opisom svake sorte. vjerujem da će ti onda biti jasnije.
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

pivđija, to sam ja sam slagao recept.
Mange, kuhanje sam svladao ali moram još par kuhanja odradit da utvrdim gradivo.
Trenutno pokušavam shvatit osobine hmelja i slada.
Pilsner NG je osnovni a ostali su dodaci.
Pazim na omjere i tako.
Čitajući forum i knjige sam skupio puno podataka i pogubio sam se. Sad to polako slažem.
Jedan doktor mi je mentor i on mi dosta pimogne.
Mada ste mi vi od puno veće pomoći.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

ma samo polako. doći će sve na svoje. niko nije naučen rođen. čitaj, zapisivaj, bilježi zapažanja. na početku skontaj svoj profil opreme, gdje su ti gubici. kasnije, ako te interesuje uči o stilovima, hmeljevima...
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

Nije bitno ko je slagao recept, ako piše 60min to je početak kuhanja, 0 je kraj
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

This post was last modified: 04.06.2015, 08:31 by josip.
pivđija to znam.
ja sam mislio da uvijek jedan hmelj mora ići na početak kuhanja i biti do kraja. sad znam da ne mora.

Suhi kvasac Mangrove Jacks Workhorse M10

Opis:
Suhi kvasac gornjeg vrenja.
Pogodan za širok spektar stilova piva s različitim temperaturama fermentacije.
Od lagera da baltičkog portera, ovaj kvasac ima takav profil da je pogodan za gotovo svaku primjenu.
Tolerancija do 9% ABV i temperature do 32°C.
Flokulacija: srednja.
Završna gustoća: niska.
Temperatura fermentacije: 15 - 20°C za lager stilove. 20 - 32°C za sve ostale stilove piva.
Pakiranje: 10 g
Doziranje: 10 g za 23 L sladovine

ovaj kvasac je čak i bolji od safale us-05
a safale svejedno više ni nema u svezapivo.hr
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

dali je moguče negdje naći neke podatke za doziranje hmelja?
Misli po vrstama. Koliko bi bilo preporučljivo neku vrstu staviti po litri piva.
Ako hmelj služi za aromu dal se on onda ne bi trebao stavljati na početku kuhanja već na kraju?
i posljednje dali ima neka tabela za piva po gorčini?
Mislim na ono od koliko do koliko IBU su piva s manje gorčine, te koliko srednje gorka, i koliko su gorka.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Gorčina je dosta subjektivna stvar, tako da takve tabele ne postoje. Rekao sam ti oko 20-25 IBU ima vecina komercijalnih lagera kao sto su ozujsko, karlovacko i sl.

Svaka berba ima svoju gorčinu koja se izmjeri laboratorijski i hmelj se etiketira sa tom gorčinom. To znači da ista sorta jedne godine može imati veću, a druge godine manju gorčinu. Gorčina hmelja je izražena u % alfa kiselinama. Recimo hmeljevi od 2-5% alfa kiselina imaju nisku gorčinu, hmeljevi od 6-10% imaju prosječnu gorčinu i oni preko 10% su jako gorki.

Da bi izračunao gorčinu u IBU treba ti neki softver za pivarstvo ili ako si dobar s matematikom imas formule da se to rucno izracuna.

Što se hmelja za aromu tiče, aromatska ulja jako brzo isparavaju kuhanjem. Sto duze hmelj kuhas to vise on iz sebe gubi arome, a ostavlja vise gorčine. To vrijedi za sve druge aromatske biljke. Kad ubaciš bosiljak u sos za špagete pred sami kraj kuhanja sosa, dobit ćeš najjaču aromu bosiljka. Što ga duže kuhaš (npr ako ga ubaciš u sos na samom početku), njegova aroma sve više se gubi jer za aromu su zadužena eterična ulja, a eterična ulja, kako im ime govori, vrlo lako isparavaju u eter. Tako da, dobro si napisao - hmeljevi za aromu se stavljaju pred sam kraj kuhanja. Npr. u zadnjih 20 minuta, a najjači aromatski doprinos imaju ona dodavanja od zadnjih pet minuta kuhanja pa do onih dodavanja koja se stavljaju nakon gašenja vatre i prekida kuhanja sladovine. Najjaču aromu daje takozvani suhi hmelj, odnosno onaj koji se dodaje u hladno pivo, nakon što se završi fermentacija.

Ali sve ovo što pišem ti je objašnjeno na desetinama tema na forumu, tako da uzmi čitaj, listaj, nabavi neku knjigu (ja ti mogu dosta toga poslati ako si zainteresiran,ali je vecina na engleskom), i što je najvažnije eksperimentiraj. Sam ćeš vremenom vidjeti šta ti najviše paše.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

čitam. I svaki put naučim nešto novo. Mada forum je prebogat temama i postovima. i treba vremena dok sve pohvatam.
Mislio sam da postoje konkrektne tablice doziranja.
Morat ču experimentirat kako bi dobio omjer piva koji mi odgovara okusom.
Sad sam si kupio i citru i cascade hmelj.
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

koji po vama slad daje najbolju pjenu u pivu.
Mislio sam da pjena bude fina pjena a da ne utiće na okus piva.
nadam se da kužite što mislim.
Nešto što mi neće promjeniti ni okus ni boju ali da mi da bogatu pjenu.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Psenicni slad, sve pahuljice (jecmene, zobene itd.) i CaraPils odnosno CaraFoam. S tim da ti na pjenu ne utice samo slad nego jos dosta stvari, od tehnike ukomljavanja, do brzine, hladjenja, pH gotovog piva i komine, te kolicine alkohola u pivu.

CaraPils ce ti najmanje uticati na okus i boju.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

evo preradio sam recept.
gledao sam da mi gorčina bude onako kako mi štima. boja mi je isto fina. sa sladom mislim dobiti pjenu. sa hmeljom citrusnu aromu.
sad me zanima dali če se gorčina izgubiti tijekom fermentacije i ako hoče dali znate koliko?
evo ovdje je recept pa molim vas iskusnije da mi date svoje mišljenje dali če ovo biti dobro pivo.
meni su sve zelene kvačice ispale u programu za kreiranje.

[Image: LTeoYkO.jpg]
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 7 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools