Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Kegging
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: Kegging
Juce napunio keg sa pivom da se karbonizira i ukljucim onaj pojas ,malo da zagrijem keg.Zaboravim iskljuciti.Jutros se probudim oko 4h i osjetim da me nesta muci.Kad sam sisao u podrum da iskljucim ,keg malo je reci vruc.Vjerovatno mi je pivo provrelo.Evo i do sad se nije ohladio
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Kegging
Znaš li koliko je ugrijalo? Nama se desio kvar na stc pa nam se komora ugrijala na preko 50°C,a mi tek flaširali stouta. Nakon što se sve ohladilo. Ostavili boce na sobnim temperaturama i fino su se karbonizirale...
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: Kegging
pa ugasio u 04h a u 08h jos bio vruc.Grijac od 80w...mislim i previse.Vidjecemo..sreca pa je 5l
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Kegging
Ajde, ako ništa, pasterizirao si ga Smile je li karbonizirano sa šećerom? Možeš li ga nadrukati sa CO2 ako kvasac ne bi proradio?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: Kegging
Pa nece mi biti tesko gazirati sa co2 5l.Stavio sam secer.Ako ne preradi secer mislim dodati gram kvasca,da mi ne bude preslatko pivo
Find Odgovori
branko20 Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location:
RE: Kegging
Za koliko dana se karbonizira pivo u kegu sa pritiskom CO2 od 2 bara na sobnoj temperaturi?Hvala na odgovoru.
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,038
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Banja Luka/Doboj
RE: Kegging
Po mom iskustvu, za otprilike 7 dana bez muckanja.
Sa muckanjem (zavisi koliko muckas) moze i za 1h i za 2 dana.
Ako bi spustio temperaturu piva na recimo 4stepena onda bi i bez muckanja za 2 dana bilo gazirano.
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: Kegging
Na toj teperaturi (4c)bi moglo sa mućkanjem za pola sata Wink
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Kegging
mi mućkamo 20-30 minuta i onda ostavimo 3 dana na 2 bara, isto na sobnoj temperaturi. znalo nam je biti i prekarbonizirano.
Find Odgovori
branko20 Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location:
RE: Kegging
Danas probao "dizeldorfsko"flaširano 18.6.i "dizeldorfsko" kegirano 20.6.sa 2 bara pri temperaturi lagerovanja u kegu na 8-10C(prije toga obadva su bila na odležavanju 20 dana na temperaturi od 8-10C).Pivo iz boce bez ikakvih primjedbi,iz kega pivo nema punoću,nije sazrelo ,gorčina jako izražena,djeluje vodeno,podsjeća na pivo poslje fermentacije,karbonizacija je zadovoljavajuća(jača je u boci sa 8gr/l šećera nego iz kega).Obadva piva su imala iste karakteristike,rađena po istom receptu.Zašto pivo iz kega nije sazrelo?.Šta uraditi da se dobije zadovoljavajuća kvaliteta?"Svarog"neka piva iz kega stavlja ispred flaširanih,kod mene u ovom slučaju razlika je ogromna.Hvala unapred na konstruktivnom odgovoru.
Find Odgovori
mikrimouse Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 4
Joined: Dec 2013
Reputation: 0 Location: Tuzla
RE: Kegging
Da ne otvaram novu temu, da ovdje napisem.
Gdje se moze naci da se kupi kuplung(coupler, spojnicu) za razne vrste kegova ? Ili gdje ima kegova od sarajevske pivare, posto moj coupler moze samo na sarajevski keg, to je onaj G-sistem.
Find Odgovori
Pop Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 122
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location: Slavonski Brod
RE: Kegging
Pozdravljam kolege.
Pregledah filmiće sa youtuba i nije mi jasna jedna stvar, konkretno za prisilnu karbonizaciju.
Uglavnom spoje keg na 2 bara, ali razlika je u trajanju mućkanja kega od 1 minute pa do 5 minuta.
Ovdje neki mućkaju i 15-20minuta.
Znači, dok god se pivo ne zasiti sa CO2, odnosno dok ne prestane teći u pivo tad je karbonizirano?
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 8 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools