Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


moje prvo all grain pivo
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
RE: moje prvo all grain pivo
fermentor je kupovni iz positiv hr.
Može biti da bisam dobro dezinficirao.
Sumnjam da je do boca jer je isti kiselkast okus bio još u fermentoru.
Pisalo je u receptu da pivo ima okus na limetu i tekilu. Ja mislio da je to taj okus. Jedino me čudilo što se pjeni kad otvorim bocu. Ali čim uspem u čašu sve je ok.
Find Odgovori
AlkoholicarST Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 199
Joined: Apr 2015
Reputation: 0 Location: Omis
RE: moje prvo all grain pivo
Pozdrav!
Ja sam dobio ovaj recept od mange-a



Brown Porter Mo
Brown Porter
Type: All Grain Date: 22.1.2013
Batch Size (fermenter): 26,00 l Brewer: Mostarac
Boil Size: 32,00 l Asst Brewer:
Boil Time: 60 min Equipment: My Equipment
End of Boil Volume 29,12 l Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Final Bottling Volume: 24,50 l Est Mash Efficiency 77,5 %
Fermentation: My Aging Profile Taste Rating(out of 50): 30,0
Taste Notes:
Ingredients


Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
4,80 kg Pivarski slad pilsen (ireks aroma) (4,0 EBC) Grain 1 82,8 %
0,30 kg Biscuit Slad 50 (beershop.hr) (50,0 EBC) Grain 3 5,2 %
0,30 kg Chocolate Slad (beershop.hr) (900,0 EBC) Grain 4 5,2 %
0,30 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) Grain 2 5,2 %
0,10 kg Black Slad (beershop.hr) (1500,0 EBC) Grain 5 1,7 %
30,00 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Boil 60,0 min Hop 6 14,8 IBUs
30,00 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Boil 30,0 min Hop 7 11,4 IBUs
40,00 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Boil 5,0 min Hop 8 3,9 IBUs
1,0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) [23,66 ml] Yeast 9 -

Beer Profile

Est Original Gravity: 1,046 SG Measured Original Gravity: 1,046 SG
Est Final Gravity: 1,012 SG Measured Final Gravity: 1,010 SG
Estimated Alcohol by Vol: 4,5 % Actual Alcohol by Vol: 4,7 %
Bitterness: 30,1 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est Color: 53,6 EBC
Mash Profile

Mash Name: Single Infusion, Medium Body Total Grain Weight: 5,80 kg
Sparge Water: 14,22 l Grain Temperature: 22,2 C
Sparge Temperature: 75,6 C Tun Temperature: 22,2 C
Adjust Temp for Equipment: TRUE Mash PH: 5,20

Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Mash In Add 17,08 l of water at 75,1 C 67,0 C 60 min
Mash Out Add 8,51 l of water at 94,0 C 75,0 C 10 min

Sparge Step: Fly sparge with 14,22 l water at 75,6 C
Mash Notes: Simple single infusion mash for use with most modern well modified grains (about 95% of the time).
Carbonation and Storage

Carbonation Type: Bottle Volumes of CO2: 2,3
Pressure/Weight: 131,13 g Carbonation Used: Bottle with 131,13 g Table Sugar
Keg/Bottling Temperature: 21,1 C Age for: 14,00 days
Fermentation: My Aging Profile Storage Temperature: 20,0 C

Interesira me ima li iko po tutorial kako se ovo kuha koja su pravila i to?
Svaka kriška kruha dio je tužne priče o pšenici koja je mogla postati pivo...
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
RE: moje prvo all grain pivo
Ak ti je mange dao mora biti super.
A koliko vidim u receptu ti sve piše.
A detaljnije če ti morati netko iskusniji objasniti.
Ja sebi imam isprintano korak po korak. A moj način ti nebi ni odgovarao jer ja ne kuham po pravilima. Smile
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: moje prvo all grain pivo
Ja sebi imam isprintano korak po korak. A moj način ti nebi ni odgovarao jer ja ne kuham po pravilima. Smile
Jel stvarno ne kuhaš po pravilima i ako ne zašto?
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: moje prvo all grain pivo
u gore navedenom receptu je izabran pogrešan mash profil, koji tvojoj, a ni našoj opremi ne odgovara. ja znam da ti je manji mash tun, pa češ morati raditi dva ispiranja. evo ti postupka:
dan prije češ pripremiti vodu. u lonac (u kojem češ kasnije i kuhati) pripremi 17,21 l vode. u fermentor u kojem češ fermentirati pripremi 20,81 l vode (ukupna voda za ispiranje 10,28+10,53). možeš i dan prije samljeti žito.

dan kuhanja:
kada se ustaneš ujutro na dan kuhanja izvadi i kvasac iz frižidera i ostavi ga na sobnu temperaturu kako bi došao malo sebi. lonac sa vodom za ukomljavanje (17,21 l) stavi na kolo da se ugrije na 76,3°C. kada se ugrije na tu temperaturu uspi je u mash tun, uspi na to samljeveno žito i dobro prtomješaj da ne bude grudvi. temperatura komine bi ti tada trebala biti 68°C. zatvoriš mash tun i tako čuvaš 60 minuta i to ti je ukomljavanje. 30 minuta od početka ukomljavanja promješaj još jednom kominu. u međuvremenu prebaciš vodu iz fermentora (voda za ispiranje) u lonac i ugriješ je na 88,8°C. do tada će ti i ukomljavanje završiti, pripremi sa strane neki sud u kojeg češ moći istočiti sladovinu (biće otprilike 11-12 l). u ovaj sud točiš jer ti je lonac zauzet sa vodom za ispiranje. dakle, istočio si tih 11-12 l sladovine, ona voda za ispiranje u loncu ti se ugrijala na 88,8°C, u mash tunu ti je ostalo zrnje. onda pristupaš ispiranju. neće ti moći stati sva voda pa češ raditi dva ispiranja. stavit češ otprilike 10 l vode, a kada to uradiš temperatura komine će ti biti oko 75°C, možda malo i više. promješaš to sve dobro i zaklopiš mash tun na 10 minuta. nakon tih 10 minuta izvršiš recirkulaciju (radiš je prilikom svakog istakanja sladovine iz mash tuna) i ispustiš sladovinu. to ti je prvo ispiranje. u međuvremenu si ono pola vode od ispiranja što ti je ostalo u loncu, ohladio na 75°C, i onda je stavljaš na zrnje, dobro promješaš i opet zaklopiš, te ostaviš tako 10 minuta. recirkulacija, pa istakanje. svu sladovinu si skupio u lonac za kuhanje i pristupaš kuhanju.

eto to ti je ukratko, što mislim da ti možda nije jasno. za sve ostale detalje, oko rehidracije, pojma recirkulacije i još nekih sitnica možeš pročitati ovdje http://volimpivo.ba/showthread.php?tid=30

najbolje bi bilo da imaš svoju neku temu na podforumu početnici - pitanja i odgovori. tu bi mogao postavljati pitanja i dobivati odgovore. biće preglednije i tebi, a i autoru ove teme, jer čini mi se da smo mu je malo zagušili.

Brown Porter
batch size 26 l
efikasnost 72%


Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
4,30 kg Pivarski slad pilsen (ireks aroma) (4,0 EBC) Grain 1 73,5 %
0,60 kg Crystal Castle Slad (beershop.hr) (150,0 EBC) Grain 2 10,3 %
0,30 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) Grain 3 5,1 %
0,30 kg Biscuit Slad 50 (beershop.hr) (50,0 EBC) Grain 4 5,1 %
0,25 kg Chocolate Slad (beershop.hr) (900,0 EBC) Grain 5 4,3 %
0,10 kg Black Slad (beershop.hr) (1500,0 EBC) Grain 6 1,7 %
30,00 g Goldings, East Kent [5,10 %] - Boil 60,0 min Hop 7 15,0 IBUs
30,00 g Goldings, East Kent [5,10 %] - Boil 30,0 min Hop 8 11,5 IBUs
40,00 g Goldings, East Kent [5,10 %] - Boil 5,0 min Hop 9 4,0 IBUs
1,0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) [23,66 ml] Yeast 10 -

Beer Profile

Est Original Gravity: 1,046 SG
Est Final Gravity: 1,013 SG
Estimated Alcohol by Vol: 4,4 %
Bitterness: 30,6 IBUs
Est Color: 57,0 EBC
Calories: 427,1 kcal/l


Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
ukomljavanje Add 17,21 l of water at 76,3 C 68,0 C 60 min
prvo ispiranje Add 10,28 l of water at 88,8 C 75,0 C 10 min
drugo ispiranje Add 10,53 l of water at 75,0 C 75,0 C 10 min
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
RE: moje prvo all grain pivo
This post was last modified: 06.07.2015, 03:44 by josip.
stane, zato što nemam mogučnosti kakve vi imate i zato što nemam opremu kakvu vi imate pa sam postupak prilagodio sebi.
U principu odradim sve kao vi ali malko drukčije. Smile
Mange, meni ne smeta što drugi pišu.
Find Odgovori
AlkoholicarST Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 199
Joined: Apr 2015
Reputation: 0 Location: Omis
RE: moje prvo all grain pivo
Mange hvala na svemu!
lako cu ja dalje upratiti...
jucer je bila epizoda na galileu kako se radi pivo.
Smile
Svaka kriška kruha dio je tužne priče o pšenici koja je mogla postati pivo...
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
RE: moje prvo all grain pivo
prijatelju, vjeruj da nije to toliko teško. Prvi put kad skuhaš vidit češ da je u biti relativno lako. zapišeš si korake koje moraš raditi i to je najbitnije pratiti redosljed i temperaturu ukomljsvanja.
Smile Nek sam doživio da i ja mogu savjete dijeliti...
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
RE: moje prvo all grain pivo
Prijatelji, koristim kvasac safale us-05 koji ima temperaturu vrenja od 15-25 stupnjeva.
To mi štima jer mi fermentori stoje u sobi.
Sad je problem što je ljeto i neznam hoču li uspjeti spustiti temperaturu na optimalnu.
Pa me zanima jel problem ako je temperatura koji stupanj viša?
ako jemu sobi 26 ili 27 onda je u fermentoru bar dva stupnja više.
Žao mi da mi sad sve propadne Sad
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: moje prvo all grain pivo
(29.08.2015, 07:26 )josip Wrote: Prijatelji, koristim kvasac safale us-05 koji ima temperaturu vrenja od 15-25 stupnjeva.
To mi štima jer mi fermentori stoje u sobi.
Sad je problem što je ljeto i neznam hoču li uspjeti spustiti temperaturu na optimalnu.
Pa me zanima jel problem ako je temperatura koji stupanj viša?
ako jemu sobi 26 ili 27 onda je u fermentoru bar dva stupnja više.
Žao mi da mi sad sve propadne Sad

najbolje ti je da napraviš fermentacijsku komoru http://volimpivo.ba/showthread.php?tid=19
na taj način ćeš moći kontrolisati temperaturu fermentacije. spuštaš temperaturu smrznutim bocama vode, a podižeš bocama sa toplom vodom.
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
RE: moje prvo all grain pivo
da. To mogu tek planirati za kasnije. Za buduća kuhanja. Sad trenutno je ovako.
A hoče mi propasti pivo ako ne uspijem spustiti temperaturu?
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: moje prvo all grain pivo
(29.08.2015, 07:50 )josip Wrote: da. To mogu tek planirati za kasnije. Za buduća kuhanja. Sad trenutno je ovako.
A hoče mi propasti pivo ako ne uspijem spustiti temperaturu?

na većim temperaraturama se stvaraju fusel alkoholi koji su baš neugodni. eto ti jedna od lošijih stvari, da tako kažem, fermentacije na visokom temperaturama. pivo je lijepše kada fermentira u granicama temperatura koje su naznačene na pakovanju kvasca. bitno je kontrolisati fermentacija, tako da prije nego što skuhaš narednu turu obezbijedi pogodne uslove za fermentaciju.

hoće li tvoje biti loše ne znam, sve zavisi kolika će biti temperatura.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 13 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools