Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Dodavanje emzima prilikom ukomljavanja
bhgr1 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 410
Joined: Apr 2015
Reputation: 2 Location: Gračanica
Dodavanje emzima prilikom ukomljavanja
Ima li neko iskustva sa dodavanjem amilaze u kominu?
Vidim da se ne ebay-u moze naci cista amilaza, ali sta bi se desilo sa ukusom ako bi dodali kod nas lako dostupnu kombinaciju amilaze, lipaze i proteaze?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Dodavanje emzima prilikom ukomljavanja
A zašto bi ih dodavao kad u sladu ima sasvim dovoljno enzima? Enzimi se dodaju kad se radi s puno nesladjenih žitarica, kao što su kukuruz, riža, heljda, amaranth, proso, quinoa i slično.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
bhgr1 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 410
Joined: Apr 2015
Reputation: 2 Location: Gračanica
RE: Dodavanje emzima prilikom ukomljavanja
(17.09.2015, 09:58 )pivska mušica Wrote: A zašto bi ih dodavao kad u sladu ima sasvim dovoljno enzima? Enzimi se dodaju kad se radi s puno nesladjenih žitarica, kao što su kukuruz, riža, heljda, amaranth, proso, quinoa i slično.

BIAB Smile
Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Beograd
RE: Dodavanje emzima prilikom ukomljavanja
(18.09.2015, 02:07 )bhgr1 Wrote:
(17.09.2015, 09:58 )pivska mušica Wrote: A zašto bi ih dodavao kad u sladu ima sasvim dovoljno enzima? Enzimi se dodaju kad se radi s puno nesladjenih žitarica, kao što su kukuruz, riža, heljda, amaranth, proso, quinoa i slično.

BIAB Smile
kakve veze ima dal je BIAB ili koja god druga tehnika.
enzime koristis ako pravis pivo sa malo ili bez jecmenog slada.
Find Odgovori
bhgr1 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 410
Joined: Apr 2015
Reputation: 2 Location: Gračanica
RE: Dodavanje emzima prilikom ukomljavanja
(18.09.2015, 02:56 )raix Wrote: kakve veze ima dal je BIAB ili koja god druga tehnika.
enzime koristis ako pravis pivo sa malo ili bez jecmenog slada.

Ako nesto zeznem da pojacam enzime Smile
Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Beograd
RE: Dodavanje emzima prilikom ukomljavanja
bolje kupi dobar termometar da ne bi zeznuo.
a ako bas hoces amilazu, imas je i u pljuvačci. ta je najjeftinija Tongue
kad zeznes pozoves komsiluk i udri Big Grin
Find Odgovori
bhgr1 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 410
Joined: Apr 2015
Reputation: 2 Location: Gračanica
RE: Dodavanje emzima prilikom ukomljavanja
(18.09.2015, 04:04 )raix Wrote: bolje kupi dobar termometar da ne bi zeznuo.
a ako bas hoces amilazu, imas je i u pljuvačci. ta je najjeftinija Tongue
kad zeznes pozoves komsiluk i udri Big Grin

Termometar me je poceo zezati, a Mezym tablete bi radije ubacio nego sekrete iz komsiluka...
Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Beograd
RE: Dodavanje emzima prilikom ukomljavanja
(18.09.2015, 04:23 )bhgr1 Wrote:
(18.09.2015, 04:04 )raix Wrote: bolje kupi dobar termometar da ne bi zeznuo.
a ako bas hoces amilazu, imas je i u pljuvačci. ta je najjeftinija Tongue
kad zeznes pozoves komsiluk i udri Big Grin

Termometar me je poceo zezati, a Mezym tablete bi radije ubacio nego sekrete iz komsiluka...

kakve ima veye. ionako ces sve prokuvati jos bar sat vremena.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Dodavanje emzima prilikom ukomljavanja
Ma ja ne bi petljao s tim. Kad staviš palac u vodu ako ga možeš držati duže od 5 sekundi voda se mora još zagrijati. Znači držiš palac u vodi dok se grije i u trenutku kad vidiš da više ne možeš izdržati, to ti je temperatura 73-74C Smile Tako se nekad radilo. Ne šalim se. A nadji neki termometar najbolje, što se enzima tiče ne bih preporučio, posebno ako ne znaš šta radiš
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
bhgr1 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 410
Joined: Apr 2015
Reputation: 2 Location: Gračanica
RE: Dodavanje emzima prilikom ukomljavanja
(18.09.2015, 04:30 )pivska mušica Wrote: Ma ja ne bi petljao s tim. Kad staviš palac u vodu ako ga možeš držati duže od 5 sekundi voda se mora još zagrijati. Znači držiš palac u vodi dok se grije i u trenutku kad vidiš da više ne možeš izdržati, to ti je temperatura 73-74C Smile Tako se nekad radilo. Ne šalim se. A nadji neki termometar najbolje, što se enzima tiče ne bih preporučio, posebno ako ne znaš šta radiš

Ma amilaza ne bi trebala skoditi, ali nisam siguran za ostale enzime.
Moram rijesiti problem sa termometrom, vjerovatno ce to biti problem.
Hvala na sugestijama, posebno za ptijalin. Ili da pokusamo i sa pankreasnom amilazom? Smile
Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Beograd
RE: Dodavanje emzima prilikom ukomljavanja
(18.09.2015, 04:37 )bhgr1 Wrote:
(18.09.2015, 04:30 )pivska mušica Wrote: Ma ja ne bi petljao s tim. Kad staviš palac u vodu ako ga možeš držati duže od 5 sekundi voda se mora još zagrijati. Znači držiš palac u vodi dok se grije i u trenutku kad vidiš da više ne možeš izdržati, to ti je temperatura 73-74C Smile Tako se nekad radilo. Ne šalim se. A nadji neki termometar najbolje, što se enzima tiče ne bih preporučio, posebno ako ne znaš šta radiš

Ma amilaza ne bi trebala skoditi, ali nisam siguran za ostale enzime.
Moram rijesiti problem sa termometrom, vjerovatno ce to biti problem.
Hvala na sugestijama, posebno za ptijalin. Ili da pokusamo i sa pankreasnom amilazom? Smile

problem je pankreasna amilaza samo u tome sto moras naci pankreas mladog juneta i sto u njemu ima proteaza i lipaza.
pljuca sadrzi samo amilazu.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Dodavanje emzima prilikom ukomljavanja
(18.09.2015, 04:37 )bhgr1 Wrote:
(18.09.2015, 04:30 )pivska mušica Wrote: Ma ja ne bi petljao s tim. Kad staviš palac u vodu ako ga možeš držati duže od 5 sekundi voda se mora još zagrijati. Znači držiš palac u vodi dok se grije i u trenutku kad vidiš da više ne možeš izdržati, to ti je temperatura 73-74C Smile Tako se nekad radilo. Ne šalim se. A nadji neki termometar najbolje, što se enzima tiče ne bih preporučio, posebno ako ne znaš šta radiš

Ma amilaza ne bi trebala skoditi, ali nisam siguran za ostale enzime.
Moram rijesiti problem sa termometrom, vjerovatno ce to biti problem.
Hvala na sugestijama, posebno za ptijalin. Ili da pokusamo i sa pankreasnom amilazom? Smile

Amilaza ti najvjerovatnije ne moze skoditi, ali vjerujem da moze doci do prefermentabilne sladovine ako je dodas previse. Svi enzimi koji su ti potrebni su ti vec u samom sladu. Cak sam slad ima potencijal da enzimski obradi i do 40% nesladjenih zitarica u komini.

A ako idemo vec na to da radimo potpuno prirodno pivo i koristimo tradicionalne metode, onda makar iz tog razloga ja ne bih koristio dodatne enzime.

Pivare ih koriste jer stavljaju krupicu i rizu u velikim kolicinama pa onda moraju, ali najvjerovatnije tacno znaju sta rade.

A ako bas hoces, pokusaj pa nam javi rezultate.

beer
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools