RE: Infekcija?
Čini mi se da je Ale Ale je imao sličnu sliku na ovoj temi, al' je sada nema.
Ovo je slikano jutros, 16 dana nakon prebacivanja u fermentor.
Što više gledam sliku, sve više kontam da ovo nisu bijele tačkice od kvasca
i "masne" naslage od hmelja.
Ako ništa, da i drugi vide kako može izgledati, a ja se nadam
onom najboljem. Kako vama izgleda?
RE: Infekcija?
vrlo moguce. cista bijela boja nikad nije dobar znak. ako ima imalo sircetnog mirisa onda jeste. al slike su ti dosta lose pa je tesko reci ovako samo po slici. nos ce ti najbolje reci.
Infekcija?
Bijelo nije dobro kao što Mušica reče ali miris presuđuje. Ako miriše loše, onda prospi. Probaj malo, ako je ukusa pokvarenog mlijeka onda je definitivno infekcija.
This post was last modified: 02.11.2015, 10:32 by rafter.
Ja sam imao jednu infekciju lactobaciliusom i bilo je skroz drugačije od ovoga.
Skroz bijelu "paučinu" preko piva... Uradio sam cold crush i ostavio na 0 stepeni sedam dana i popilo se Bila je i slika na forumu http://volimpivo.ba/thread-500-page-3.ht...=infekcija
RE: Infekcija?
Da, vidio sam tvoju sliku, al' mi se čini da je kod Aleta bilo sličnije
ovom mom. Čitam da bi lako moglo biti da se radi o masnoći od
hmelja i nakupninama kvasca. Isto tako mnogi kažu da se to
može piti, samo treba brže popiti.
Dao sam jednoj osobi da pomiriše tad i rekla mi je da, između ostalog,
osjeti i "jabuku". Možda je upravo to ono što Mušica govori.
Elem, bilo bi razočaravajuće u svakom slučaju, no dobro, šta ću sad.
RE: Infekcija?
Jabuka u mirisu mladog piva je acetaldehid i potpuno je normalna pojava. Taj spoj nastaje prilikom fermentacije, a kroz odlezavanje ga kvasac konvertira u etilni alkohol i taj miris nestaje. Zato je potrebno, između ostalog, propisno odležati pivo. Jesi ti probao okusiti uzorak?
(03.11.2015, 09:54 )pivska mušica Wrote: Jabuka u mirisu mladog piva je acetaldehid i potpuno je normalna pojava. Taj spoj nastaje prilikom fermentacije, a kroz odlezavanje ga kvasac konvertira u etilni alkohol i taj miris nestaje. Zato je potrebno, između ostalog, propisno odležati pivo. Jesi ti probao okusiti uzorak?
Ne još, sutra ću u apoteci uzeti sterilisanu špricu (tako sam i na prvom
pivu uzimao uzorak), pa ću probati. Subota je trebala biti dan flaširanja,
valjda će imati svrhu.
RE: Infekcija?
Mali update koji može pomoći svim zainteresiranim za ovakve slučajeve.
Pivo, kako stvari stoje, nije inficirano, očigledno se radilo o naslagama masti od hmelja i nakupninama kvasca (yeast raft). Kiselost (jabuka) se izgubila, intenzivna
je kombinacija mirisa iz bureta, ali je uzorak koji sam uzeo ugodan (čini se da se citra osjeti), gorči u aftertaste-u, ali ne i neugodan.
Nisam slikao, ali je gusto (nisam koristio ništa za bistrenje) i nije pretjerano
slatko, bar koliko se ja razumijem i osjetim. Nadam se da ću ga dobro karbonizirati
i trebalo bi biti za pokaz svijetla obraza
RE: Infekcija?
Ja ljudi ne znam vise sta da radim. Cetvrta infekcija za redom. Sad sam zadnju turu odradio sa novim fermentorom, i novim crijevom za pretakanje. Kad sam veceras otvorio fermentor, zapuhnuo me je miris acetona. Izgleda da sam ja definitivno podcijenio vaznost higijene. Nisam vise pametan sta da radim. Razmisljam da kupim ovaj inoxni fermentor u Bingu, ne daju mi se opet pare za plasticni.
RE: Infekcija?
@pivarunajavi
Sam miris u fermentoru moze varirati i ne znaci odmah da je pivo pokvareno ako je miris cudan. Prvi indikator infekcije su cudne nakupine na povrsini, mada i ovo varira i nije uvijek lako prepoznati bez da se proba uzorak. U biti dezinfekcija je jednostavna, ali mora se ispostovati apsolutno kroz sve faze, a posebno nakon sto se sladovina pocne hladiti nakon kuhanja. Mislim da na forumu ima tema u vezi toga, pa potrazi.
Uglavnom, preporuka svima je da kupe u startu ove inox fermentore koje je i zuzko kupio. Malo je vece ulaganje nego u plastiku ali je takav fermentor vjecno rjesenje.