Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Korisni tipovi i savjeti
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Korisni tipovi i savjeti
Evo jedan tip koji sam isprobao. Nakon zavrsene burne fermentacije, negdje 5-6. dan pod fermentor s jedne strane podmetnem komad drveta i nagnem fermentor na jednu stranu. Kako se kvasac talozi pada u jedan cosak fermentora, a ostaje slobodan prostor bez kvasca za fino pretakanje u bottling bucket bez povlacenja taloga sa auto siphonom. Vrijedi i za kegiranje. Ako se u ovom polozaju odradi cold crash, jos bolje. beer

[Image: 2d7ghna.jpg]
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 165
Joined: Jul 2013
Reputation: 0 Location: Trbovlje
RE: Korisni tipovi i savjeti
(21.10.2015, 12:24 )pivska mušica Wrote: Evo jedan tip koji sam isprobao. Nakon zavrsene burne fermentacije, negdje 5-6. dan pod fermentor s jedne strane podmetnem komad drveta i nagnem fermentor na jednu stranu. Kako se kvasac talozi pada u jedan cosak fermentora, a ostaje slobodan prostor bez kvasca za fino pretakanje u bottling bucket bez povlacenja taloga sa auto siphonom. Vrijedi i za kegiranje. Ako se u ovom polozaju odradi cold crash, jos bolje. beer

[Image: 2d7ghna.jpg]

Najjednostavnije stvari su uvjek najbolje
Samo neznam, kako se ja nisam toga sjetio. Big Grin
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Korisni tipovi i savjeti
(21.10.2015, 01:47 )antares Wrote:
(21.10.2015, 12:24 )pivska mušica Wrote: Evo jedan tip koji sam isprobao. Nakon zavrsene burne fermentacije, negdje 5-6. dan pod fermentor s jedne strane podmetnem komad drveta i nagnem fermentor na jednu stranu. Kako se kvasac talozi pada u jedan cosak fermentora, a ostaje slobodan prostor bez kvasca za fino pretakanje u bottling bucket bez povlacenja taloga sa auto siphonom. Vrijedi i za kegiranje. Ako se u ovom polozaju odradi cold crash, jos bolje. beer

[Image: 2d7ghna.jpg]

Najjednostavnije stvari su uvjek najbolje
Samo neznam, kako se ja nisam toga sjetio. Big Grin
Nisi se sjetio zato što ne piješTongue
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 165
Joined: Jul 2013
Reputation: 0 Location: Trbovlje
RE: Korisni tipovi i savjeti
(21.10.2015, 05:40 )stane2006 Wrote:
(21.10.2015, 01:47 )antares Wrote:
(21.10.2015, 12:24 )pivska mušica Wrote: Evo jedan tip koji sam isprobao. Nakon zavrsene burne fermentacije, negdje 5-6. dan pod fermentor s jedne strane podmetnem komad drveta i nagnem fermentor na jednu stranu. Kako se kvasac talozi pada u jedan cosak fermentora, a ostaje slobodan prostor bez kvasca za fino pretakanje u bottling bucket bez povlacenja taloga sa auto siphonom. Vrijedi i za kegiranje. Ako se u ovom polozaju odradi cold crash, jos bolje. beer

[Image: 2d7ghna.jpg]

Najjednostavnije stvari su uvjek najbolje
Samo neznam, kako se ja nisam toga sjetio. Big Grin
Nisi se sjetio zato što ne piješTongue

To mi je od uvjek bila mana. Zivjeli
Find Odgovori
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 949
Joined: Nov 2012
Reputation: 3 Location: rajvoSa
RE: Korisni tipovi i savjeti
Posto mi se desavalo vec dva puta da mi se tocionk zacepi, odrezao sam sipku 4cm sto ide u keg unutra.
Sada radi savršeno. Nema vise ni taloga ni ista.
Find Odgovori
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 949
Joined: Nov 2012
Reputation: 3 Location: rajvoSa
RE: Korisni tipovi i savjeti
Za ciscenje keg.a koristim cetku za wc. (novu naravno Tongue )
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: Korisni tipovi i savjeti
(23.10.2015, 08:06 )elektropionir Wrote: Posto mi se desavalo vec dva puta da mi se tocionk zacepi, odrezao sam sipku 4cm sto ide u keg unutra.
Sada radi savršeno. Nema vise ni taloga ni ista.

Obreza ti njega Sanjo Big Grin. Dobra ideja, isto ću napraviti samo ja ću prvo probati sa nekih 2cm, a za dalje ćemo vidjeti.
WWW Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,038
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Banja Luka/Doboj
RE: Korisni tipovi i savjeti
(03.11.2015, 04:08 )danny_boy Wrote:
(23.10.2015, 08:06 )elektropionir Wrote: Posto mi se desavalo vec dva puta da mi se tocionk zacepi, odrezao sam sipku 4cm sto ide u keg unutra.
Sada radi savršeno. Nema vise ni taloga ni ista.

Obreza ti njega Sanjo Big Grin. Dobra ideja, isto ću napraviti samo ja ću prvo probati sa nekih 2cm, a za dalje ćemo vidjeti.

Zar tako nece ostatiti piva u kegu, tj necete moci isprazniti do kraja? Ili nagnete keg na kraju.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: Korisni tipovi i savjeti
Pa ostace ga sigurno malo, ali i nije to neka kolicina.
WWW Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,038
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Banja Luka/Doboj
RE: Korisni tipovi i savjeti
Da ali ako imas taloga (kvasac) bolje da to istjeras, a izadje to sve u prve dvije case. Mislim da ce ovako da ostane talog na dnu na kom ce pivo nonostop da stoji dok ne ispraznis keg. A lezanje piva na talogu kvasca vecinom daje off okuse.
Druga stvar je zasto imas toliko taloga Smile jedino ako fermentiras u kegu..
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: Korisni tipovi i savjeti
(03.11.2015, 05:01 )gajba Wrote: Da ali ako imas taloga (kvasac) bolje da to istjeras, a izadje to sve u prve dvije case. Mislim da ce ovako da ostane talog na dnu na kom ce pivo nonostop da stoji dok ne ispraznis keg. A lezanje piva na talogu kvasca vecinom daje off okuse.
Druga stvar je zasto imas toliko taloga Smile jedino ako fermentiras u kegu..
S obzirom da mi ne filtriramo piva, uvijek u njima ostane manje vise sitnih cestica. Po mom misljenju to su jako male kolicine koje ne bi trebale nastetiti pivu kada se nataloze na dnu. U zadnje vrijeme sam imao u fermentoru jako bistra piva, ali sam pri pretakanju znao povuci malo taloga i tako mala kolicina mi je znala zamutiti cijelo pivo. Meni ovo izgleda kao dobra ideja da se dopusti da se na dnu istalozi mali sloj, a da bistri dio ide kroz tocionik.
WWW Find Odgovori
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 949
Joined: Nov 2012
Reputation: 3 Location: rajvoSa
RE: Korisni tipovi i savjeti
(03.11.2015, 05:01 )gajba Wrote: Da ali ako imas taloga (kvasac) bolje da to istjeras, a izadje to sve u prve dvije case. Mislim da ce ovako da ostane talog na dnu na kom ce pivo nonostop da stoji dok ne ispraznis keg. A lezanje piva na talogu kvasca vecinom daje off okuse.
Druga stvar je zasto imas toliko taloga Smile jedino ako fermentiras u kegu..

Meni nikad nije bilo samo u dvije case. Uvijek ga je bilo. Jer taman se slegne, ne pijes par dana i opet izlazi. Nije lezanje na klasicnom talogu, nije mulj.
Druga stvar kada zavrces moras paziti da ti ne bude uz zid kega jer ako bude onda pjeni nenormalno, ovako ima vise hoda.
A to dole sto ostane taloga i pive na kraju je zanemarivo zbog oblika kega. U svakom slucaju meni je pomoglo i puno sam zadovoljniji ovako.
Zivjeli
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 4 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools