Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pivo i veganstvo/vegetarijanstvo
Leila Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

RE: Pivo i veganstvo/vegetarijanstvo
This post was last modified: 30.12.2015, 12:49 by Leila.
(29.12.2015, 11:26 )Pivarunajavi Wrote: Med je biljnog porijekla, pcele ga samo skupljaju, a pcelari im "otimaju" viskove a ostavlju im onoliko koliko im je potrebno da prezive do sledece pase. Ako cemo gledati na to da je nastao eksploatacijom pcela, onda tu mozemo dodati i da je jecam nastao eksploatacijom konja (barem nekad dok su jos sluzili kao teglece zivotinje), pa na kraju krajeva i riza koja je nastala eksploatacijom malih zutih ljudi. Niz mozemo nastaviti do sutra i dopisivati se sa ovih raznih spravica koju su isto tako nastale eksploatacijom malih zutih ljudi.

Odmah ću reći da o pčelama jako malo znam. Argument koji ti iznosiš "da se uzima višak" sam čula za neke druge životinje, npr krave. Opet nisam ekspertkinja, ali čula sam da krave ne daju prirodno mlijeka koliko se danas izvlači iz njih. Koriste se razni aditivi, hormoni i ko zna šta sve ne. To, naravno, utiče i na kvalitet mlijeka, pa i mesa. Takođe, postoje i neke zajednice Hare Krišna koje su veganske u principu, ali konzumiraju mlijeko krava koje samie uzgajaju. Te krave žive jedan pristojan i ugodan život... Hoću reći, ne treba se umrijet od gladi ali treba dati nešto za uzvrat. Nažalost, većina stoke koju sam ja vidjela ne živi u najsjajnijim uvjetima.. Možda će nekome zvučati suludo, ali ako već od nekoga imamo korist trebalo bi to i da se uzvrati.

(29.12.2015, 11:55 )AleksandarV Wrote: A možemo da kažemo da svo voće nastaje jer biljke eksploatišu pčele. A ne koriste ekološki vjetar za oprašivanje. Da mi suzimo pivo na vegeterijance?

Sent from my iPad using Tapatalk

Pivo u čijoj proizvodnji ja učestvujem, uvijek će biti vegansko Wink
Previše je hmelja u mome biću.
Find Odgovori
Pivarunajavi Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Opet mislim da nisi potpuno u pravu, to sto si ti cula o kravama se radi vecinom u USA, kod nas jako malo. Prodji nasim selima pa se uvjeri. U velikoj vecini krave se uzgajaju kao i prije sto godina. Sto se tice pcela evo ti jos nekih cinjenica. Jos je Ajnstajn svojevremeno tvrdio da ako bi nestalo pcela na planeti, cjelokupni zivi svijet bi se odrzao jos samo sest godina. A pcelarska praksa i nauka su saglasne u tome da pcele bez pomoci covjeka, same u prirodi, ne mogu da opstanu. Gotovo da i nema pcela u prirodi.
Using Tapatalk
WWW Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

pčele sišu nektar iz biljaka, prerađuju ga i luče med. znači, meda nema u prirodu u obliku u kojem ga mi jedemo.. osim meda, pčele skupljaju polen (to donose u izvornom obliku i jedan kroz jedan ga lageruju bez ikakve prerade), a sposobne su još lučiti i matičnu mliječ (još jedan od "isključenih" proizvoda za vegane)..

kad je loša godina (kad u prirodi nema dovoljno hrane za pčele) dobar pčelar neće ubrati ništa meda (takvih je bilo, osim ove 2015, zadnjih 4-5 godina). pčele se od početka avgusta prehranjuju (nadoknađuje im se uzeti med, davanjem invertovanog šećera, pogača, itd..) kako bi stvorile zalihe dovoljne da prežive zimu.. kad im se ne bi uzimo med i istovremeno preskočila prehrana, opet bi mnoge pčele stradale, jer nisu sva društva jednako jaka, da u vrijeme žetve naberu dovoljno zaliha.. tako da pravi pčelar zbilja i mnogo daje prije nego uzme med..

s obzirom na demokratiju u kojoj živimo, neka radi ko šta hoće, jede šta hoće i to.. meni se čini da se svemu daje pomalo previše minutaže. ako ćemo baš mak na konac, sva industrijska hrana teško da je 100% čista. pitanje je samo koliko je ko licemjeran i koliko će zažmiriti..
WWW Find Odgovori
Pivarunajavi Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

This post was last modified: 30.12.2015, 08:45 by Pivarunajavi.
Slazemp se. Ako ista mrzim na ovom svijetu to je lazno moralisanje. Mnogi se bune protiv sjece suma, a niko da zasadi drvo. Drustva za zastitu zivotinja, a niko da uzme da uzgaja te zivotinje i pusta ih u prirodu. A tek kada krenu da stite rusenje par stabala u centru grada, a kod svoje kuce na selu su porusili ko zna koliko i pri tome nisu zasadili ni jedno.
Using Tapatalk
WWW Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

ako cemo mak na konac natjerivati, i ako se dobijanje meda smatra eksploatacijom pčela, onda se i dobijanje piva moze smatrati eksploatacijom kvasca, koji je takodje zivo bice. tako da pivo ne moze onda nikako biti vegansko, po tim principima koji su navedeni.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

(30.12.2015, 08:59 )pivska mušica Wrote: ako cemo mak na konac natjerivati, i ako se dobijanje meda smatra eksploatacijom pčela, onda se i dobijanje piva moze smatrati eksploatacijom kvasca, koji je takodje zivo bice. tako da pivo ne moze onda nikako biti vegansko, po tim principima koji su navedeni.

to sam htio reći.. stvar je samo koliko smo licemjerni i do kojeg ćemo stepena natjerivanja mak na konac ići..

da ne bude da sam sad nešto protiv vegana/vegetarijanaca, sve se svodi na selektivno licemjerstvo. često navodim primjer iz studentskog života kad mi je jedan "brat" zamjerio što sam uz rakiju i pivo, kojeg smo do tada porokali ko zna koliko, iznio "klempu" za meze.. on se ko naljutio, vrijedja mu vjerska osjecanja, a vamo popio vjerovatno pola litre rakije i 7-8 piva.. (bijaše nam to zadnje zajedničko sijelo)..
WWW Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

This post was last modified: 30.12.2015, 09:56 by danny_boy.
(30.12.2015, 08:59 )pivska mušica Wrote: ako cemo mak na konac natjerivati, i ako se dobijanje meda smatra eksploatacijom pčela, onda se i dobijanje piva moze smatrati eksploatacijom kvasca, koji je takodje zivo bice. tako da pivo ne moze onda nikako biti vegansko, po tim principima koji su navedeni.
game,set,match

@musice

Jadni kvasac, sta mu sve ne radimo... Hvatamo ga u prirodi (zarobljavamo), razmozavamo (ugovoreni brak), ispiremo (oduzimamo mu najmladju djecu), zamrzavamo...sve iz najnize pobude da bi dobili pivo...uzas
WWW Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

(30.12.2015, 09:44 )danny_boy Wrote:
game,set,match

@musice

Jadni kvasac, sta mu sve ne radimo... Hvatamo ga u prirodi (zarobljavamo), razmozavamo (ugovoreni brak), ispiremo (oduzimamo mu najmladju djecu), zamrzavamo...sve iz najnize pobude da bi dobili pivo...uzas

pa nema sta, tako je. namjerno koristimo kapacitete drugog živog bića da bi dobili pivo. uzimamo ga iz njegovog prirodnog okruženja, zarobljavamo u epruvete, tjeramo da se množi u starterima, pravimo 'farme kvasca', razvrstavamo ga po sortama, genetskim inzenjeringom pravimo najbolje sojeve i prilagodjavamo ih svojim potrebama, iskoristimo ga za pivo i na kraju kad dobijemo što želimo, prospemo ga u kanalizaciju. meni ovo zvuči puno gore nego uzimanje meda od pčela i ta analogija je na mjestu.
Find Odgovori
Leila Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

This post was last modified: 30.12.2015, 11:59 by Leila.
Čini mi se da je tema malo izmakla kontroli i otišla izvan svojih okvira. Ni u jednom trenutku mi nije palo na um da ovdje raspravljamo o moralu (pogotovo ne onih kojih ovdje očito nema Big Grin) Ipak, želim pozdraviti te poveznice. Drago mi je da neko razmišlja o tome. Takve konstatacije (u ma kakvom negativnom kontekstu bile) ustvari daju znake da imate tu poveznicu negdje duboko u sebi. Da li ima nešto strašnije od vlastitih osjećanja? Sumnjam. Možda je vrijeme da se samopreispitate odakle, kako, zašto, da li je došlo vrijeme za korekcije itd. S druge strane komentarisati nečiji moral ko nije ovdje, mislim da nije lijepo. Eto, nadam se da se vraćamo na temu koja nije moral, lažni moral, ubiJo sam kvasac- šta ću sad itd. O veganstvu smo kompetentni/e da raspravljamo u jednakoj mjeri kao i o nuklearnoj ili kvantnoj fizici, te životu Isusa Krista koji nije zapisan. NiDŽe veze. raja

Fini bosanski seljak hrani svoju kravu hormonima. Raspitaj se. Piletina puna hormona isto.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

pa sve je počelo od meda. nije bilo jasno zasto je med neprihvatljiv veganima. a tema je o veganima i pivu u koje se ponekad stavlja med. i kad vec raspravljamo o tome, samo je zakljuceno da ako med kao takav nije prihvatljiv veganima, onda ni pivo u bilo kojem obliku ne moze biti prihvatljivo iz razloga koji su navedeni. cisto tehnički, bez price o moralu.

a bilo bi lijepo da ima neko ko zivi po tim pravilima da nesto kaze sta misli. mada cisto sumnjam da takvih ima medju nama. a mozda se i varam. cini mi se da je @yankee fan vegan i da je vec otvarao slicnu temu.
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

This post was last modified: 30.12.2015, 12:42 by AleksandarV.
Budući da sam imao pčelarstvo na fakultetu a i veterinar sam. Fiziološki med i mlijeko su kao nebo i zemlja.
Te ovu zabranu smatram čisto kao filozofsko razmišljanje Donalda Vatsona, pokretača veganskog pokreta. Jer ne uzima u obzir simbiozu organizama, nego govori o ekspolataciji. A u slučaju ljudi i pčela se može govoriti o simbiotskom odnosu. Jer pčele ne čuvamo radi mesao poput drugih životinja.
Razlog je u iskorištavnju životinja.
Ali isto možemo da kažemo i za žitarice. Jer mi ustvari jedemo "djecu" žitarica i smanjujemo njihovu mogućnost da njihovi geni nastave život kao nova biljka. Jer žitarice nisu kao voće koje simbiotski daje slatki plod a sjeme se obično ne jede.
Ovjde bi mogao da spomenem da se direktorica pete ne odriče insulina (kaže da se neke žrtve moraju podnijeti).
Ali dobro svakom njegovo.
Find Odgovori
Leila Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

(30.12.2015, 12:42 )AleksandarV Wrote: Budući da sam imao pčelarstvo na fakultetu a i veterinar sam. Fiziološki med i mlijeko su kao nebo i zemlja.
Te ovu zabranu smatram čisto kao filozofsko razmišljanje Donalda Vatsona, pokretača veganskog pokreta. Jer ne uzima u obzir simbiozu organizama, nego govori o ekspolataciji. A u slučaju ljudi i pčela se može govoriti o simbiotskom odnosu. Jer pčele ne čuvamo radi mesao poput drugih životinja.
Razlog je u iskorištavnju životinja.
Ali isto možemo da kažemo i za žitarice. Jer mi ustvari jedemo "djecu" žitarica i smanjujemo njihovu mogućnost da njihovi geni nastave život kao nova biljka. Jer žitarice nisu kao voće koje simbiotski daje slatki plod a sjeme se obično ne jede.
Ovjde bi mogao da spomenem da se direktorica pete ne odriče insulina (kaže da se neke žrtve moraju podnijeti).
Ali dobro svakom njegovo.
okej kmožda imaš neka tehnička znanja ali koliko imaš iskustva sa veganstvom? jesi li probao nekad?
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools