Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Problem sa karbonizacijom
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Chicago, USA
Problem sa karbonizacijom
Ja vec ispijam svoj ESB i svako malo naletim na neku flasu koja ili nije dovoljno karbonizirana ili kao da je izlapila. Do cega bi to moglo biit? Secer sam dodao u bottling bucket. Ostale boce koje su ok karonizirane daju pjenu koja nestane za oko minut.
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Problem sa karbonizacijom
evo premjestio sam temu ovdje. možeš li opisati na koji način si pomiješao šećer s pivom prilikom flaširanja? koliko je vremena prošlo od flaširanja?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Chicago, USA
RE: Problem sa karbonizacijom
Pa prokuhao sam secer sa vodom i presuo to u bottling bucket. Nakon toga sam presuo pivo preko tog secera i nakon toga flasirao. Proslo je vise od 3 sedmice.
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
djulba Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 325
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Tuzla
RE: Problem sa karbonizacijom
na kojoj temperaturi ti stoji pivo i koliko si šečera dodao po litru i u koliko si vode kuhao.
pivo treba da stoji nekoliko dana na toplijoj temperaturi cca 22 stepena da bi se karboniziralo.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Problem sa karbonizacijom
ako su se neke flaše karbonizirale, a neke nisu, to znači da ti nije došlo do pravilne distribucije šećera u cjelokupnom pivu. ja godinama radim na isti način i nikada mi se to nije desilo. međutim, ako nemaš takozvanih 'gushers-a' onda možda i ima nade da to nije tako. jer ako u nekim bocama ima premalo šećera, čista matematika nalaže da u nekim drugim onda mora biti previše šećera...

pivo kad se toči na šećernu otopinu mora poprilično jako da curi (ali bez bućkanja) i da se stvori kao jedan vrtlog u bottling bucketu, kako bi se dobro i ravnomjerno umiješao šećer. ponekad nije loša ideja sasvim lagano i oprezno steriliziranim predmetom miješati u jednom smijeru pivo da bi do ove distribucije šećera došlo što pravilnije.

ima veze i količina vode u kojoj si prokuhao šećer. na 5 galona to bi trebalo biti 2-3 dcl, a ako koristiš manje vode, to znači da je otopina dosta gušća pa se samim tim teže miješa sa pivom......

a djulba je također postavio dobro pitanje u vezi temperature, jer i to je jako bitno.....ako je jako niska temperatura, boce koje su u centru gajbe mogle su se brže karbonizirati od onih koje stoje na rubovima gajbe.....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,038
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Banja Luka/Doboj
RE: Problem sa karbonizacijom
Ja sam u svojoj gajbi naletio na flasu koja je, kad sam je otvorio, "eksplodirala" od pjene. Sva ostala su bila ok, samo ovaj jedna je bas zapjenila i to odmah po otvaranju. Skoro pola piva je izaslo kroz pjenu a ono sto je ostalo sam natocio u casu i primjetio sam da je u ovoj flasi bilo puno vise kvasca nego u ostalim flasama. Moze biti da je to bila zadnja koju sam flasirao i u nju se presuo i natalozeni kvasac.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Problem sa karbonizacijom
da, ako povučeš više taloga kvasca u pojedine boce, može doći do tih takozvanih gushera ili čak eksplozije tih boca. meni se isto dešavalo. zato je pred kraj flaširanja dobro povremeno nježno, oprezno promiješati, odnosno zarotirati bottling bucket jer ispod pipe se za vrijeme flaširanja opet istaloži određena količina kvasca koju najvjerovatnije povučeš u zadnjih par boca....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Problem sa karbonizacijom
(25.12.2012, 10:47 )pivska mušica Wrote: da, ako povučeš više taloga kvasca u pojedine boce, može doći do tih takozvanih gushera ili čak eksplozije tih boca. meni se isto dešavalo. zato je pred kraj flaširanja dobro povremeno nježno, oprezno promiješati, odnosno zarotirati bottling bucket jer ispod pipe se za vrijeme flaširanja opet istaloži određena količina kvasca koju najvjerovatnije povučeš u zadnjih par boca....

Upravo i meni se desilo sa Stout-om da mi je par zadnjih boca jednostavno kao gejzir izaslo iz flase vise od pola piva.
Find Odgovori
mentalist Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 125
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location:
RE: Problem sa karbonizacijom
Hitno
Imam problem sa odredjivanjem količine šećera, ako mogu savjeti komentari. Kako sam pročitao ovdje i na Pivarstvo.info trebalo bi da se dodaje 8gr šećera po 1L da bude normalno gazirano. Medjutim, meni beersmith odredjuje 4gr po 1L. Temperatura piva je sada 4C a računao sam da bi se trebala podignuti temperatura na 10C pred flaširanje.
Pitanje je da li raditi po softweru ili kako ostali kažu, nebi volio da zeznem prvijenac???
Find Odgovori
djulba Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 325
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Tuzla
RE: Problem sa karbonizacijom
This post was last modified: 10.02.2013, 11:47 by djulba.
Slobodno stavi 8 grama po litru. na sobnoj temperaturi drži pivo nekoliko dana.

Zaboravih napisat nakon flaširanja
Find Odgovori
mentalist Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 125
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location:
RE: Problem sa karbonizacijom
(10.02.2013, 11:46 )djulba Wrote: Slobodno stavi 8 grama po litru. na sobnoj temperaturi drži pivo nekoliko dana.

Zaboravih napisat nakon flaširanja

Buni me ovo što beersmith odredjuje pa se bojim da neće popucati flaše. Jesi ti flaširao kada je bila približno sobna temp ili hladno pivo??
Find Odgovori
djulba Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 325
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Tuzla
RE: Problem sa karbonizacijom
Ja flaširam na sobnoj. Ali to nema veze što ti je sad hladnije. Samo kad flaširaš ostavi na sobnoj koji dan da proradi šečer. A beersmith što kaže nema veze sa vezom Big Grin Slobodno stavi 8 grama.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools