Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Zadnje pripreme za prvo pivo
jakovc Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 128
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: Čitluk
RE: Zadnje pripreme za prvo pivo
2. Planiram kuhati ture do 30l pa sam planirao uzeti fermentator od 40l.Da li je to ok?
Napisao si ture od 30l. Trebao si napisati da ti je lonac za kuhanje od 30l.
Find Odgovori
Quesheii Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 37
Joined: Feb 2016
Reputation: 0 Location: SARAJEVO
RE: Zadnje pripreme za prvo pivo
(22.02.2016, 11:21 )jakovc Wrote: 2. Planiram kuhati ture do 30l pa sam planirao uzeti fermentator od 40l.Da li je to ok?
Napisao si ture od 30l. Trebao si napisati da ti je lonac za kuhanje od 30l.

Moja greska.
Find Odgovori
Quesheii Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 37
Joined: Feb 2016
Reputation: 0 Location: SARAJEVO
RE: Zadnje pripreme za prvo pivo
Evo uzeo sam sve što mi je falilo.Još samo chiller.za lonac od 30l koliko bi metara cijevi od pola cola trebalo?Ako nekome treba Starsuna mozemo popoloviti.Uzeo sa pakovanje od 475ml jer manje nije bilo.
Find Odgovori
Beerokrata Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 165
Joined: Mar 2015
Reputation: 0 Location: Pale
RE: Zadnje pripreme za prvo pivo
Ja sam nedavno napravio CFC. Bakarna cijev fi 12 mm 15 m. 40 l sladovine ohladim za 15-20 min uz stvarno malu potrošnju vode.
Find Odgovori
Quesheii Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 37
Joined: Feb 2016
Reputation: 0 Location: SARAJEVO
RE: Zadnje pripreme za prvo pivo
This post was last modified: 06.03.2016, 04:25 by Quesheii.
Pozdrav!
Eto juce smo skuhali to prvo pivo.
Aurora ale sa minimalnim odstupanjima.
Kao sto sam citao ovdje sve ovo bude puno jasnije kad se potvrdi u praksi.
Recimo nije mi bilo jasno kad neko kaze da je uspjeo da završi za 3h, mislio sam da je to i vise nego dovoljno.Međutim kuci smo se vratili oko 22h a dosli smo oko13h.
Imali smo mnogo problema sa plinskim grijacem (onaj iz FIS-a) ili plinom.Nikako da se pojavi onaj plavi plamen šta god radili.O ćađi da nepricam.

Više puta sam procitao da bi trebalo sve testirati prije kuhanja ali nije bilo vremena a, nestrpljenju je bila krajnja granica.

Na kraju smo završno kuhanje radili na elektricnom šporetu. OG je ispao 1,052 zanaci malo manji od recepta 1,054.Vjerovatno zato što kljucanje nije bilo bas agresivno pa je manje vode isparilo. Mislim da smo ispoštovali ostale procedure i kakvo god da je prvo je i popicemo ga pa makar i nazor.


Imam sirovine za još jedan stout pa cemo sada bolje spremiti.
Naravno bilo bi nam drago da se neko pridruzi.
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Zadnje pripreme za prvo pivo
(06.03.2016, 04:23 )Quesheii Wrote: Pozdrav!
Eto juce smo skuhali to prvo pivo.
Aurora ale sa minimalnim odstupanjima.
Kao sto sam citao ovdje sve ovo bude puno jasnije kad se potvrdi u praksi.
Recimo nije mi bilo jasno kad neko kaze da je uspjeo da završi za 3h, mislio sam da je to i vise nego dovoljno.Međutim kuci smo se vratili oko 22h a dosli smo oko13h.
Imali smo mnogo problema sa plinskim grijacem (onaj iz FIS-a) ili plinom.Nikako da se pojavi onaj plavi plamen šta god radili.O ćađi da nepricam.

Više puta sam procitao da bi trebalo sve testirati prije kuhanja ali nije bilo vremena a, nestrpljenju je bila krajnja granica.

Na kraju smo završno kuhanje radili na elektricnom šporetu. OG je ispao 1,052 zanaci malo manji od recepta 1,054.Vjerovatno zato što kljucanje nije bilo bas agresivno pa je manje vode isparilo. Mislim da smo ispoštovali ostale procedure i kakvo god da je prvo je i popicemo ga pa makar i nazor.


Imam sirovine za još jedan stout pa cemo sada bolje spremiti.
Naravno bilo bi nam drago da se neko pridruzi.

da bude sa srecom. popice se, jasta.. Big Grin

ja sam na prva dva kuhanja imo isti problem, a onda sam na arizoni naso drugi ventil za plin (ima na sebi onaj saraf od 0 do 10, sto je otprilike protok plina u kilogramima po satu) i od tada pici plavi plin, nema cadji i s pola snage (negdje izmejdu 4-5 na ventilu) rolling boil je tako jak da se bojim da mi ne prevrne kazan.. Wink

ovo je taj:
[Image: Regulator-visokog-pritiska-R8.jpg]
WWW Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: Zadnje pripreme za prvo pivo
sto se tice dima iz plamenika...to ti je neravnomjeran omjer plina i vazduha.Imas na dijelu poslije ventila lim koji regulise omjer pa pomjeri i bice dobro.Nije do nepovratnog ventila
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Zadnje pripreme za prvo pivo
(06.03.2016, 06:44 )spajder76 Wrote: sto se tice dima iz plamenika...to ti je neravnomjeran omjer plina i vazduha.Imas na dijelu poslije ventila lim koji regulise omjer pa pomjeri i bice dobro.Nije do nepovratnog ventila

to je to :thumbsup:
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Zadnje pripreme za prvo pivo
Ma da, ima negdje priča o tome. Mislim da sam sliku negdje okačio.

Sent from my LG-H420 using Tapatalk

(06.03.2016, 07:02 )mange_tout! Wrote: Ma da, ima negdje priča o tome. Mislim da sam sliku negdje okačio.

Sent from my LG-H420 using Tapatalk
Na slici se vidi koji dio treba pomaknuti.

Sent from my LG-H420 using Tapatalk
Find Odgovori
Quesheii Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 37
Joined: Feb 2016
Reputation: 0 Location: SARAJEVO
RE: Zadnje pripreme za prvo pivo
mi smi jos dodatno zatvorili taj prostor misleci da gubi na pritisku pa je zato.Mada i kvalitet plina mi je sumljiv.

Još jedno pitanje.Nakon koliko vremena bi se trebala vidjeti aktivnost u vrenjaci S-04 je kvasac.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Zadnje pripreme za prvo pivo
ne smijete zatvarati taj prostor jer plin ne gori sam, nego gori mjesavina zraka i plina. sto se tice aktivnosti, ako je sve odradjeno kako treba, nekih 6-12 sati bi trebalo biti vidljivo. samo ako vam ne dihtuje bure onda aktivnost u vrenjaci necete nikako ni vidjeti.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Quesheii Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 37
Joined: Feb 2016
Reputation: 0 Location: SARAJEVO
RE: Zadnje pripreme za prvo pivo
Pa za dihtovanje bureta nemogu garantovati. Nema neki poseban dihtung.Koliko kontam dobro bi bilo da dihtuje ali, i ovako moze biti Ok.
Mušice, tebi posebno hvala jer smo se i mi kao valjda vecina kroz tvoje postove i entuzijazam zainteresovali za pvaj hobby.

P.S. Citav dan mi je miris sladovine u glavi.Valjda je to normalno?
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools