Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Infekcija?
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 544
Joined: Sep 2014
Reputation: 1 Location: Zadar
RE: Infekcija?
This post was last modified: 29.03.2016, 03:44 by spageti.
Zuzko, sto god da radis nemoj stavljati varekinu u inox, nikako!!!! Sve sto podnosi visoke temperature prokuhaj, lupaj kipucom vodom, stavi u pecnici itd. Sve instrumente ( menzure) namoci u klor (izosan) i tako par puta, a mozes ih prokuhati ako su kvalitetni laboratorijski. Za plasticne menzure ne znam, nabavi nove. Na kraju lupaj sa starsanom.
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: Infekcija?
This post was last modified: 29.03.2016, 05:24 by rafter.
Mislim da sve te procedure nisu potrebne, izosan će odraditi posao.
Imao sam infekciju u plastičnom buretu. Oprao sam ga malo bolje, vodom cca 85c i posle toga je fermentirao tura koliko hoćeš... Nikakav problem mi se nije ponovio.
Rasklopi autosifon i dobro, dobro ga operi, tako isto i sa ostatkom opreme.
Fermentor možeš i sa varikinom, ali prije toga vrela voda...
No siiriki!
PS
Piva su ti odlična!!! Čekam te na druženju da opet uživam Wink
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Infekcija?
E zuzko evo ja ću biti možda i nerealan optimistabeer
Da gadno izgleda i nikada nisam vidio nešto ovako pa ne mogu ništa tvrditi ali kao što sam rekao ja sam optimista pa mislim da ovo možda i nije inficirano?
Naime ovdje ne vidim paukovu mrežu niti balončiće koji su karakteristični za infekciju, također vidim kondezaciju na stijenkama fermentora što je zabrinjavajuće ali ne mora ništa da znači takođe si radio i naljev pa bi možda kolege koje su radile naljev mogli reći da li su imali ovakvu situaciju?
Sve u svemu dobro je pa si flaširao ako je inficirano postao si pravi pivar i svi će mo znati ako ovako nešto doživimo da je infekcija, a ako nije još bolje ali nisi postao pravi pivar čemu se iskreno nadamTongue
Find Odgovori
zuzko Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 177
Joined: Mar 2014
Reputation: 3 Location: sarajevo
RE: Infekcija?
(29.03.2016, 02:41 )zlimfur Wrote: prvo sam pogledo slike i pomislio, sto bolan umoci auto-sifon u ovo.. Sad
e moj Zlimfuroviću,da je Kadiji k'o od Kadije...
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation: 2 Location: Banja Luka
RE: Infekcija?
Da li vam ovo lici na infekciju?
Po povrsini su neke bijele tackice, ne smrdi, normalan je miris, a i ukus.
Tako mi i treba kad nisam htio jos 10 minuta prokuvati sladovinu nakon sto sam primijetio da mi je voda iz cesme preko chillera kapala u sladovinu dok se hladila!
Inace ovo bi bio pravo dobasr brown ale...sve bilo u bocu...
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Infekcija?
Izgleda kao početak infekcije. Provjeri još za 5-6 dana kako će se razvijati.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
dalidj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 265
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Infekcija?
A sto ne pretocis u drugi fermentor. Ako se ne oseti nista. Mozda i spases pivo.

Tapatalk
Beer is like porn. You can buy it, but it's more fun to make your own.
Find Odgovori
Pivarunajavi Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 286
Joined: Jun 2014
Reputation: 0 Location: Banja Luka
RE: Infekcija?
Ma nema od toga nista, samo ce zaraziti i taj drugi fermentor. Sttrpi se do kraja fermentacije, pa sta bog da.

Poslato sa G630-U20 uz pomoć Tapatoka
Using Tapatalk
WWW Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation: 2 Location: Banja Luka
RE: Infekcija?
Ovo je 20. dan u fermentoru, vjerovatno ga prosipam kadse vratim iz SA.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Infekcija?
nemoj prosipati, cekaj jos nekoliko dana i vidi kako ce se razvijati. moguce je da ne prevlada i da pivo bude ok.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Beograd
RE: Infekcija?
ako imas slavinu na tom fermentoru. flasiraj tako sto ces istakati pivo od dna prema vrhu. kada dodjes do kraja tih par flasa ostavi sa strane. moguce je da ti se uhvatila infekcija samo na povrsini.
ako nemas slavinu, ubaci crevo do dna prilikom presipanja u botling bucket i ne presipaj to sa vrha.
moguce je da ces ovako spasti bar tri cevrtine ture.
sam kazes fermentacija je vec 20 dan. vreme je da flasiras.
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: Infekcija?
I meni je prosla tura bila takva.Meni je u sekundaru povukla infekcija po povrsini,i kad sam primijetio,odmah sam isflasirao.Crijevo sam uronio u dno fermentora i istacuci ta infekcija se slijegala,nije se izmijesala sa pivom.Naravno ostavio sam sigurno 3-4 l piva.Evo upravo pijem to pivo i nema nikakvih nezeljenih okusa i mirisa.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 21 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools