pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: Problem sa karbonizacijom
ma moze se to tako kako je opisano, da se pivo koje je pred kraj fermentacije stavi u flase i da se karbonizira samo od sebe, bez dodavanja secera, sa preostalim fermentabilnim secerom iz sladovine. posebno na primjer hefeweizen. ali problem je sto mi nikad ne znamo sta je to 'pred kraj', nekad zna kvasac jako atenuirati preko onoga sto smo ocekivali, a nekad zna stati i ne zavrsiti na planiranom FG-u. tako da nikad ne znas hoce li ti pucati flase, ili nece.
0,004 specificne gustoce sladovine/piva znaci 14g secera po litru piva. to znači konkretno da 0,002 SG nosi 7 grama secera po litru piva. u prevodu samo jedan podiok na hidrometru je dovoljan da gustoca padne u samoj flasi i da pivo bude odlicno karbonizirano. to nije bas 30% pred kraj fermentacije
to znaci da ako nam je planirani FG 1.012, pivo bi se trebalo flasirati kada gustoca bude na 1.014. ali sta ako FG padne na 1.011? to znaci da je CO2 stvoren od 10,5 g secera po litru - znaci sama granica pucanja flasa.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|
branko20
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation:
1
Location:
|
RE: Problem sa karbonizacijom
Pozdrav,
sa karbonizacijom sam imao vrlo rijetko problema,uglavnom sam radio sa 8 gr/l običnog šećera.Ni sa pjenom nije bilo problema.Zadnja kuhanja sam radio (5-6)sa intenzivnijim kuhanjem prvih pola sata i dobio kod svih piva "šlag"pjenu gustu ko kod "ginisa".Pivo odlične kvalitete ali se pojavio problem karbonizacije. Sva tako kuhana piva i sa smanjenom količinom šećera (7,3gr/l)su bila pregazirana pa moram u nekoliko navrata pomalo podizati čepove.Napominjem da su kvasci i ostali parametri bili identični kao kod piva kod kojeg kuhanje nije bilo tako intenzivno.Neznam kako je pojačano kuhanje dovelo do ove pojave,moram šećer smanjiti na cca 5 grama pa probati.Ima li neko objašnjenje za ovo.Hvala na odgovoru.
|
|
|
branko20
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation:
1
Location:
|
RE: Problem sa karbonizacijom
"Mušice"
Ovo mi je treća godina od kada pravim pivo poslije Tvoje "škole"prosječno napravim sedamdesetak tura po 22-25l od čega imam u većini piva isti sastav slada ali sa drugim hmeljem. Šećer važem digitalnom vagom i prokuvani i ohlađeni sipam u pivo ili paralelno sa pretakanjem da se bolje izmiješa ili po pretakanju uz dodatno miješanje.Tako radim od početka i nisam imao problema.Iz znatiželje da vidim kakav efekat na pjenu ima pojačano kuhanje prvih pola sata pojačam plin i krajnji efekat je predobar.Redovno vodim evidenciju svakog kuhanja i ono prije dvije i ono od zimus rađeno sa istim parametrima i sa 8 gr.šećera nisu imali pojavu pregaziranosti. Sada moram po nekoliko dana polako odzraćivati da se može normalno točiti.Kako bi prošao da se neko crno ili crveno prolije nekome po novom stoljnjaku? Pivo i poslije odzraćivanja zadržava istu kvalitetu.Ovih dana kuham nove dvije ture a uskoro dolazi i novo flaširanje,isprobati ću sa manje šećera,ispod 7gr. Ne vidim ni ja utjecaj kuhanja na ovu pojavu.Hvala na uključivanju po ovom problemu.
|
|
|
Trigger
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 102
Joined: Apr 2015
Reputation:
0
Location: Bosna
|
RE: Problem sa karbonizacijom
Samo da prenesem svoje iskustvo;
- sumljao sam da mi cepilica slabo zatvara nakon 20 dana od flasiranja jer je pivo slabo pjenilo odnosno karbonizacija je bila losa.Pri svakom flasiranju upotrijebim par flasa sa gumenim cepom te tako uporedim pivo.
Utvrdjeno da cepilica ne valja.
Sve flase samo sam " precepio "novom cepilicom i poslije samo jednog dana pivo se iskarbonizovalo te je pjena odlicna.
Meni nije jasno zasto i kako ali eto..... da podjelim iskustvo, mozda neko zna vise )))
Alright Dave?
|
|
|