Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Mash tun
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

RE: Mash tun
pretpostavljam da sam 95% toga shvatio.
Postoje neki detalji koji me bune ali skužit ču i to.
Na žalost u blizini se nitko ne bavi time pa su mi forumi jedini izbor.
Nisam se prepao, poštujem sve vas i znam da su moja pitanja vama iskusnima banalna ali kako formulirat pitanje da bude inteligentno kad neznam što pitati. Učim u hodu.
I ponovo se vračam na strane izraze. Svi ih koristite mada se isto to može reći i na našem jeziku.
Recimo mash tun bi bilo ukomljavanje, cold fresh bi bilo bistrenje. Odnosno hlađenje piva da se izbistri. Itd itd
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

Anglizmi su Josipe odomaćeni u našem jeziku prilično, pa tako i kada je u pitanju kućno pivarstvo. Isto tako je i u drugim jezicima. Šveđani koriste većinom anglizme kada je u pitanju homebrewing.

Ne postoje loša ili pogrešna pitanja. Gledaj samo da su što konkretnija i dobit ćeš razumljiv odgovor sigurno.
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

razmisljam u kojem smjeru ici za nadogradnju sistema. vjerovatno izmisljam toplu vodu, ali bolje je pitati, nego nesto nakalemiti naopako.

elem, kontam umjesto spirale i grijanja vodom, da bi bilo moguce grijati direktno lonac za ukomljavanje (npr. kombinacija inox lonac ovaj iz binga od 60 litara i indukcijska ploca hendi - cini mi se 2,7 kW).

lazno dno bi uradio maksuz ko sto radi mattmill (http://www.mattmill.de/laeuterboden/) tako da sarafima mogu podesavati visinu od samog dna i time kontrolisati iz pocetka dok se sistem ne uhoda koliko sladovine mora biti ispod laznog dna kako ne bi zagaralo (pretpostavljam da je to u ovom slucaju najveca prepreka).

pumpu bi koristio ovu neku koju sam porucio iz kine sa keramickom glavom, tako da siba stalno ali lagani protok koji ne stvara preveliki podpritisak na samom laznom dnu..

i onda sve nazad na sparge arm.

ukoliko bi to tako radilo, napravio bi kontroler temperature na samom ventilu, koji bi nakacio na nesto dalje (mozda arduino, pa sve opet uvezat sa indukcijskom platom).

eto skice.

Attached Files Thumbnail(s)

WWW Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Ja sam na sličan način radio... Ali kada mi se desilo da baš ta pumpica zaštopa od dva zrna slada, temperatura u tom dijelu veoma brzo skoči (ma sam tako dizao za mashout i radio dekokciju) i preleti željenu temperaturu ili kao što mi se desilo da je skoro došla do 90c jer nisam vidio da pumpa ne radi...
Nekada zna da zaštopa cijeđenje i onda 100 jada.
To super izgleda i izgleda moguće sve do trenutka "e jebi ga"...
Stavi na papir koliko te košta provjeren sistem (rims, herms, biab..) ili taj eksperiment.
Meni se nije pokazalo kao riješenje za dekokciju, za kratko održavanje temperature da. (posle pola sata kresnem plin na 5-7min da održim temp).
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
Pivarunajavi Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

https://youtu.be/VjbSfih9TuY

Ima tu raznih varijacija na temu.

Poslato sa G630-U20 uz pomoć Tapatoka
Using Tapatalk
WWW Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

(29.03.2016, 10:33 )Pivarunajavi Wrote: https://youtu.be/VjbSfih9TuY

Ima tu raznih varijacija na temu.

Dva dosadna matorca. Ali da ima tu materijala za primenu.
Gde da nadjem onakav lonac sa rupama, kao sto oni imaju?
Find Odgovori
Pivarunajavi Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Rupe busiti busilicom, i onda ubaciti mrezu unutra. Ili muslin vrecu. U vanjski lonac ubaciti inox grijac po obodu, kao kod braumeistera. Na kugla ventil postaviti neku brzu spojku, kao i na pumpu, a sa unutrasnje strane ventila bazooka. Za kontrolu grijaca i pumpe ovaj arduino konyroler. I naravno kvalitetna pumpa.

Using Tapatalk
WWW Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

umesto bazuke moze i vreca za hmelj.
arduino ne mora istog momenta da se napravi. to bi mogao da bude finalni upgrade.
razmisljam o nekom sistemu u ovom pravcu.
https://www.youtube.com/watch?v=WTYIKdiKTGg
Find Odgovori
giga11 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Čime da probušim rupu na piknik frižideru? Pretpostavljam nekim nastavkom za bušilicu, ali kojim? I ako može neka slika te alatke da znam šta da tražim. Unaprijed hvala.
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Mash tun
[Image: 2740c059e544a184c63300d3caa0e971.jpg]

Sent from my ZTE Blade V6 using Tapatalk
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

(12.06.2016, 09:04 )giga11 Wrote: Čime da probušim rupu na piknik frižideru? Pretpostavljam nekim nastavkom za bušilicu, ali kojim? I ako može neka slika te alatke da znam šta da tražim. Unaprijed hvala.
Nesto od ovoga, s tim da bi trebao kupiti da busi makar plastiku. Postoje jeftiniji dodaci za rigips, mozda bi mogao njih koristitu, ali ne radi bez zastitnih naocala.

https://www.google.ba/search?q=kroner&cl...unska+pila
WWW Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

kako stvari stoje, sve ide na varijantu HERMS.. to je valjda jedini smislen upgrade ovog mog sadasnjeg sistema.. sve ostalo je experimentisanje..

elem, dvoumim se oko "ispusta" na mash tun, razmisljam o dvije varijante:

- cjedaljka od poklopca od bacve (isjecena i pripremljena).. cak razmisljam da umjesto onog klasicnog spajanja na bocni zid bacve, samo izbusim dno i izvedem ga ispod ovog laznog dna, a ne na stranu (svakako kontam da ce mi sistem raditi na nekom za to pripremljenom stolu, pa se moze uklopiti da ne smeta ova eventualna pipa sa donje strane).

- matmill läuterhexe ( https://store.brewpi.com/brewpi-matmill-...xe-kit-bsp ) spojenu sa strane (ovo opcija me privlaci, jer bi onda iso na to da ugradim i propeler za mijesanje komine, pa bi to bilo ovako nesto: http://hobbybrauer.de/bilder/Roemer46/C3.JPG )

ono sto me muci je efikasnost ove läuterhexe. cini mi se elegenatnije rjesenje (posebno ova varijanta sa mjesalicom), ali ne znam koliko ovo dobro cijedi i da li je bolje nego lazno dno?

ima li prijedloga?
WWW Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools