Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

inox fermentator
Beer Ranger Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

inox fermentator
This post was last modified: 27.08.2016, 06:45 by Beer Ranger.
Evo i ja se upisah u korisnike inox fermentora.

Prodavnica Bingo: 25 litara 51,90km (26,50€)

[Image: 33d3efb45cc0817a65336e4f307523aa.jpg]

Sent from my iPhone using Tapatalk
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

RE: inox fermentator
This post was last modified: 28.08.2016, 08:51 by danny_boy.
(27.08.2016, 06:03 )Beer Ranger Wrote: Evo i ja se upisah u korisnike inox fermentora.

Prodavnica Bingo: 25 litara 51,90km (26,50€)

[Image: 33d3efb45cc0817a65336e4f307523aa.jpg]

Sent from my iPhone using Tapatalk
Pametno ulaganje Wink

Ja sam isti takav kupio direktno kod njih s tim da su mi za istu cijenu ugradili cesmicu. Inace, moguce je naknadno ugraditi cesmicu a naplate negdje oko 15-20km.

Inace, od kada koristim ove fermentore da cesmicama svo pretakanje radim direktno slobodnim padom i prezadovoljan sam. Pivo skoro da nikada sunca ne vidi, jer iz inoxnog fermentora ide direktno u keg.

Moja preporuka svim pivarima, a posebno pocetnicima da se ne zezaju sa plasticnim buradima nego da odmah kupe ovo. Inox je neunistiv i traje prakticno vjecno. Toliko je prednosti u odnosu na plastiku da se to ne moze ni porediti.

Kada su u pitanju cesmice ljudi imaju neopravdan strah da ce se tako inficirati pivo. Strah js potpuno bezrazlozan i sigurno nema nikakve sanse za tim. Potrebno je najprije bure dobro isprati vrelom vodom i starsanom i pustiti da prodje kroz cesmicu. Nakon prebacivanja sladovine, dovoljno je nasprcati starsanom i navuci kesicu od zamrzivaca te potom ucvrstiti gumicom.

Ja sam ovako radio i vadjenje uzoraka i pretakanje vise puta i nikakve infekcije nema ni na vidiku
WWW Find Odgovori
p.Ivo Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

ja sam se odlucio napraviti fermentor od kega , tura mi je od 40 do 45 litara a kao poklopac cu koristiti inoxnu tablu precnika 32 cm i visine od oko 5 cem sa kojomcu dobiti jos oko 4 litra zapremine a planiram u taj poklopac staviti sondu. Meni su plasticni fermentori na vrh glave i nikad nisam siguran jesam li ga dobro oprao ili nisam i vazda vidim neke flekice
Find Odgovori
Pivarunajavi Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Danny na kojoj visini od dna je cesmica? Da ne bi povuklo talog i kvasac.

Poslato sa G630-U20 uz pomoć Tapatoka
Using Tapatalk
WWW Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

(28.08.2016, 10:24 )Pivarunajavi Wrote: Danny na kojoj visini od dna je cesmica? Da ne bi povuklo talog i kvasac.

Poslato sa G630-U20 uz pomoć Tapatoka
Kod mene na fermentorima od 60L cesmica na jednom je na 10cm, a na drugom na 8cm (osovinski gledano od dna lonca). Fermentirao sam u oba, a kada se istoci pivo do cesmice onda samo malo nagnem i preostali dio istece. Prije bih preporucio ovo od 8cm.
WWW Find Odgovori
timi Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

mislim da je pogresno generalizirati o visini jer sve ovisi o promjeru fermentora. za fermentore do 100l je najsigurnije ostaviti cca 6l prostora ispod slavine i stvar radi dobro. meni je na fermentoru od polipropilena, radijusa 21cm dno rupe od slavine na visini od 3.5 cm od dna sto daje nesto manje od 5l zapremine. za dva kuhanja niti jednom nisam povukao pumpom kvasac, ili bilo kakvu vrstu taloga. samo bistro pivo nakon jednotjednog cold crasha na 3.5 stupnja.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

(28.08.2016, 11:11 )timi Wrote: mislim da je pogresno generalizirati o visini jer sve ovisi o promjeru fermentora. za fermentore do 100l je najsigurnije ostaviti cca 6l prostora ispod slavine i stvar radi dobro. meni je na fermentoru od polipropilena, radijusa 21cm dno rupe od slavine na visini od 3.5 cm od dna sto daje nesto manje od 5l zapremine. za dva kuhanja niti jednom nisam povukao pumpom kvasac, ili bilo kakvu vrstu taloga. samo bistro pivo nakon jednotjednog cold crasha na 3.5 stupnja.

Slazem se oko toga da zavisi od precnika, zato sam i napisao kako sam ja uradio kod fermentora od 60L. Meni je kolicina otpada znala znatno varirati, ali nisam nikada mjerio koliko je to u stvari.

Ja sam stavio malo visocije ne samo radi visine taloga nego i zbog toga sto se prilikom istakanja kroz cesmicu sigurno javi neko strujanje tekucine i htio sam da zbog toga cesmica bude malo visocije od povrsine taloga da se ne bi talog uzburkao. Kada se istoci ovaj glavni dio dovoljno je malo nageti fermentor i sve lagano istekne bez mijesanja.

Kako sam razumio ti ne pretaces kroz cesmicu?
WWW Find Odgovori
Trigger Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Kako rjesavate temp.na ovim fermentorima? Jeli lakse nego sa plastikom?
Alright Dave?
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

This post was last modified: 29.08.2016, 06:09 by danny_boy.
(29.08.2016, 11:22 )Trigger Wrote: Kako rjesavate temp.na ovim fermentorima? Jeli lakse nego sa plastikom?
Kod mene uvijek fermentor bude smjesten u velikom ugostiteljskom frizideru, a na njemu nalijepljen senzor koji pali grijanje ili hladjenje po potrebi.

Ja sam radio test sa inoksnim corny kegom. Postavio sam senzor na stijenku i podesio neku testnu temperaturu. Nakon par sati sam provjerio da li je temperatura tecnosti ista kao sto to pokazuje kontroler direktnim mjerenjem sa sondom. Pokazalo se da je temperatura tecnosti identicna (sto je i logicno).
WWW Find Odgovori
bosniamaj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

@danny, Kod tebe je 60 litara ovaj fermentor?
Koje su dimenzije?

Vidio sam da je onaj sa postoljem i česmicom prečnika 48cm, a to mi ne paše u moj frižider Sad
Rise up this mornin',
Smiled with the risin' sun.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

(02.09.2016, 08:14 )bosniamaj Wrote: @danny, Kod tebe je 60 litara ovaj fermentor?
Koje su dimenzije?

Vidio sam da je onaj sa postoljem i česmicom prečnika 48cm, a to mi ne paše u moj frižider Sad

Ovaj moj nema nogica, a oni ga nazivaju kaca za kupus. Dimenzije ti javim kada provjerim, trenutno nisam u blizini fermentora. Imaju i drugih zapremina, najbolje nazovi njih i upitaj. Fiksni broj ima na ezio stranici.

Ono sto je novost uskoro planiraju praviti i fermentore sa konusnim zavrsetkom na dnu. Cijena ce niti par posto veca od onih obicnih sa nogama.
WWW Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

This post was last modified: 02.09.2016, 09:04 by spageti.
(28.08.2016, 08:31 )p.Ivo Wrote: ja sam se odlucio napraviti fermentor od kega , tura mi je od 40 do 45 litara a kao poklopac cu koristiti inoxnu tablu precnika 32 cm i visine od oko 5 cem sa kojomcu dobiti jos oko 4 litra zapremine a planiram u taj poklopac staviti sondu. Meni su plasticni fermentori na vrh glave i nikad nisam siguran jesam li ga dobro oprao ili nisam i vazda vidim neke flekice

@p.Ivo Dobra ti je ideja samo nisam najbolje skuzio kako mislis rijestiti poklopac.
Daj probaj malo bolje objasniti ili nacrtati jer bi i ja napravio nesto takvo.
Samo je problem sto keg od 50l sam po sebi ima 10kg + 45 litara piva= 50kg.
I kad to moram sam izvaditi iz škrinje ode kičma. jbg godine rade svoje Smile
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 6 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools