Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Dry hopping-duzina trajanja
lakosta88 Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 276
Joined: Oct 2016
Reputation: 0 Location: sarajevo
Dry hopping-duzina trajanja
Jedan vrlo interesantan clanak u vezi duzine trananja suhog hmeljenja. Identicno pivo je fermnetirano odvojeno. Jedno je suho hmeljeno 10 dana a drugo 24h. Razlika skoro nikakva.
Mozda je dosta ljudi vec procitalo clanak. Ali evo ...
http://brulosophy.com/2015/10/26/dry-hop...t-results/
Beer is not the answer. Beer is the question. "Yes" is the answer.
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Dry hopping-duzina trajanja
ja sam pratio jednog covu koji je suho hmeljio na razlicitim temperaturama. i sjecam se da mu je bolje bilo pivo koje je suho hmeljio ispod 16 stepeni.. ali sad, sve je to subjektivno.. Big Grin
WWW Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 241
Joined: Sep 2014
Reputation: 1 Location: bosna
RE: Dry hopping-duzina trajanja
[quote='zlimfur' pid='37488' dateline='1494327012']
ja sam pratio jednog covu koji je suho hmeljio na razlicitim temperaturama. i sjecam se da mu je bolje bilo pivo koje je suho hmeljio ispod 16 stepeni.. ali sad, sve je to subjektivno.. Big Grin

kod mene 14 dana citra 50 grm(20c)
i sad zadnjih 7 dana jos 100 grm (otprilike na oko 17c)

-pa cemo probat kako ce ispasti -a ima logike oboriti temp. nakon deset dana-jer faktički glavni dio fermentacije do tad i završi...
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Dry hopping-duzina trajanja
This post was last modified: 09.05.2017, 07:13 by Stane.
Baš je sve subjektivno, kod mene je suho hmeljenje 3-5 dana i obavezno podignem temperaturu na 20-21c zavisi od piva, ja sam tako dobivao najbolje rezultate ali opet na kraju sve zavisi od kvalitete hmelja uz uvjet da je sve ostalo odrađeno kako treba.

(09.05.2017, 06:52 )adisrebrenik Wrote: [quote='zlimfur' pid='37488' dateline='1494327012']
ja sam pratio jednog covu koji je suho hmeljio na razlicitim temperaturama. i sjecam se da mu je bolje bilo pivo koje je suho hmeljio ispod 16 stepeni.. ali sad, sve je to subjektivno.. Big Grin

kod mene 14 dana citra 50 grm(20c)
i sad zadnjih 7 dana jos 100 grm (otprilike na oko 17c)

-pa cemo probat kako ce ispasti -a ima logike oboriti temp. nakon deset dana-jer faktički glavni dio fermentacije do tad i završi...
14 dana plus 7 dana suhog je 21 dan, koliko ukupno dana držiš na fermentaciji, suhom i cold crashu?
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Dry hopping-duzina trajanja
mi obično radimo 7 dana i to na temperaturama oko 20°C. imali smo dobre rezultate. kao što stane reče, puno zavisi od kvalitete hmelja
Find Odgovori
bosniamaj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Aug 2015
Reputation: 1 Location: Tesanj
RE: Dry hopping-duzina trajanja
Ja radim na 5-7 dana, kako kad. Nisam se upuštao u eksperimentisanje sa dužim periodima suhog hmeljenja. Ovako mi najviše paše zbog obaveza i slobodnog vremena, a pokazalo mi se i kao dobro. Temperatura uglavnom 18-20C.

A, kako god, ne bi trebalo ni predugo, jer se mogu stvoriti i prevladati one travnate note.
Rise up this mornin',
Smiled with the risin' sun.
Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 241
Joined: Sep 2014
Reputation: 1 Location: bosna
RE: Dry hopping-duzina trajanja
(09.05.2017, 07:08 )Stane Wrote: Baš je sve subjektivno, kod mene je suho hmeljenje 3-5 dana i obavezno podignem temperaturu na 20-21c zavisi od piva, ja sam tako dobivao najbolje rezultate ali opet na kraju sve zavisi od kvalitete hmelja uz uvjet da je sve ostalo odrađeno kako treba.

(09.05.2017, 06:52 )adisrebrenik Wrote: [quote='zlimfur' pid='37488' dateline='1494327012']
ja sam pratio jednog covu koji je suho hmeljio na razlicitim temperaturama. i sjecam se da mu je bolje bilo pivo koje je suho hmeljio ispod 16 stepeni.. ali sad, sve je to subjektivno.. Big Grin

kod mene 14 dana citra 50 grm(20c)
i sad zadnjih 7 dana jos 100 grm (otprilike na oko 17c)

-pa cemo probat kako ce ispasti -a ima logike oboriti temp. nakon deset dana-jer faktički glavni dio fermentacije do tad i završi...
14 dana plus 7 dana suhog je 21 dan, koliko ukupno dana držiš na fermentaciji, suhom i cold crashu?

malo sam se preračuno i zafrko možda sa ovim prvim hmeljenjem(10 dana je trajalo)-al nije to opasno (uglavnom bure cijelo miriše na citru).I ukupno cu na 17-18 dana flaširati
Find Odgovori
lakosta88 Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 276
Joined: Oct 2016
Reputation: 0 Location: sarajevo
RE: Dry hopping-duzina trajanja
Ja sa zadnjom ipom idem. 7 dana fermentacija na 17C. Pa podizem na 20 i dry hopam 5 dana. Vadim hmelj i obaram temperaturu za cold crash. Sad sam i zelatinu ubacio kad je temp pala do nekih 13C. Danas je na 3C. U petak flasiram.
Beer is not the answer. Beer is the question. "Yes" is the answer.
Find Odgovori
CelMar Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 5
Joined: Apr 2016
Reputation: 1 Location: Istra
RE: Dry hopping-duzina trajanja
Nije to tako jednostavno. Očekivanje igra veliku ulogu. Zato treba raditi slijepe testove. Možda i kemijske analize.

Nadalje, treba biti oprezan pri uspostavljanju kauzalnih veza (nakon X, dakle zbog X).

Naravno, svatko imaj svoj ukus i preferencije.

Izvori:
https://en.wikipedia.org/wiki/Subject-expectancy_effect
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cognitive_biases
https://en.wikipedia.org/wiki/Post_hoc_ergo_propter_hoc
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools