spageti
1.060 OG, 5,91% ABV
Posts: 544
Joined: Sep 2014
Reputation:
1
Location: Zadar
|
RE: Čuvanje piva u bocama
Pitanje je hoce li ris nakon 3 mjeseca fermentacije imati dovoljno kvasca za bociranje. Ok moze se dodati kvasac ili u keg pa beer gunom. Hoce li biti razlike nakon duzeg odlezavanja?
Teoretski ne bi trebalo biti razlika a u praksi? Jel netko probao?
Mislim se uzeti beer gun a i ris mi se mjesecima mota po glavi...
|
|
|
elektropionir
1.070 OG, 6,95% ABV
Posts: 949
Joined: Nov 2012
Reputation:
3
Location: rajvoSa
|
RE: Čuvanje piva u bocama
(03.06.2017, 01:43 )mange_tout! Wrote: (02.06.2017, 10:27 )elektropionir Wrote: Koja neka? I zašto?
Iz praktičnih razloga. Pa eto, ris ne bih nikada u kegu držao. Treba mu nekoliko mjeseci, pa i godina da nadođe. Kada bih ga stavio u keg, zauzet bi taj keg duže vremena bio. Zato ris, neki dubbel, tripel, strong ale...uvijek u boce, i na odležavanje. Mislio sam da ima neki razlog, jer ga ja nisam našao. Zadeverao si me :p
Što se tixe praktixnosti...
Poslije fermentacije u keg, na co2, nakon karbonizacije (koliko dana treba) beergun.om u flase i to je to. Na odležavanje ili gdje već. Opet bolja opcija, i prakticnije po meni nego se zezati sa secerom. To je meni prakticnije i lakse.
Spageti radio sam ja to sa RIS.om koji ste pili ako se sjećaš u Foči. Samo je mlad bio.
A moje sve ture osim prvih par su tako usute. Ako stignu do flaša
|
|
|
mange_tout!
Admin
Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation:
15
Location: Mostar
|
RE: Čuvanje piva u bocama
(03.06.2017, 10:22 )elektropionir Wrote: (03.06.2017, 01:43 )mange_tout! Wrote: (02.06.2017, 10:27 )elektropionir Wrote: Koja neka? I zašto?
Iz praktičnih razloga. Pa eto, ris ne bih nikada u kegu držao. Treba mu nekoliko mjeseci, pa i godina da nadođe. Kada bih ga stavio u keg, zauzet bi taj keg duže vremena bio. Zato ris, neki dubbel, tripel, strong ale...uvijek u boce, i na odležavanje. Mislio sam da ima neki razlog, jer ga ja nisam našao. Zadeverao si me :p
Što se tixe praktixnosti...
Poslije fermentacije u keg, na co2, nakon karbonizacije (koliko dana treba) beergun.om u flase i to je to. Na odležavanje ili gdje već. Opet bolja opcija, i prakticnije po meni nego se zezati sa secerom. To je meni prakticnije i lakse.
Spageti radio sam ja to sa RIS.om koji ste pili ako se sjećaš u Foči. Samo je mlad bio.
A moje sve ture osim prvih par su tako usute. Ako stignu do flaša
Da, tako i ja mislim. Karbonizacija u kegu, beergun u boce i odležavanje. Vrijedi za sva piva koja moraju odležati.
|
|
|
radobolja
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 236
Joined: Jul 2013
Reputation:
1
Location: Mostar
|
RE: Čuvanje piva u bocama
This post was last modified: 03.06.2017, 03:20 by radobolja.
(02.06.2017, 10:01 )mange_tout! Wrote: (02.06.2017, 09:35 )elektropionir Wrote: Ja sam flasirao i flasiram beergun.om i po meni nema niti treba biti razlike.
Bolja mi je opcija, jer u kegu mogu nastimati co2 po potrebi, a u flasama bude kako bude.
Adnan je mislim uzeo kineski, a ne sjećam se da je rekao kako radi. Danny i ja samo uzeli blicmanov popola.
Beerokrata, kod mene je gun trenutno, pa ako želiš probati kako radi i sl. bujrum. Spageti nam je daleko
Nisam ja, nego @radobolja. a neka piva ne mogu keg, pa ih valja u boce. ne znam je li @radobolja koristio. Tako je, kupio sam kinesku verziju beergun-a. Imao sam malo problema dok sam podesio gumice da ne pušta co2 na stranu, poslije je bilo ok.
Ja sam dvije pive pretakao u flaše sa beergun-om, jedan belgijanac i jedna apa. Belgijanac mi je bio slabije karboniziran, vjerujem da je bio u kegu slabije karboniziran pa je takav prenešen u boce, apa je bila ok.
Jednu bocu tog belgijskog smo popili u Visokom dan prije druženja, pIvo, Mange, Goca, Anes i ja, bila je ok nakon nekoliko mjeseci u boci. ... samo malo manje karbonizirano.
|
|
|