maselv
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 16
Joined: Dec 2012
Reputation:
0
Location: Ruma
|
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
Interesuje me jos jedna stvar u vezi prilagodjavanja vode.Zasto je preporucljivo ubaciti mineralne soli u kominu,a ne prethodno pripremiti vodu sa njima?Sto se tice mlecne kiseline,da l'se ona jednostavno samo ubaci u kominu kao i mineralne soli,ili ima neki posebni nacin pripreme?
Imam i neke nedoumce oko jodne probe,oko koncentracije joda i kolicine uzorka sladovine.Da l'je dovoljan 10% rastvor joda za probu,i na koju kolicinu sladovine?
|
|
|
Valdemor
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 26
Joined: Nov 2012
Reputation:
0
Location: Banja Luka ili Ulm
|
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
This post was last modified: 06.04.2013, 09:40 by Valdemor.
(05.04.2013, 05:00 )pivska mušica Wrote: blonde je svijetlo, balansirano pivo, znači dobro si podesio Cl u odnosu na SO4. nije mi samo jasno zašto si stavljao sodu bikarbonu? nema nikakve potrebe za tim, čak suprotno - ova vitinka voda svakako sadrži previše bikarbonata za takvo svijetlo pivo, a ti ih sa sodom bikarbonom samo povećavaš.
ja ti ipak preporučujem da koristiš za ovo pivo Prolom vodu, jer je daleko mekša i mislim da je daleko bolja za blonde pivo....čini mi se po sjećanju da Prolom voda sadrži oko 80 mg/l HCO3 i trenutno je najmekša kupovna voda koja se može naći na našem tržištu koliko ja znam. tih 80 mg/l ti je taman za takvo pivo.....
Sodu sam stavio da bi povecao RA, bez ta 2 grama je oko -140.
|
|
|
pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
(06.04.2013, 09:40 )Valdemor Wrote: (05.04.2013, 05:00 )pivska mušica Wrote: blonde je svijetlo, balansirano pivo, znači dobro si podesio Cl u odnosu na SO4. nije mi samo jasno zašto si stavljao sodu bikarbonu? nema nikakve potrebe za tim, čak suprotno - ova vitinka voda svakako sadrži previše bikarbonata za takvo svijetlo pivo, a ti ih sa sodom bikarbonom samo povećavaš.
ja ti ipak preporučujem da koristiš za ovo pivo Prolom vodu, jer je daleko mekša i mislim da je daleko bolja za blonde pivo....čini mi se po sjećanju da Prolom voda sadrži oko 80 mg/l HCO3 i trenutno je najmekša kupovna voda koja se može naći na našem tržištu koliko ja znam. tih 80 mg/l ti je taman za takvo pivo.....
Sodu sam stavio da bi povecao RA, bez ta 2 grama je oko -140.
valdemor ne znam kako si to uspio dobiti. ja kad unesem ove podatke u kalkulator dobijem bez sode bikarbone RA u vrijednosti 70. koji si kalkulator koristio da li si sigurno sve dobro unio? ajde zakači ovdje taj fajl pa da vidimo. uglavnom za sodom bikarbonom u ovakvoj vodi nema nikakve potrebe, sve i da ti RA ode u minus 200, a ti vidi
mada, ako ćeš me poslušati, najbolja kupovna voda za ovo pivo ti je Prolom voda, a čini mi se da je i Rosa dosta meka.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|
Valdemor
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 26
Joined: Nov 2012
Reputation:
0
Location: Banja Luka ili Ulm
|
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
Konacno sam ovo priveo kraju. Ovako izgleda za Viviu vodu.
Inace, pH Vivia vode je 7,32. Vodu za ispiranje cu samo spustiti pH na 5,6, pa nakon ispiranja dodati soli.
Ca: 78.3
Mg: 4.84
Na: 0.9
Cl: 4.9
SO4: 21.7
HCO3: 250.1
Mash / Sparge Vol (gal): 18 / 14
RO or distilled %: 60% / 60%
Total Grain (lb): 3.9
Adjustments (grams) Mash / Boil Kettle:
CaSO4: 0 / 0
CaCl2: 2 / 1.5555555556
MgSO4: 2 / 1.5555555556
NaHCO3: 0 / 0
CaCO3: 0 / 0
Lactic Acid (ml): 1.6
Sauermalz (oz): 0
Mash Water / Total water (ppm):
Ca: 62 / 62
Mg: 12 / 12
Na: 0 / 0
Cl: 56 / 56
SO4: 52 / 52
Cl to SO4 Ratio: 1.07 / 1.07
Alkalinity (CaCO3): -22
RA: -74
Estimated pH: 5.56
(room temp)
|
|
|
raix
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 359
Joined: Nov 2012
Reputation:
2
Location: Beograd
|
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
mislio sam ovih dana kuvati brown porter, po receptu koji sam nasao ovde na forumu.
1. hteo bih da se pozabavim prilagodjavanjem vode, pa me interesuje koji bi priblizno profil vode bio za ovo pivo?
2. u kom odnosu bi bilo dovoljno pomesati demineralizovanu vodu i cesmovacu ne bi li dobio makar priblizan sastav vode za ovo tamno pivo?
negde po netu sam nasao da bi otprilike sastav vode sa cesme bio>
PH: 7.56
Ions:
Calcium: 61.00
Magnesium: 11.00
Sodium: 6.00
Sulfate: 37.00
Chloride: 11.00
Bicarbonate: 194.00
|
|
|