Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Fermentirani chili sos
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Fermentirani chili sos
uz šta preporučate tuzbasco? imam jednu bočicu, ali nikako da joj nađem primjenu Smile
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
lakosta88 Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 276
Joined: Oct 2016
Reputation: 0 Location: sarajevo
RE: Fermentirani chili sos
Uuu jesu ovo oni sto su imali promociju na festivalu u ag-u? Dva puta sam te noci naletio na nesto preljuto. Po sat vremena nisam mogao doci sebi. Gori hala!
Beer is not the answer. Beer is the question. "Yes" is the answer.
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Fermentirani chili sos
jeste.. to je ljutko.. onaj skorpion je bukvalno dero guzove.. meni se onaj ljuti senf mnogo svidio, ali u nekim razumnim kolicinama..
WWW Find Odgovori
bosniamaj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Aug 2015
Reputation: 1 Location: Tesanj
RE: Fermentirani chili sos
This post was last modified: 11.08.2017, 10:17 by bosniamaj.
Njihov ljuti senf mi je otkriće, mi smo ga odmah naručili sebi i nekim prijeteljima. Uz roštilj je odličan. Više ne kupujem senf u trgovini Smile

A bio je onaj Šejtan sos na festivalu, on baš dere Big Grin
Rise up this mornin',
Smiled with the risin' sun.
Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Beograd
RE: Fermentirani chili sos
(07.08.2017, 09:02 )adisrebrenik Wrote:
(07.08.2017, 12:28 )danny_boy Wrote: [quote='dalidj' pid='25299' dateline='1440423195']
Sta staviti umesto rasola, tesko da ga ima na pijaci?

Tapatalk


domace sirce bi ti to moglo pokvariti, ako hoces bas raso a malu kolicinu pravis kupi one vakum glavice kiselog kupusa pa iz njih nacijedi Smile )

zasto mislis da bi pokvarilo? u njemu ima raznih MO koji su zakiselili to vino. zasto ne bi mogli da malo sazvacu i papriku.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
Fermentirani chili sos
Nasao sam danas ove ljute paprike. Nisu bas najsvjezije ali posluzice za sos. Cijena 4KM/1kg.[Image: a08cb379d7c1c86ea14bd2e4ddee6822.jpg]
WWW Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 241
Joined: Sep 2014
Reputation: 1 Location: bosna
RE: Fermentirani chili sos
(17.08.2017, 05:51 )danny_boy Wrote: Nasao sam danas ove ljute paprike. Nisu bas najsvjezije ali posluzice za sos. Cijena 4KM/1kg.[Image: a08cb379d7c1c86ea14bd2e4ddee6822.jpg]

kolko si kupio, ne pocinji bez 5 kgWink
poz
i dobre su ove paprike, imaju mesa nije samo sjemenka, i taman ljute.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: Fermentirani chili sos
(18.08.2017, 06:51 )adisrebrenik Wrote:
(17.08.2017, 05:51 )danny_boy Wrote: Nasao sam danas ove ljute paprike. Nisu bas najsvjezije ali posluzice za sos. Cijena 4KM/1kg.[Image: a08cb379d7c1c86ea14bd2e4ddee6822.jpg]

kolko si kupio, ne pocinji bez 5 kgWink
poz
i dobre su ove paprike, imaju mesa nije samo sjemenka, i taman ljute.
Kupio samo 1kg za testiranja.

Dodao uz njih jos 6 kom ljutih fireflame chili paprika, a vec danas krenula fermentacija.
WWW Find Odgovori
Vuk Offline
1.010 OG, 1,95% ABV
****

Posts: 246
Joined: Jun 2013
Reputation: 1 Location: Bijeljina
RE: Fermentirani chili sos
Jesi stavljao rasol ili neko sirće?
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: Fermentirani chili sos
(18.08.2017, 11:23 )Vuk Wrote: Jesi stavljao rasol ili neko sirće?
Poslusao sam savjete sa drugih foruma i nisam nista dodavao.

Recept je jednostavan.

1 kg Paprika
Oko 1L Vode
2 do 3% soli na kolicinu vode.

Fazon je u tome sto se pokazalo da 2% kolicina soli stvara sredinu koja je pogodna samo za Lacto fermentaciju a sprjecava razvoj patogenih bakterija.

Ja sam paprike izblendao, ali i ne mora se blendati.

Kada se zavrsi fermentacija tada se procijedi i dodaje sirce ili sok od limuna da se snizi pH ispod 4.5.

Vidicemo kako ce to ispasti i da li treba sta mijenjati u postupku.
WWW Find Odgovori
Vuk Offline
1.010 OG, 1,95% ABV
****

Posts: 246
Joined: Jun 2013
Reputation: 1 Location: Bijeljina
RE: Fermentirani chili sos
Odradio sam sve po receptu. Moj dodatak na recept je bio to što sam po ugledu na Mušicine eksperimente, na vrenjaču natakao balon, da vidim da li će se i koliko naduvati.
Nisam obraćao pažnju na jednu stvar. Fermentisao sam u maloj tegli. Kad sam poslije dva-tri dana sišao u podrum tegle nije bil tamo gdje sam je ostavio, nego sam je ugledao par metara dalje, razbijenu.
Mislio sam da vam postavim kviz da pogodite šta je bilo, ali evo odmah rješenja. Premotao sam kameru i vidio šta se desilo. Balon se duvao i duvao i u jednom momentu se naduvao dovoljno da podigne teglicu. Tegla se malo lelujala a onda je krenula da lebdi po podrumu. Plesali su njih dvoje tako po podrumu neko vrijeme. Balon i tegla. Vidjelo se da uživaju. Na kraju se balon zalijepio uz plafon, a tegla je mirno lebdjela ispod njega i vrenjače. Stojali su tu neko vrijeme, balon i tegla. I vrenjača između. A onda je u vrenjači nastao poslednji bloć-bloć, balon je načinio poslednji trzaj i spektakularno eksplodirao.
Tako je moj čili sos završio na podu podruma.
Kolege pivari - kulinari, stavljam prigovor što me niko nije upozorio na moguće posledice ove simbioze papričica, tegle, vrenjače i balona. Wink
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
RE: Fermentirani chili sos
turaj video, sta cekas.. Wink
WWW Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools