Sierra Nevada Torpedo Extra IPA
Zahvaljujući kolegi forumašu @mange_tout jutros dobih ovo pivo. I nisam se mogao suzdržati da ga ne otvorim već danas.
Šta reći o pivu koje je na svim pivarskim portalima i stranicama sa ocjenama piva na samom vrhu.
Uglavnom, evo mog dojma.
Etiketa jako privlačna, originalna. Naziv piva također originalan. Ambalaža je staklena boca od 350 ml kao što vidite na slikama. Na etiketi nema nikakvih podataka o sastojcima korištenim u ovom pivu, nema čak ni ABV, ali je zato sve fino opisano na njihovoj stranici.
Na web stranici je zato proizvođač ostavio detaljne podatke:
ABV 7,2%
OG 17,3° po Platou (cca. 1.072 SG)
FG 4,2° po Platou (cca. 1.017 SG)
IBU 65
Prilikom otvaranja već iz same boce izbije tako jaka aroma hmelja da tu nema dileme o kakvom se pivu radi. Pjena čvrsta, 'kapa' je ostala do samog dna čaše što je za pivo s ovolikim ABV za pohvalu, a lacing je također ostao i rekao bih da je solidan. Boja smeđe-crvenkasta, bakarna. Pivo je mutnjikavo.
U ovom pivu korištene su ogromne količine hmelja i radi se zapravo o hmeljnoj bombi. IBU od 65 jedinica skoro da je i premali za ovako bogato pivo i ovako jaku aromu.
Arome hmelja su takve da, mirišući ovo pivo iz čaše, imam osjećaj da sam zabio nos u vreću punu hmelja. I evo vjerovali ili ne, prvo sam popio pivo pa sam onda provjerio koje su sorte hmelja korištene i uspio sam na slijepo prepoznati aromu sorte Magnum.
I stvarno na web stranici poslije vidim da su koristili Magnum za gorčinu, a za završno hmeljenje i suho hmeljenje išli su sa Magnum, Citra i Crystal sortama. Malo mi je bilo čudno da se Magnum koristio za aromu, jer nisam do sad još čuo za takvu varijantu. U nosu se izmjenjuju mirisi karakteristični za američke sorte, a to su grapefruit i citrusna voća, a osim toga osjeti se miris koji podsjećana smrekine bobice ili borovu smolu. Osim toga ta aroma Magnuma također ima dosta udjela u ukupnom mirisu, a mene ona po malo podsjeća na čokoladu i mentu zajedno, kao after eight čokolada (ali to je samo hint, samo jedna nit u cjelokupnom mirisu). U isto vrijeme, kao što vidite, visoka završna gustoća doprinosi balansu u cijeloj priči i pivo je sirupaste teksture, prepoznatljive punoće okusa za piva koja se konzumiraju sa ovako visokim završnim gustoćama.
Alkohol se fino osjeti, što i nije čudno uz 7,2% i ovo pivo stvara senzaciju topline u jednjaku, odnosno, osjeti se da 'zagrijava'.
Pivo je suho hmeljeno (hmelj je dodavan u velikim količinama i u fermentacijsku posudu), a ta aroma je poprilično drugačija od arome hmelja koji je kuhan, odnosno daleko više podsjeća na originalni miris koji ima sama biljka hmelja, nego u slučaju kad se hmelj prokuha, pa čak i kratko.
Sladnu stranu ovog piva neću ni spominjati, jer ona kao i da ne postoji pokraj ovakve hmeljne arome. Gorčina je jaka, zadržava se na bazi jezika i čista je. Nimalo neugodna, nego potpuno potrebna i savršeno uklopljena.
Neka moja procjena je da hmelj potrošen za jednu gajbu ovog piva, mogao bi se iskoristiti da se napravi deset gajbi sarajevskog piva. Malo je možda nezgodno poređenje jer se ne radi o pivima iz istog stila i nisu uporediva, ali čisto radi slikovitosti da biste shvatili o čemu se tu zapravo radi.
Također, neko ko nije probao nešto ovako nikad u životu i kome je pojam piva evropski lager, mogao bi ostati totalno iznenađen. Znam da @mange_tout ima još jednu bocu, pa me baš zanima njegov dojam ovog piva, jer koliko sam shvatio nije nikad do sad probao IPA.
Evo dok ovo pišem prošlo je već skoro pola sata od kad sam popio zadnji gutljaj, ali taj okus u ustima jednostavno ne nestaje. Takva količina tako ugodne arome mi je fascinantna. Probao sam do sad nekih desetak IPA piva raznih proizvođača (šteta što nisam i više), pa eto nije mi baš ni nepoznat ovaj stil, mada će @shunj sigurno moći reći nešto više o ovom pivu i uporediti ga s nekim drugim IPA pivima pošto ih je sigurno probao više nego ja.
Jedna od stvari koje sam primjetio je da se početna aroma tropskog voća i agruma, od negdje pola popijene čaše, promijenila, odnosno nestala je i ostali su mi u nosu samo ti zemljasti mirisi, smreka, borovina i ta aroma magnum hmelja.
Uglavnom, topla preporuka.