Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Chateau Jiahu (Dogfish Head Brewery)
Shunj Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Chateau Jiahu (Dogfish Head Brewery)
Stil: Herbed / Spiced Beer
10% ABV

[Image: Img0515.jpg_693_475_0_80_1_50_50.jpg]

Neobicno pivo, kao i neka druga piva iz njihove "Anticka Piva" serije koja sam imo prilike probati, koje ukusom ide mozda vise na poluslatki pjenusac. Uglavnom u seriji Anticka piva se rekreiraju prastari pivski (fermentirani alkoholni napitci bi mozda bio pravilniji termin) recepti i na taj nacin Dogfish zeli da nam predoci evoluciju piva kroz istoriju.

Ovde se radi o 9000 godina starom receptu iz Sjeverne Kine, sela Jiahu, gdje su se radili napitci od rize, voca i meda. 2005 molekularni arheolog Dr. Patrick McGovern (University of Pennsylvania Museum) je izanaliziro komad posude u kojoj je pivo stojalo i na osnovu istog kreiro recept za isto (pivo) koje je posle DFH pretvorio u stvarnost (interesantna prica u svakom slucaju). Koga vise zanima moze pogledati na sledecem linku: <http://www.dogfish.com/brews-spirits/the-brews/occassional-rarities/chateau-jiahu.htm>.

Ovde je takoder kratak video sa vlasnikom o ovom pivu izasao na NPR-u (All Things Considered):

Kako navode na web stranici za ovo pivo su koristili sirup od braon rize, med od narandzinog behara, muskatno grozde, pivsku slad, sipak (negdje sipurak) i sake kvasac.

Izgledom pivo je blizu sampanjcu sa tankom pivskom pjenom na vrhu. Mirisom se osjeti med i grozde najvise ali i sipak nesto manje (i mozda neke trave ili nesto).
Ukusom se najvise osjeti muskatno grozde, med, sipak i sladi koja mu daje nesto jace tijelo od pjenusca. Medutim i dalje pivo neodoljivo podsjeca na vinski pjenusac ukusom.
Pivo je cistog izgleda i ljepe zlatne boje.
Ja sam podijelio bocu uz sir i voce i super je islo. Takoder mislim da bi izvrsno islo uz slatkise kao dezertno pivo (doduse dosta lakse od klasicnog dezertnog piva).

Sve u svemu jako neobicno, egzoticno, pivo koje definitivno vrijedi probati ko je u prilici. Imam jos jednu bocu pa mozda doradim ovaj post ako skontam nesto drugacije.

Cheers svima
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: Chateau Jiahu (Dogfish Head Brewery)
ovu sam temu propustio. nije ni tebi lako shunju Big Grin
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Shunj Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

RE: Chateau Jiahu (Dogfish Head Brewery)
deveram nekako Wink
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools