Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


moje prvo all grain pivo
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: moje prvo all grain pivo
treba malo duže cold crash. ništa od 2 dana. makar 3 dana, a još bolje 5 dana
Find Odgovori
erda Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 17
Joined: Nov 2017
Reputation: 0 Location: HR
moje prvo all grain pivo
This post was last modified: 31.12.2017, 12:02 by erda.
Da ne otvaram novu temu, nadovezujem se na ovu.
Pripremam recept za Pale ale u Beersmithu i vodu podesavam u Ezwatercalc.
Ako odredim da je batch 30l, kako određujem kolicinu vode za ukomljavanje i ispiranje?
Ako krecem od one opce formule da je odnos slada i vode 1:3, kako da znam koliko mi treba slada?
Pretpostavljam da Beersmith racuna automatski te sve odnose, međutim ne znam gdje je ta opcija.da mi on sugerira koliko cega trebam...

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
moje prvo all grain pivo
Za pocetak, mozes se orijentisati po kliznim pokazivacima za og, ibu, boju I abv. Za balansirano pivo u stilu, ganjas da su oko sredine..

Za turu od 30litara treba oko 42-44 litra vode ukupno I 7 - 7,5kg slada .. naravno ovo su ti orijentacione vrijednosti za pale ale I tu kolicinu..

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
WWW Find Odgovori
zoke Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 5
Joined: Jan 2018
Reputation: 0 Location: Teslić
RE: moje prvo all grain pivo
Pozdrav ljudi,
Prva tura piva je smjestena u flase :-)
Pravio sam po vasoj preporuci SNPA klon, medjutim bilo je dosta improvizacije, posto sam kasno skontao da mi je malen lonac, kuvao sam samo 21 l vode sa svim sastojcima koji idu za 26 l...U fermentoru je bio 15 dana, nakon toga sam presipao u flase gdje sam dobio 13 l piva...
Izgled mu je malo mutan , nadam se da ce se izbistriti?
Sto se tice ukusa izgleda mi malo vise gorko, da li ce se ta gorcina smanjiti sa odlezavanjem u bocama...
Nazalost nisam uspio izmjeriti, posto sam razbio 2 hidro metra svojom nepaznjom...
Svaki komentar iskusnih mi je dobrodosao...
Prekosutra ide nova tura, sa ispravkama...
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 544
Joined: Sep 2014
Reputation: 1 Location: Zadar
moje prvo all grain pivo
Nakon nekog vremena talog ce ti pasti na dno boce u pivo će biti bistrije, međutim vjerojatno će se malo taloga podigniti sa dna kad budes izlijevo iz boce.
Jedini način za bistrenje je cold crash ili želatina.
S obzirom da si flaširao nakon 15 dana fermentacije jako puno kvasca je u suspenziji i imati ćeš dosta taloga.
Gorčina se neće smanjiti sa vremenom.

Samo hrabro naprijed.

Poslano sa mog PRA-LX1 koristeći Tapatalk
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
RE: moje prvo all grain pivo
evo mene nakon dugo vremena. Napokon sam doma. U pivu sam se več usavršio (skoro) drinking-beer pivo ostavljam da odleži bar 6 mjeseci pa i duže i okus je puuuno bolji.
Sad bi imao neka pitanja. Jedna tura mi jako pjeni. Ne kužim zašto a radio sam kai i sva ostala piva.
I drugo pitanje je: dobio sam oko 10 kg slada cristal 120 (caramel slad).
to je za boju, pjenu itd. Ide ga do 10 %
Mene zanima dali se može skuhat pivo samo sa tim sladom?
jer tu količinu neču potrošit za 100 godina ako ga stavljam kao dodatak.
Ako bi njega koristio kao bazni onda bi.
Hvala na odgovorima i preporukama.
beer
Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 241
Joined: Sep 2014
Reputation: 1 Location: bosna
RE: moje prvo all grain pivo
(09.04.2018, 08:45 )josip Wrote: evo mene nakon dugo vremena. Napokon sam doma. U pivu sam se več usavršio (skoro) drinking-beer pivo ostavljam da odleži bar 6 mjeseci pa i duže i okus je puuuno bolji.
Sad bi imao neka pitanja. Jedna tura mi jako pjeni. Ne kužim zašto a radio sam kai i sva ostala piva.
I drugo pitanje je: dobio sam oko 10 kg slada cristal 120 (caramel slad).
to je za boju, pjenu itd. Ide ga do 10 %
Mene zanima dali se može skuhat pivo samo sa tim sladom?
jer tu količinu neču potrošit za 100 godina ako ga stavljam kao dodatak.
Ako bi njega koristio kao bazni onda bi.
Hvala na odgovorima i preporukama.
beer
pjeni ti najvjerovatnije što ti fg nije bio konačan kod flaširanja, ili si pogriješio u dodavanju šećera za karbonizaciju....
Što se tiče kristala- možeš probat, a sad kakav će rezultat biti je ?? Smile...10 KG tog ti je slada 20 KM; a hmelj i kvasac i trud 50 KM,,,pa izračunaj isplatil se rizikvati il je bolje da dokupiš na to za 30-ak KM pale ale, pilsner isl. i imaš onda za 4, 5 tura riješen slad.
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
RE: moje prvo all grain pivo
ja sam u hrvatskoj. Ma nije ni tu skup bazni slad. Košta oko 7 kuna toje mislim 2 marke.
Nego sam pitao čisto iz znatiželje.
Možda je netko kuhao samo s tim sladom.
Neznam kako bi se pivo ponašalo. Dal bi imao dovoljno šečera, dali bi se pretjerano pjenilo itd.
A i mislio sam napokon pokušat skuhat pivo sa borovnicom. Čisto da experimentiram.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: moje prvo all grain pivo
To nije bazni slad, to je specijalni i njega ide do 10%, ja ti nikako ne bih preporučio čak ni eksperiment
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 544
Joined: Sep 2014
Reputation: 1 Location: Zadar
RE: moje prvo all grain pivo
This post was last modified: 09.04.2018, 01:38 by spageti.
(09.04.2018, 12:43 )Stane Wrote: To nije bazni slad, to je specijalni i njega ide do 10%, ja ti nikako ne bih preporučio čak ni eksperiment

:thumbsup:

Ako hoćeš napraviti slatko pivo sa jako malo alkohola onda je Crystal, ječmeni slad kojeg tražiš Smile
Čisti Mazohizam.
Crystal malt se dodaje u recept samo kao dodatak, nikad kao bazni slad jer je diastatički mrtav, (enzimatska mogućnost slada da razbije kompleksne šećere u jednostavne). tj sav šećer je karameliziran tijekom proizvodnje slada i potpuno je nefermentibilan.
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
RE: moje prvo all grain pivo
(09.04.2018, 01:37 )spageti Wrote:
(09.04.2018, 12:43 )Stane Wrote: To nije bazni slad, to je specijalni i njega ide do 10%, ja ti nikako ne bih preporučio čak ni eksperiment

:thumbsup:

Ako hoćeš napraviti slatko pivo sa jako malo alkohola onda je Crystal, ječmeni slad kojeg tražiš Smile
Čisti Mazohizam.
Crystal malt se dodaje u recept samo kao dodatak, nikad kao bazni slad jer je diastatički mrtav, (enzimatska mogućnost slada da razbije kompleksne šećere u jednostavne). tj sav šećer je karameliziran tijekom proizvodnje slada i potpuno je nefermentibilan.
Čak i ako bi dodao šećer ili med.
Znam da to nije bazni slad ali če mi ga puno ostati. Žao mi da propadne i pokvari se.
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 544
Joined: Sep 2014
Reputation: 1 Location: Zadar
moje prvo all grain pivo
Kolega, tvoja glava tvoja volja.
Eto probaj pa podijeli iskustvo sa ostalima.


Poslano sa mog PRA-LX1 koristeći Tapatalk
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools