Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Prvi koraci pivara pocetnika
Swup Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 29
Joined: Jul 2018
Reputation: 0 Location: Beograd
Pomoc oko recepta
Sad je prestalo ali sam izvadio malo pene sa sterilnom kasikom i vratio poklopac


Sent from my iPhone using Tapatalk
Inside my heart is breaking.
My make-up may be flaking.
But my smile still stays on.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: Pomoc oko recepta
(18.07.2018, 07:38 )Swup Wrote: Sad je prestalo ali sam izvadio malo pene sa sterilnom kasikom i vratio poklopac


Sent from my iPhone using Tapatalk
Vidi, to se desava u momentu najburnije fermentacije (uz preduvjet premalo slobodnog prostora u fermentoru, prevelike temperature ili nekog drugog faktora...) koja poslije oslabi. Kod tebe je fernentacija vjerovatno sada u ovoj drugoj fazi tako da vise ne bi trebalo biti problema. U vrenjacu je najbolje staviti alkohol kao sto je rakija ili votka i onda nemas problema. Svi smo mi nekad u pocetku koristili vrenjace, ali vecina poslije ne koristi. Do tebe je svakako da odaberes, mozes je koristiti ali i ne moras. U svakom slucaju nije dobro kada sladovina prekipi, moze se navuci infekcija ali valjda nece.
WWW Find Odgovori
Swup Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 29
Joined: Jul 2018
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Pomoc oko recepta
Posle par dana merenja FG 1010. Ali mi pivo izgleda blago gazirano tj. kada sipam u menzuru stvaraju se mehurici na zidu. Kada ga proban ne deluje kao da je pokvareno nije kiselo i ne oseca se na pokvareno. Imao sam srece Big GrinBig Grin.
Za sledece kuvanje spremam zamrzivac od 300l i stc 1000.
Ne koristi se a moze da mi olaksa posao oko fermentacije uz minimalna ulaganja.
U nabavci sam chileraг i sastava vode tako da olaksam hladjenje i doteram vodu mada verovatno da cu se zezati sa vodom nesto kasnije da imam uzorke sa kojima mogu da uporedim very-drunk
Kvasac ispiram tako da cu probati i taj postupak.
Ako ima voljnih imam par pitanja
Da li je blaga gaziranost u menzuri los znak ?
Mogu li da flasiram i ranije ili moram da cekam 21 dan?
Okaci bih slike ali nemam trenutno pristup kompu pa moram sa telefona a ne znam kako da okacim Huh
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
Pomoc oko recepta
1) Pivo je najvise gazirano nakon sto se fermentacija tek zavrsi, postepeno se vremenom smanjuje. Sve je to normalno, C02 nastaje za vrijeme fermentacije i ne moze automatski iste sekunde napustiti pivo.

2) Kada si siguran da je pivo dostiglo FG mozes odmah flasirati. Bez obzira jel' to 7. ili 21. dan od pocetka fermentacije. Pivo ce sazrijevati u bocama isto kao i u fermentoru. Nema tu (primjetne) razlike. Trebas samo znati sto prije flasiras to vise trebas cekati da dozrije sto opet zavisi i od pivskog stila. Neki stil se pije sto mladji a opet za neke treba min godina dana odlezavanja. Ako pravis pale ale onda je neki minimum 30 dana od kuhanja do pijenja piva iz boce.
WWW Find Odgovori
Swup Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 29
Joined: Jul 2018
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Pomoc oko recepta
Hvala na brzom odgovoru. Znaci flasiram za par dana Wink.
Posto je ovo prvo kuvanje nije mi ni bitno kakvo ce biti, popice se sigurno.
Za sledece cu se spremiti malo bolje bitan je kontinuitet beer
Koliko secera da stavljam i kog (fruktoza,dekstroza,obican konzumni) malo sam tanak sa tim a trenutno se bakcem sa zamrzivacem i spajanjem svega pa nemam toliko vremena da trazim po forumu.
Nesto mi se cini da je oko 6-7 g na litar.
Sada cu sipati u flasu ali za sledece kuvanje ide drugi fermentor u koji cu pretakati pivo pa flasirati. Nadam se mozda i jedan keg pa CO2
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
Pomoc oko recepta
Secer direkt u flasu je patnja, aliako nemas druge opcije..

7 g po litrije ok za vecinu piva

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
WWW Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: Pomoc oko recepta
This post was last modified: 30.07.2018, 08:42 by danny_boy.
(30.07.2018, 08:25 )Swup Wrote: Hvala na brzom odgovoru. Znaci flasiram za par dana Wink.
Posto je ovo prvo kuvanje nije mi ni bitno kakvo ce biti, popice se sigurno.
Za sledece cu se spremiti malo bolje bitan je kontinuitet
Koliko secera da stavljam i kog (fruktoza,dekstroza,obican konzumni) malo sam tanak sa tim a trenutno se bakcem sa zamrzivacem i spajanjem svega pa nemam toliko vremena da trazim po forumu.
Nesto mi se cini da je oko 6-7 g na litar.
Sada cu sipati u flasu ali za sledece kuvanje ide drugi fermentor u koji cu pretakati pivo pa flasirati. Nadam se mozda i jedan keg pa CO2
Ako mozes prije flasiranja odraditi i cold crash ne bi bilo lose (makar jedan dan na sto nizoj nizoj temperaturi ali ne ispod nule - mada pivo ne ledi ni na malo nizim temperaturama od nule sto zavisi od kolicine alkohola). To se radi radi smanjenja taloga u bocama.

Ja ne bih isao preko 6gr secera po 1L piva. Vodi racuna da se fino izmijesa sa sladovinom da ne bi neke boce bile pregazirane a neke slabije.

(30.07.2018, 08:35 )zlimfur Wrote: Secer direkt u flasu je patnja, aliako nemas druge opcije..

7 g po litrije ok za vecinu piva

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
Mozda je i 7gr ok, ja sam imao razna iskustva (nekad je ok nekad pregazirano). Zavisi da li je i FG dostignut kako treba. Zbog toga je zakon gaziranje u kegovima Smile
WWW Find Odgovori
Swup Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 29
Joined: Jul 2018
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Pomoc oko recepta
@zlimfur trenutno nemam drugu opciju ali mozda nesto i improvizujem do tad
@danny_boy coldcrash mogu da uradim jedino da napunim frizider (nije ispravan oblozen sa 5 cm stiropora) sa zaledjenim flasama pa da ostavim jedan dan ili malo vise dok temp. ne krene da se raste
Koji secer?
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: Pomoc oko recepta
(30.07.2018, 08:49 )Swup Wrote: @zlimfur trenutno nemam drugu opciju ali mozda nesto i improvizujem do tad
@danny_boy coldcrash mogu da uradim jedino da napunim frizider (nije ispravan oblozen sa 5 cm stiropora) sa zaledjenim flasama pa da ostavim jedan dan ili malo vise dok temp. ne krene da se raste
Koji secer?
Ma uzmi obicni. Dekstroze ide nesto vise. Imaju kalkulatori mislim i online pa potrazi.
WWW Find Odgovori
Swup Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 29
Joined: Jul 2018
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Pomoc oko recepta
Ok. Hvala
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation: 7 Location: Srebrenik, BiH
Pomoc oko recepta
Ja sam tako "koldkrešo" u stiroporskoj kutiji.. uspijevo bi oborit temp na nekih pet stepeni sa puno zaledjenih flasa

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
WWW Find Odgovori
Swup Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 29
Joined: Jul 2018
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Pomoc oko recepta
Mogu da ubacim fermentor u zamrzivac na par sati oa nazad u frizider i da dodam flase ali se plasim dace da se mucka mnogo. Ovako imam 15 flasa pa sta uradim. Nadam se dacu stici da sredim zamrzivac i sct do sledeceg kuvanja pa da olaksam bar taj deo
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 11 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools