Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Tabela sa terminima
xmunjax Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 1
Joined: May 2013
Reputation: 0 Location:
Tabela sa terminima
Bilo bi dobro za početnike da se napravi tabela sa opisom termina i skraćenica za pravljenje piva.
Biće nam lakše dok nam ne uđu u glavu. Primer OG, IBU, EBC itd...
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Chicago, USA
RE: Tabela sa terminima
Evo nekih najcesce koristenih kako ih ja shvatam. Mozda nisu 100% svi tacni. Smile Ako neko ima neku ispravku neka kaze.

AAU - Alpha Acid Units - Mjera za gorcinu kod hmelja. AAU = AA% * Unce hmelja koje dodas u pivo

Ale - Piva dobijena koristenjem kvasca gornje vrenja (15-22 C)

dry hopping - dodavanje hmelja nakon kuhanja ili u fermentor. Dodaje se da bi pojacao aromu.

FG - final gravity - Specificna gustoca nakon zavrsene fermentacije

Hidrometar - koristi se za mjerenje specificne gustoce. Bazdaren je obicno na temperature izmejdu 15 i 20 C.

IBU - International Bitterness Unit - broj koji pokazuje gorcinu piva. Veci broj pokazuje vecu gorcinu. IBU = Ounces of Hops x AA% x Utilization% / Gallons x 1.34

Lager - pivo dobijeno koristenjem kvasca donjeg vrenja. Fermentira na nizim temperaturama i treba mu vise vremena za fermentaciju nego ALE pivima.

Lagering - proces sazrijevanja piva koji traje od nekoliko sedmica do nekoliko mjeseci na niskim temperaturama. Nizim od 10 C.

OG - Original Gravity - Gustoca piva poslije kuhanja, a prije nego je kvasac dodat.

Wort - je tekucina koju dobijes kada skuhas sve sastojke iz recepta i koja ce postati pivo

Wort chiller - ono cime hladis wort.

Yeast - kvasac - konzumira secer i pravi alkohol i oslobadja CO2.
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Tabela sa terminima
evo dosta je napisao @sarajevskopivo, ali to ces sve svakako u hodu skontati. mislim da bi ovu temu trebalo premjestiti na procese i da na njoj u buduće raspravljamo o svim terminima, skraćenicama, akronimima i prevodima s drugih jezika pivarske terminologije....ako se slaže postavljač teme
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Das Bier Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 501
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: citluk
RE: Tabela sa terminima
moj prijedlog je da se napravi posebna rubrika sa nazivom RIJECNIk,koji ce sa postepeno nadopunjati sa onim koga sta zanima.
Find Odgovori
AlkoholicarST Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 199
Joined: Apr 2015
Reputation: 0 Location: Omis
RE: Tabela sa terminima
(14.05.2013, 04:33 )Das Bier Wrote: moj prijedlog je da se napravi posebna rubrika sa nazivom RIJECNIk,koji ce sa postepeno nadopunjati sa onim koga sta zanima.

Ja sam za
Svaka kriška kruha dio je tužne priče o pšenici koja je mogla postati pivo...
Find Odgovori
jakovc Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 128
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: Čitluk
RE: Tabela sa terminima
Kolega Dis ima riječnik, da ga malo kopiramo https://hocupivo.wordpress.com/rjecnik/
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools