RE: Kraft pivnica
Kotor sigurno ne bi trebo biti losa lokacija, barem ne ljeti, problem bi ti vjerovatno bila zima (ne znam sad koliko Kotor ima stanovnika, ali pretpostavljam ispod 15000) i promet zimi.
Ako se odlucis, budi oprezan sa investiranjem, posebno u tudji prostor. Pokusaj sve drzati na najmanjem mogucem minimumu i (bez obzira kolike ti rezerve bile) postepeno investirati. Ako poslije par mjeseci skontas, da tu nema hljeba, lako ti se povuci - kad se zavalis, to je patnja.
Vjerovatno je najveca zarada da imas svoje pivo u ponudi, ali to onda trazi dodatno osoblje (jer ne mozes fizicki stici voditi kafanu, kuhati pivo i brinuti se oko svega ostalog) a to je opet dodatni trosak.
Napravi evidenciju, sta bi ti sve trebalo i racunaj uvijek najgori moguci slucaj, jer ce na pocetku stvarno biti tako.
U takvoj kafani je dobro imati nesto za zameziti, ali ne smijes potcijeniti troskove kuhinje, pa je mozda dobro za pocetak (ne znam kako je to zakonski u Crnoj Gori) da se ogranicis na 2-3 mezetluka (npr. neka krilca iz friteze, rostilj koji po potrebi mozes skloniti od inspekcije i to) kad vidis da ce ti to jedno jelo donijeti prometa u picu.
Jednom sam na nekoj pivarskoj festi glasno razmisljo, kako bi mozda bilo fino prodavati svoje pivo i od toga tuknuti neku kintu sa strane, a jedan majstor pivar, nas forumas mi veli: ti se ono bavis programiranjem? drzi se ti toga majstore..
Ne zelim te na pocetku obeshrabriti ili ne daj boze odgovarati od nakane, samo budi oprezan.