Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Flasiranje
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Flasiranje
(22.11.2012, 08:31 )Pivska Mušica Wrote: ne valja mu za stouta us-05. zis može se oprati ovaj kvasac na kojem ti je ležalo prvo pivo. samo pretpostavljam da je sad već kasno za to. a nemaš ni opreme. treba ti jedna velika čista tegla od 3 l najbolje i par malih bočica od frutek soka.

taj talog koji vidiš koji je ostao u fermentoru, otprilike 20% je kvasac a 80% je ostalo smeće (ostaci hmelja i proteina od slada)

cilj je da ispereš što više kvasca i izdvojiš ga od tog "smeća"

u veliku teglu nagrabiš taloga negdje do trećine. to preliješ dezinficiranom (prokuhanom pa ohlađenom) vodom i dobro promućkaš. ostaviš tako par sati da se istaloži u frižideru. kad se istaloži imat ćeš tri sloja - jedan sloj je živi kvasac, drugi sloj su mrtve stanice kvasca i treći sloj je smeće. živi kvasac je na vrhu taloga.



sad moraš oprezno dekantirati iz velike tegle u male teglice i to na način da odliješ što više živog kvasca u male teglice, a ostatak dopuniš dezinficiranom vodom do vrha.

za ovo sve si se trebao ranije pripremiti, ali eto možeš pokušati nešto improvizirati....

Prelio sve u veliku dezinficiranu teglu i ostavio u frizider. Znaci kad se istalozi preliti najgornji sloj (cini mi se da je najsvijetliji) u flasice od fruktala (kobaltnoplavo staklo) i dodati destilovanu vodu. Ovako uraditi a bude dobro. Koliko bi bilo dovoljno flasica za novu turu .
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Flasiranje
evo zis sad ću staviti tutorial sa slikama za pranje kvasca tamo na foto tutoriale....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,038
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Banja Luka/Doboj
RE: Flasiranje
This post was last modified: 24.11.2012, 07:27 by gajba.
Ovaj moj ESB je stajao jedno 6 dana na 10-15 stepeni i 7 dana na 20stepeni. Danas sam otvorio jednu flasu da vidim kakvo je i da li gazira. Cini mi se sve ok kad sam nasuo prvu casu, dobro je gazirano, u prvoj casi je bilo pola pjene. Da li je sad ok da ga premjestim u podrum na nizu temperaturu da dalje dozrijeva? Ili da jos sacekam 5 dana na 20 stepeni. Bojim se da ne bude previse gazirano jer je po mojim proracunu oko 8.5g secera po litri.

Okus mi se cini ok, malo gorcine ima u aftertaste-u (ne znam jel to ok ili je naznaka neke infekcije Smile).. Miris je kao nesto slatko, med ili slicno... Uglavnom zasad sam zadovoljan.
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Chicago, USA
RE: Flasiranje
@gajba - ja kad sam probao svoje pivo vuklo mi je na med, agdu.. Isto je u pitanju ESB. Mislim da sam ga fermentirao na malo vecoj temperaturi. uopste nema gorcinu.

Ja se spremam za flasranje u subotu, a u nedelju novo kuhanje. Juce sam flase stavio u vodu sa oxy clean-om i nakon sat-dva sam poskidao etikete i obicnom krpicom ljepilo koje je zaista lako otislo. Flase sam isprao i posusio.
Planiram jos u petak navece da ih stavim u masinu za sudje i operem bez tabletice. U subotu prije flasiranja bih stavio starsan u vinator i jos jednom unutrasnjost flasa sanitirao. Jel to ok?

Moze li neko postaviti neki dobar recept za SMASH za 23 litre?
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Flasiranje
(23.11.2012, 11:42 )gajba Wrote: Bojim se da ne bude previse gazirano jer je po mojim proracunu oko 8.5g secera po litri.

nemaš se šta bojati, ne utice ti to na gaziranost, nego isključivo količina šećera koju si stavio po flaši. stvar je samo u tome da se na malo toplijoj temperaturi brže gazira, dok preniska temperatura može uzrokovati da se refermentacija potpuno zaustavi.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Flasiranje
(26.11.2012, 05:06 )sarajevskopivo Wrote: @gajba - ja kad sam probao svoje pivo vuklo mi je na med, agdu.. Isto je u pitanju ESB. Mislim da sam ga fermentirao na malo vecoj temperaturi. uopste nema gorcinu.

Ja se spremam za flasranje u subotu, a u nedelju novo kuhanje. Juce sam flase stavio u vodu sa oxy clean-om i nakon sat-dva sam poskidao etikete i obicnom krpicom ljepilo koje je zaista lako otislo. Flase sam isprao i posusio.
Planiram jos u petak navece da ih stavim u masinu za sudje i operem bez tabletice. U subotu prije flasiranja bih stavio starsan u vinator i jos jednom unutrasnjost flasa sanitirao. Jel to ok?

Moze li neko postaviti neki dobar recept za SMASH za 23 litre?

bitno je da fizički opereš flaše sa četkom za flaše. posebno ako ih prvi put koristiš. ako su već jednom oprane i u njima je bilo domaće pivo, dovoljno ih je samo dobro isprati vodom nakon konzumacije i one su spremne za ponovno flaširanje samo uz dezinfekciju star sanom.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,038
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Banja Luka/Doboj
RE: Flasiranje
(26.11.2012, 05:06 )sarajevskopivo Wrote: @gajba - ja kad sam probao svoje pivo vuklo mi je na med, agdu.. Isto je u pitanju ESB. Mislim da sam ga fermentirao na malo vecoj temperaturi. uopste nema gorcinu.

Valjda je ocekivati od bittera da bude makar malo gorcine Smile
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Chicago, USA
RE: Flasiranje
This post was last modified: 01.12.2012, 09:28 by sarajevskopivo.
Danas sam flasirao pivo.
Prije nego pocnes flasirait mislis sve znas jer si sve to procitao. Ali kad pocnes da flasiras odjednom ima milion nekih sitnih pitanja o kojima i ne ramisljas prije nego pocnes da flasiras.
Krenut cu od same pripreme. Boce koje sam koristio za flasiranje su boce od piva koje nisam bacao zadnjih par mjeseci. Svaki put kad bi popio pivo flasu bih saprao, napunio vodom i ostavio preko noci na sudoperu. Ujutro bih je ispraznio ostavio da se osusi i vratio u kutiju.
Tokom prosle sedmice sam u 2-3 navrata napunio posudu vodom i stavio malo oxiclean-a i u tu vodu stavio flase koje sam pretodno napunio vodom cisto da su dovoljno teske da ne plutaju.
Ostavio sam ih tako sat-dva i etikete su same spadale. Krpicom sam skinuo lijepilo sa flasa. Ovo je islo jako lagano.
Nakon toga sam isprao flase, poredao ih u masinu za sudje i oprao bez deterdzenta. Boce sam vrato u kutiju.

Jutros sam prenio fermentor u kuhinju i ostavio ga sat vremena da se ponovo istalozi ako sam uznemirio kvasac. Fermentor sam stavio na kredenac.

Na kratko sam otvorio fermentor i vidio da je u njemu 16 litara piva. Od ove kolicine sam oduzeo neke 2 litre koje ce ostati na dnu sa kvascem.
Na 14 litara piva sam stavio 98 grama secera. Dakle 7 grama po litri.
Stavite 2 dl vode u serpu da prokuha i onda dodate secer i pustite da kuha 2-3 minute. Iskljucite i pustite da se ohladi na sobnu temperaturu.
Prespite u bottling bucket i prespite na to pivo iz fermetora koristeci crijevo koje stavite na dno bottling bucket-a.
Dok se secerna voda hladila, ja sam svaku bocu naspricao uz pomoc vinatora starsan-om i slozio je na drvce za flase.

Pivo sma tocio u 3-4 flase i onda sma te flase cepirao. Cepove sam prethodno stavio u vinator.
Cepiranje je zaista krajne jednostavno. Stavite cep na flasu i dvije poluge na cepilici povucete prema dole.

crijevo sam stavio pod vrelu vodu i onda sam ga stavio na auto sifon. Nakon toga sam sifon stavio u vinator i drugi kraj crijeva stavio u vinator. Na ovaj nacin sam provukao starsan kroz crijevo.

Ako sam nesto pogrijesio ili zaboravio molim napisite tako da mogu editovati ovaj post.
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Flasiranje
sve po ps-u si uradio. jedina stvar na koju si trebao obratiti pažnju je ispiranje oxyclean-a koje bi se trebalo raditi sa nekom kiselom otopinom (ja koristim limunsku kiselinu, ali može bilo šta drugo kiselo - sirće ili neka druga kiselina) jer se jako teško ispire običnom vodom. ali vidim da si nakon toga opet prao u mašini za suđe tako da ne bi trebalo biti problema.

tu šećernu otopinu ne moraš hladiti na sobnu temperaturu, nego samo desetak minuta ostaviti da se malo ohladi a onda kad je naliješ u fermentor malo je promućkaš i jako brzo se ohladi na tolikoj površini i u tako tankom sloju.

sad očekujemo slike i komentare kad probaš pivo Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Chicago, USA
RE: Flasiranje
Slike nisu nesto jer sam bio previse pogubljen da sve slikam. Smile

[Image: photo14rb.jpg]

Bottling bucket:

[Image: photo15cm.jpg]

Cepilica i cepovi:

[Image: photo16go.jpg]

Flasirano pivo:

[Image: photo17wv.jpg]
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
FashDeLaFash Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 59
Joined: Dec 2012
Reputation: 0 Location:
RE: Flasiranje
Caos ljudi!
Nov sam na forumu, pa bi mi trebala vasa pomoc.

Posot sam ovde, u Beogradu uspeo da nabavim sve sto
mi treba za flasiranje, SEM BOTTLING STICK-a, zamolio
bih nekog od vas da mi pomogne.

probao sam preko nekih od home brew sajtova, ali me
ubija prokleti pay pall, koji josh uvek nije krochio u Srbiju!!!Angry

Da li je neko voljan da mi kupi preko neta+posalje autobusom ili postom?

Javljajte brzo, jer planiram da flashiram za 10 dana maksimalno!

Hvala puno!Zivjeli
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Flasiranje
za deset dana nece to nikome stici, ma koliko mi bili voljni da pomognemo. umjesto bottling sticka možeš iskoristiti jedan komad (oko 30cm) tankog silikonskog crijeva. sutra cu izmjeriti fi bottling sticka pa ti javim koliki fi moraš uzeti crijeva.

fazon je u tome da taj promjer bottling sticka, kad se nabije u bocu i kad bocu natočiš do samog vrha grlića pivom, i onda kada izvučeš bottling stick - u boci ostaje savršen slobodni prostor između čepa i površine piva. nadam se da si shvatio šta hoću da kažem. znači taj volumen koji zauzima bottling stick u boci je taman onaj prazni prostor na vrhu boce.

to što nemaš bottling stick nije strašno. ako nabiješ ovaj komad silikonskog (ili PVC) crijeva ove debljine (koju ću ti sutra poslati) onda nemaš brige. doduše morat ćeš ručno sipati iz pipe i otvarati/zatvarati pipu, ali to nije toliki problem.

glavna funkcija bottling sticka je da se pivo toči OD DNA PREMA VRHU boce i da ne prska sa vrha i time se oksidira. znači, ne želiš oksidirati pivo prskanjem s vrha boce, nego kad pustiš pipu pivo mora da se puni od dna boce prema vrhu.

ja bi ti ovo naručio ali ti neće stići za 10 dana sigurno! za sada možeš ovako odraditi bez problema, a čim budem nešto naručivao idući put, ja ću ti to naručiti i poslati. pozdrav!
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 12 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools