Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


standardno, pomoć oko prvog kuvanja
Fix Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 39
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location: Otok Krk
RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja
Vinator ima ovdje za kupit u Hrvatskoj ako nekome bude trebalo, neznam da li šalju izvan granica

http://bit.ly/17jgxBz
Find Odgovori
Vuk Offline
1.010 OG, 1,95% ABV
****

Posts: 246
Joined: Jun 2013
Reputation: 1 Location: Bijeljina
RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja
This post was last modified: 31.07.2013, 02:08 by Vuk.
Dok čekam ovu prvu turu da bude spremna za flaširanje, planiram da spremam drugu. Ići ću ovih dana u Beograd pa bih kupio slada za 2 ture. Molim vas da mi neko složi nekakav recept pošto još nisam počeo koristiti Beersmith. Evo linka sa sirovinama koje su na raspolaganju:
slad: http://www.mojepivo.com/sirovine/slad.html
hmelj:http://www.mojepivo.com/sirovine/hmelj.html
kvasac: http://www.mojepivo.com/sirovine/kvasac.html.

Ne znam kako da opišem ukus koji bih volio, ali recimo da bude gorče i da se osjete okus nekih starih piva, da li je to okus žitarice ili kvasca nisam siguran. Mušica mi je rekao da bi taj okus trebao biti ako se doda malo pšeničnog slada i neki odgovarajući kvasac.

Oprema koju imam trenutno:
- mash tune: ručni frižider sa inox mrežicom, cca 26-27l;
- lonac za grijanje vode: emajl, 30l;
- kuvanje: već pomenuti lonac;
- fermentacija : prvu sam turu fermentisao u plastičnoj posudi od 30l. Za drugu moram kupiti novu posudu ili iskoristiti staklene demižone od 34 l kojih imam nekoliko slobodnih a u njime inače bude rakija.

Ako može i veća količina pive, obzirom da bih mogao fermentisati u tim staklenim demižonima.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja
uzvrnd, mi smo i na telefon pričali, ali ja nisam najbolje shvatio kakav je to ukus koji ti želiš. kako misliš stara piva? ti si meni rekao da te taj ukus podsjeća na bozu, a tome ti je najbliže pšenično pivo hefeweizen. tu ti dominira specifičan okus kvasca i pšeničnog slada. recept za hefeweizen je jako jednostavan, samo što moraš imati pravi kvasac. probao sam najvjerovatnije većinu dostupnih kvasaca za hefeweizen i meni se najbolji pokazao WY 3068, samo je malo teže do njega doći, a koliko vidim na ovim tvojim linkovima ga nema.

ajd pokušaj biti malo specifičniji sa tim šta želiš pa da ti sastavimo neke recepte.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Vuk Offline
1.010 OG, 1,95% ABV
****

Posts: 246
Joined: Jun 2013
Reputation: 1 Location: Bijeljina
RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja
Ja se moram za sledećih nekoliko tura ograničiti na ove sirovine koje mogu nabaviti ovdje. E sad, ako od njih može da se dobije taj ukus koji podsjeća na bozu bilo bi odlično, a ako ne, onda pravim šta može.Smile
Dakle, može neki recept po vašoj preporuci od navedenih sastojaka.
Find Odgovori
djulba Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 325
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Tuzla
RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja
postavim ti ja sutra. Smile
Find Odgovori
djulba Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 325
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Tuzla
RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja
evo jedan gorči sa okusom starog piva. Pošto imaš staklenu bocu od 35. taman ćeš dobiti oko 30 l sladovine. Nemoj se iznenaditi ako bude manje sve zavisi koliko ćeš dobro procijediti i koliko će ispariti. Zivjeli





engleski pale ale
8-C Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale)
Author: djulba

[Image: 11.jpg]

Size: 31,79 L @ 20 °C
Efficiency: 75,0%
Attenuation: 75,0%
Calories: 183,97 kcal per 12,0 fl oz

Original Gravity: 1,055 (1,048 - 1,060)
|=================#==============|
Terminal Gravity: 1,014 (1,010 - 1,016)
|==================#=============|
Color: 22,05 (11,82 - 35,46)
|==============#=================|
Alcohol: 5,44% (4,6% - 6,2%)
|================#===============|
Bitterness: 42,0 (30,0 - 50,0)
|=================#==============|

Ingredients:
7,0 kg (86,4%) 7,0 kg Pale Ale Malt (ječmeni slad Pils) - added during mash
0,5 kg (6,2%) 0,5 kg Caramel Malt Dark (ječmeni slad cara cristal) - added during mash
0,3 kg (3,7%) 0,3 kg zobene pahuljice - added during mash
0,3 kg (3,7%) 0,3 kg ječmene pahuljice - added during mash
20,0 g (15,4%) 20,0 g Northdown (8,6%) - added during boil, boiled 60 m
20,0 g (15,4%) 20,0 g East Kent Goldings (5,0%) - added during boil, boiled 40 m
20,0 g (15,4%) 20,0 g Northdown (8,6%) - added during boil, boiled 20 m
20,0 g (15,4%) 20,0 g East Kent Goldings (5,0%) - added during boil, boiled 15,0 m
25,0 g (19,2%) 25,0 g Northdown (8,6%) - added during boil, boiled 10,0 m
25,0 g (19,2%) 25,0 g East Kent Goldings (5,0%) - added during boil, boiled 10,00 m
1,0 ea 1,0 ea Fermentis S-04 Safale S-04

Schedule:
Ambient Air: 21,11 °C
Source Water: 15,56 °C
Elevation: 0,0 m


Notes
Ukomljavanje 60 minuta sa 23 l vode temp 72 C ciljana temp vode 66C.
Ispiranje 15 minuta sa 12 l vode 73 C.


Results generated by BeerTools Pro 1.5.24
Find Odgovori
Vuk Offline
1.010 OG, 1,95% ABV
****

Posts: 246
Joined: Jun 2013
Reputation: 1 Location: Bijeljina
RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja
U međuvremenu mi se javio edo pa mogu od njega naručiti, lakše mi je nego da idem u Beograd.
Djulba, možeš li pogledati ovo što edo ima, sladovi i kvasac su isti ali se hmeljovi razlikuju pa da mi kažeš koji su zamjenski za ovaj recept, evo šta edo ima:

Hmelj CASCADE (AA 7,6%) u peletima,
Hmelj AURORA (AA 9,5%) u peletima,
Hmelj STYRIAN GOLDING (AA 5,2%) u peletima kg 39,00 3,90
Hmelj STYRIAN GOLDING BOBEK (AA 6,6%) u peletima kg 34,00 3,40
Hmelj SAAZ (AA 3,6%) u peletima
Hmelj Extra Styrian Dana (AA 12,1%) u peletima
Hmelj Magnum (AA 12,8%) u peletima
Hmelj Tettnanger (AA 4,4%) u peletima
Hmelj Saphir (AA 4,4%) u peletima
Hmelj Northern Brewer (AA %) u peletima
Hmelj Smaragd (AA 8,1%) u peletima
Hmelj Willamette (AA 6,2%) u peletima
Hmelj Chinook (AA 14,4%) u peletima
Hmelj Pacific Gem – New Zeland (AA 14,6%) u peletima
Hmelj Pacific Jade – New Zeland (AA 13,3%) u peletima
Hmelj Cascade (AA 6,9%) u peletima
Hmelj Aurora (AA 9,2%) u peletima
Hmelj STYRIAN GOLDING (AA 4,6%) u peletima
Hmelj Styrian Golding BOBEK (AA 5,4%) u peletima
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja
Mozes sva tri dodavanja raditi sa styrian goldingom, koji je jako slican engleskom fuggle hmelju. Dobit ces jednako dobro pivo.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
djulba Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 325
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Tuzla
RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja
kao što reče mušica možeš to. ili ako hoćeš jedan American pale ale onda naruči 100gr cascadea i 100 grama aurore. i umjesto S04 uzmi S05.
Šta god kupiš javi pa ćemo promijeniti recept.

Pozdrav.
Find Odgovori
Vuk Offline
1.010 OG, 1,95% ABV
****

Posts: 246
Joined: Jun 2013
Reputation: 1 Location: Bijeljina
RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja
Ali ovdje u receptu imaju 2 hmelja, treba mi zamjena za oba.
Northdown i East Kent Goldings su u djulbinom receptu.
Find Odgovori
djulba Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 325
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Tuzla
RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja
Nema veze Wink možeš praviti pivo i sa jdenim hmeljom.
Možda da naručiš Cascade i auroru + Safale 05 kvasac od Ede napravićeš odlično pivo.
Find Odgovori
Vuk Offline
1.010 OG, 1,95% ABV
****

Posts: 246
Joined: Jun 2013
Reputation: 1 Location: Bijeljina
RE: standardno, pomoć oko prvog kuvanja
Ne vidjeh Djulbin post Smile.
Ok, naručujem onda ovo:
Hmelj: 100gr cascadea, 100 grama aurore
Kvasac: S05
Da li slad ostaje isti: 7,0 kg (86,4%) 7,0 kg Pale Ale Malt (ječmeni slad Pils) - added during mash
0,5 kg (6,2%) 0,5 kg Caramel Malt Dark (ječmeni slad cara cristal) - added during mash
Zobene i ječmene pahuljice: Da li njih ima u megamarketima?
Je li to sad OK za jednu turu?
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 4 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools