Pop
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 122
Joined: Nov 2012
Reputation:
0
Location: Slavonski Brod
|
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
(23.08.2013, 09:05 )pivska mušica Wrote: [quote='rale' pid='5721' dateline='1377192921']
@Pop
i sodom bikarbonom i kredom dodaješ u vodu bikarbonate, a mi se svi lomimo da ih izbacimo iz vode. znači kredom, kao i sodom bikarbonom povećavaš alkalnost vode. nije istina da se povećava samo kalcij kad dodaš kredu u vodu, nego se povećava i HCO3 koji ti povećava alkalnost vode, a tebi je cilj da smanjiš alkalnost vode.
soda i kreda se dodaju u rijetkim situacijama kad imamo meku vodu, pa želimo povećati alkalnost.
Pa sve to stoji, ja zasad isključivo radim samo sa destiliranom vodom!
Na 35 l ukomljavanja 1g krede i 1,2g natrija ne znače ništa znatno u povećanju alkalnosti tj. to mi daje dobar balans u vrijednostima, naravno i ph komine naštimam na 5.4.
|
|
|
pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
(23.08.2013, 12:04 )Pop Wrote: (23.08.2013, 09:05 )pivska mušica Wrote: [quote='rale' pid='5721' dateline='1377192921']
@Pop
i sodom bikarbonom i kredom dodaješ u vodu bikarbonate, a mi se svi lomimo da ih izbacimo iz vode. znači kredom, kao i sodom bikarbonom povećavaš alkalnost vode. nije istina da se povećava samo kalcij kad dodaš kredu u vodu, nego se povećava i HCO3 koji ti povećava alkalnost vode, a tebi je cilj da smanjiš alkalnost vode.
soda i kreda se dodaju u rijetkim situacijama kad imamo meku vodu, pa želimo povećati alkalnost.
Pa sve to stoji, ja zasad isključivo radim samo sa destiliranom vodom!
Na 35 l ukomljavanja 1g krede i 1,2g natrija ne znače ništa znatno u povećanju alkalnosti tj. to mi daje dobar balans u vrijednostima, naravno i ph komine naštimam na 5.4.
onda ok mislio sam da radiš sa vodovodnom vodom. međutim, u svakom slučaju puno ti je lakše dodati bikarbonate tako što ćeš RO vodu pomiješati sa na primjer Janom ili nekom drugom vodom za koju imaš podatke. kreda kao takva je jako slabo topiva u vodi, pa da se ne bi zajebavao s tim, samo u ez kalkulatoru izračunaš koliko ti treba jane da bi dobio željene bikarbonate. i samo da znaš jako malo Jane je potrebno na 20 litara RO vode da bi dobio bikarbonate na 50 ppm...znači baš malo ide, mogu ti i izračunati ako hoćeš ali mislim da je oko 1l...
@rale: mineralni sastav vode ne utiče na efikasnost, ali pH vrijednost komine ima uticaja. pravilan pH ti može podići efikasnost za nekoliko %
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|
Pop
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 122
Joined: Nov 2012
Reputation:
0
Location: Slavonski Brod
|
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
Slijedeći put kad budem kuhao probat ću napravit tako sa Janom ako je baš tako malo treba.
Inače, kupio sam RO uređaj baš zato da se riješim kupovanja demi vode.
|
|
|
branko20
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation:
1
Location:
|
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
Prilagođavanje vode za pivarstvo
Za „pivsku mušicu“
Pošto sam za vodu iz vodovoda koju koristim uspio saznati samo da ima ele .provodljivost 400 i tvrdoću od 14 njemačkih stepeni odlučio sam nabaviti RO filter Aquili-classic NPS-3 segmenta (cca500kn ). Pošto je kod Vas već u upotrebi molio bih mišljenje o ovom filteru uopće, koliki je stvarni kapacitet?,koji je odnos RO vode i prljave vode u praksi. Ukoliko ima prijedlog za neki bolji u okvirima ove cijene molio bih podatke.
U naprijed hvala
|
|
|