RE: Problem sa fermentacijom
pa ko je rekao da postižem
ja sam samo rekao da je to optimalno hehe
zezam se, evo kako, najobičniji chiller fi 12, 7 metara čini mi se da je bilo kad sam kupovao. nece sam nikad ohladiti moras mu pomoci.
ja sa chillerom ubacim ovo sa slike zajedno u lonac 15 minuta prije kraja kuhanja. kad pustim vodu pocnem lagano mijesati sladovinu, ali stvarno toliko lagano da samo stvaram strujanje sladovine u loncu. ovo toliko ubrza stvar da ne bi vjerovali. hladjenje sa 100 na 24 za 12-15 minuta zavisno koliko je voda hladna, je li zima ili ljeto. ljeti uvijek pustim vodu na desetak minuta prije hladjenja da iscuri dobro, da dobijem onu najdublju jer sam visoko u zgradi pa se u cijevima zagrije...
jer zamisli kad je sve statično u loncu i prolazi voda kroz chiller, a na drugoj strani imaš i strujanje hladne vode kroz chiller ali i strujanje kompletne sladovine u cijelom loncu preko chillera. razlika je drasticna.
e da... jos jedna stvar primjetio sam da se inoxni lonac PUNO sporije hladi od emajliranog. pretpostavljam da u sebe akumulira vise energije koju je poslije tesko izbaciti.
naravno moze i plate chillerom i CFC om itd... ali ovo ja bas 'hack' za immersion chiller