branko20
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation:
1
Location:
|
RE: Problem sa karbonizacijom
Opet zakazala karbonizacija. Isti dan sam radio dvije ture „ Engleskog bitera „svi parametri isti (SG=1,040; OG=1,050) ali poslije 21dan fermentacije jedna tura sa FG=1,008 a druga FG=1,012,kvasac S-04.Sad je pivo u flašama 25 dana ,dodano 8gr/l šećera lagerovano u istim uslovima na cca 20C.Pivo sa FG=1,008 bez primjedbi a ovo drugo gotovo bez karbonizacije,na dnu boce samo zrnaste tamne nakupine malo veće od zrna maka koje zauzimaju cca 70% dna boce u vrlo tankom sloju. Obadvije ture piva su bile u istim uslovima. Kako spasiti ovo pivo? Dali bi pomoglo pivo pretočiti ponovo u buttling bucket
dodati pola kvasca i ponovo flaširati,ili eventualno dodati i malo šećera cca 4gr/l ,valjda neće boce pucati.
|
|
|