branko20
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation:
1
Location:
|
RE: Problem sa karbonizacijom
Rozultat sa dodavanjem 2gr/l šećera plus kvasac na nekarbonizirano pivo je
gejzir kod otvaranja,na sreću nijedna boca nije pukla.Šta je uzrok zakazivanje karbonizacije nemogu da odredim.Do sada sam kuhao veliki broj tura ,nisu bili neki problemi ali ovaj "biter"je izuzetak jedino se kod njega desi kiks ("biteri"prije ovih tura su bili ok).Piva kuhana prije i poslje ovih par tura "bitera"(10 gajbi) su ok.Sad sam mjerio OG i iznosi 1.012 karbonizacija beznaćajna,planiram sve vratiti u fermentor(pivo je u flašama 35 dana)dodati pola kvasca 04 dodati hmelja za suho hmeljenje pa provjeriti stanje kroz 7-10 dana pa ići na ponovljeno flaširanje uz 8gr/l šećera ,možda nešto spasim.Ima li neko iskustva sa ovakvom situacijom i kako ju kvalitetno riješiti.Hvala na pomoći.
|
|
|