ri0
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 23
Joined: Nov 2012
Reputation:
0
Location: Sarajevo
|
RE: Veličina posude za ukomljavanje / Mash tuna
Pa procedura ti je da recept pravis u odnosu na kolicinu piva koje zelis dobiti. Vidis kolike su ti lonci, frizider, fermentacijska posuda i onda ocijenis koliko pive ti realno mozes dobiti zbog kapaciteta ali u obzir moras uzeti i gubljenje vode koje imas (ja imam npr. 1.7 litara gubljenja na samom frizideru jer mi je cesma podignuta povisoko). Na osnovu toga u recepturi dobijes kolicinu potrebnog slada za odredjenu vrstu pive i odredjenu kolicinu. Ukomljavanje se radi u omjeru 1 na prema 3. Znaci ako ti recept kaze da ti treba 5 kila slada, ukomljavanje vrsis sa 15 litara vode.
Ne vrijedi ti ako ti ti u frizider moze stat' 40 litara vode ako ti fermentacijska posuda prima 35 litara.
|
|
|